Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Apple i Google lansirali sustav za praćenje, 23 države se prijavile za korištenje

Apple i Google objavili su početnu verziju svog sustava za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom, a pristup njihovu sustavu zatražile su vlasti u 23 zemlje na pet kontitenata
20. svibnja 2020. u 21:41 1 komentara 1198 prikaza
apple
Foto: Reuters

Apple i Google objavili su početnu verziju svog sustava za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom, a pristup njihovu sustavu zatražile su vlasti u 23 zemlje na pet kontitenata, prenosi Reuters. 

Apple-Google tehnologija omogućuje vladama koje se bore protiv koronavirusa u da sada lansiraju svoje mobilne aplikacije za koje Apple-Google tvrde da će moći pouzdano evidentirati sve oni koji su u bili u fizičkoj blizini sa zaraženima najmanje pet minuta. 

APIS IT razvija aplikaciju Mobitel će javljati: 20 minuta sa zaraženim na manje od 2 metra!

Korisnik koji se kasnije zarazi virusom mogao bi koristiti aplikaciju za automatsko i anonimno prijavljivanje nedavnih kontakata.
Neke su vlade pozdravile ovaj sustav koji bi mogao pomoći da testiraju i izoliraju više potencijalno zaraženih pojedinaca nego što bi to uobičajenim putem bilo moguće temeljeno tek na pacijentovom sjećanju o svojim nedavnim kontaktima. 

No, neke su države pak frustrirane pravilima koja su postavili Apple i Google, a koja ograničavaju njihovu mogućnost da istovremeno prikupljanju podatke o lokaciji korisnika, telefonskim brojevima, i drugim detaljima korisnika. 

FILE PHOTO: Men take selfies near the sea in front of the skyline of Doha Katar protiv korone Aplikacija za praćenje kontakata postala obavezna ili slijedi kazna pa i zatvor

Neke od tih država  razvijaju aplikacije primjenom vlastite tehnologije, za koju Apple i Google tvrde kako će biti nepouzdane te će brže prazniti baterije uređaja. Apple i Google sustav temelji se dobrovoljnim prijavama, stog Apple i Google nee podržavaju one koji zahtijevaju od svojih stanovnika da se obvezno prijave u aplikaciju. 

Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Avatar LisaAJ85
    LisaAJ85:

    w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b