Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije slučajno

Apple priznao ono na što su mnogi sumnjali: 'Ali to radimo za vas'

iPhone
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
22.12.2017.
u 17:22

Priznanje diva iz Cupertina izazvalo je novu seriju rasprava: Da li brendovi namjerno ograničavaju vijek kako bi potakli nove kupnje

Godinama se korisnici popularnog smartfona iPhone žale da im se s vremena mobitel jako uspori. Neki pedantni korisnici čak su pažljivo mjerili to usporavanje i dokaze objavili na društvenoj mreži Reddit. Sada je stigla i potvrda da se to ne događa slučajno.

Apple je u priopćenje objasnio kako i zašto dolazi do postupnog usporavanja performansi, ali je poznata tvrtka iz Cupertina time praktički i priznala da to čini namjerno!

Nedostaci baterije

Odmah su krenula i nagađanja da Apple to radi kako bi potaknuo korisnike da češće kupuju novi iPhone. No, Apple je odmah to demantirao te tvrdi da je isključivi razlog – sigurnost korisnika.

iPhone
1/8

– Naš je cilj korisnicima isporučiti najbolje iskustvo, a to uključuje ukupne performanse i produlje nje života baterije. Litij-ionske baterije s vremenom ostvaraju slabiji kapacitet, kao i u hladnim uvjetima ili kada je baterija pri malom postotku napunjenosti. Takvi uvjeti mogu uzrokovati gašenje uređaja kako bi se zaštitili elektronski dijelovi. Lani smo izdali dodatak za iPhone 6, iPhone 6s i iPhone SE kako bi do gašenja došlo samo u nužnim situacijama. Proširili smo taj dodatak i na iPhone 7 u iOS-u 11.2 i planiramo to podršku koristiti i u budućim proizvodima – stoji u Appleovom priopćenju. Je li to prvi dokaz da kompanije namjerno stvaraju mobitele koje treba češće mijenjati?

Poznati tehno novinar i izvršni urednik Buga Dragan Petric tvrdi da nije tako.

– Ne bih rekao da manipuliraju s dugotrajnošću proizvoda, već da manipuliraju s korisničkim iskustvom. Kada se telefonu namjerno degradira brzina rada, jasno je da se baterija troši manje, no sigurno postoje korisnici koji ne preferiraju takvo iskustvo u odnosu na brži rad, ali kratkotrajniju bateriju – kaže Petric.

Neće utjecati na prodaju

On ističe da je Apple poznat po nametanju trendova.

– Ovakvo “nametanje iskustva” i izostanak mogućnosti bilo kakvog izbora tipični su za dizajn Appleovih proizvoda, pa me cijela priča ne iznenađuje – rezonira Petric, ali i tvrdi da čak ni to neće ugroziti tržišni uspjeh slavnog iPhonea.

– Za tržišni uspjeh iPhonea to neće imati veliki utjecaj. Apple je korisnicima priređivao i gore stvari, no njihovu religioznost nije nikada izgubio. Apple je crkva – bogata kompanija koja je reklama sama sebi i koja može što želi - zaključuje Petric.

Iako je svaki iPhone veliki hit na tržištu i zasigurno kvalitetan uređaj, već je poznato da im je kapacitet baterije minus pa ima logike da Apple softverom nastoji sačuvati bateriju. Tvrtka Primate Labs napravila je veliko istraživanje u kojem je prikupljala podatke s tisuća iPhonea te neupitno potvrdila da se na starijim iPhoneima usporava brzina.

– Korisnici očekuju ili da im uređaj radi u punoj snazi ili da dobiju obavijest da im se mobitel nalazi u stanju smanjene snage, Apple je, pak, učinio nešto treće i to neočekivano. Iako, to čine kako bi pomogli baterij, korisnici mogu pomisliti da do sporosti dolazi zbog procesora, a ne stanja baterije– analizira osnivač Primate Labsa John Poole. Problemu možete doskočiti tako da se zamijeni baterija na vašem iPhoneu, ali to će vas i koštati preko 500 kuna. Također, bit će zanimljivo pratiti i reakcije drugih poznatih smartfon brendova. Da li i netko drugi pribjegava sličnom rješenju?

– Drugi proizvođači sve i da to nisu radili, od sada će moći... –predviđa Dragan Petric.

A što bi vama bilo draže, da vam dulje traje baterija ili da vam mobitel radi brže?

Pogledajte i video 5 najboljih mobitela 2017.:

Komentara 2

Avatar pittbull
pittbull
17:37 22.12.2017.

Iphon je smece od telefona

BM
branko.mihalic1
18:17 22.12.2017.

lopovi pa sad će biti tuzbe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije