Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI UREĐAJI

Apple: Novi iPad dobio novo ime - iPad Air

apple ipad
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
22.10.2013.
u 20:04

Tanji je, lakši i snažniji od prethodnih generacija. Schiller je rekao da je s masom od pola kilograma najlakši tablet pune veličine na svijetu

Apple je danas u San Franciscu predstavio niz noviteta, a zvijezde prezentacije bili su novi modeli iPada – iPad Air i iPad mini.

Air je zapravo iPad pete generacije, no u Appleu su smatrali da je toliko tanji, lakši i brži od prethodnika da zaslužuje novo ime. Tvrde da je s masom od samo 0,5 kg najlakši tablet pune veličine na svijetu. Početna cijena je 499 dolara, a isporuka počinje 1. studenog.

iPad mini druge generacije sada je opremljen 7,9 inčnim Retina-displayem i brži je od prethodnika, a u prodaju će biti pušten idući mjesec po cijeni od 399 dolara.

Apple je također predstavio nova prijenosna računala MacBook Pro s Retina-displayem od 13 i 15 inča, kao i stolni Mac Pro s radikalnim cilindričnim dizajnom. Predstavljen je i Mavericks, nadogradnja za operativni sustav OS X te obnovljene aplikacije, a novost je i da će softver za Mac odsad dolaziti besplatno uz nove uređaje.

Podsjetimo, na posljednjem velikom događaju, održanom sredinom rujna u sjedištu tvrtke u Cupertinu, predstavljeni su novi modeli iPhonea: 5S i 5C. Ovaj put predstavljanje je održano u kulturnom centru Yerba Buena u San Franciscu, u znatno većem prostoru od onoga u kojemu su predstavljeni novi pametni telefoni.

Tijek predstavljanja:

20.17 Novi iPad mini sa 7,9-inčnim Retina-displayem ima isti broj piksela kao i iPad Air, tako da može pokretati iste aplikacije. Brži je od prethodnika, a baterija mu traje 10 sati. Dolazi u istim bojama kao i iPad Air, a cijena mu je 399 dolara. Bit će dostupni u studenom. Stari iPad Mini i dalje će biti dostupan, i to po istoj cijeni kao i prije – 299 dolara.

20.05 Schiller je predstavio novu generaciju iPada koja, kako je rekao, zaslužuje posve novo ime – iPad Air. Tanji je, lakši i snažniji od prethodnih generacija. Schiller je rekao da je s masom od pola kilograma najlakši tablet pune veličine na svijetu. Od prvog iPada brži je čak 72 puta, a datoteke otvara do dvaput brže. Još jedan novitet – iPad prvi put ima dva mikrofona.

Dolazi u dvije boje, bijeloj i crnoj, a cijena je ista – 499 dolara za 16 GB. U ponudi i dalje ostaje iPad 2, i to po cijeni od 399 dolara. Isporuka počinje 1. studenog.

20.00 Na red je napokon došao i iPad. Cook je objasnio kako su prvom iPadu mnogi predviđali propast, no dogodilo se suprotno i iPad je postao jedan od najuspješnijih proizvoda u povijesti Applea i cijele industrije. Ovaj mjesec prodan je 170-milijunti iPad.

19.44 Eddy Cue, viši potpredsjednik za internetski softver i usluge, predstavio je obnovljeni iLife s aplikacijama kao što su iPhoto, iMovie i GarageBand. Photobook, koji je dosad bio rezerviran za Mac, odsad će biti dostupan i na iPadu. Korisnici će moći poslati fotografije Appleu koji će ih isprintati i ukoričiti u knjigu i poslati im je na kućnu adresu. Nadogradnje su dostupne već danas i besplatno dolaze uz novi Mac ili uređaj s iOS-om. Predstavljen je i obnovljeni iWork, koji je također besplatan.

19.30 Schiller predstavlja Mac Pro, računalo radikalnog cilindričnog dizajna s najbržim procesorom i memorijom koje je Apple ikad stavio u Mac. Cijena je 2999 dolara, a bit će dostupan do kraja godine.

19.25 Viši potpredsjednik za marketing Phil Schiller predstavio je MacBook Pro, prvo osobno računalo s Retina-displayem od 13 i 15 inča. Cijene su za 200 dolara niže od prošlih generacija ovih računala i iznose 1299 dolara za 13-inčnu i za 1999 15-inčnu inačicu. Isporuke počinju danas.

19.10 Potpredsjednik za projektiranje softvera Craig Federighi predstavlja Mavericks, nadogradnju za operativni sustav OS X, koji bi trebao poboljšati i ubrzati rad Macova, produžiti trajanje baterije... Predstavljena je i nova aplikacija za geografske karte.

Mavericks je dostupan već od danas te je besplatan, što po Federighiju označava početak nove ere u određivanju cijena operativnih sustava. Bocnuo je Microsoft rekavši kako su prošli dani kada je kupac morao izdvajati stotine dolara za novi operativni sustav, dok se u pozadini vidjela fotografija Windowsa.

19.00 Glavni izvršni direktor Tim Cook uvodno je podsjetio na predstavljanje novih iPhonea i operativnog sustava iOS 7 prošli mjesec. Cook je rekao kako korisnici, ali i glazbenici poput Justina Timberlakea, vole novi iTunes Radio.

Konkurencija je zbunjena, no mi imamo jasan smjer i ambiciozne ciljeve, rekao je Cook.

>> iPad Mini ove će godine dobiti Retina-display

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije