Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Apple 26. siječnja predstavlja iSlate, prijenosnik bez tipkovnice i miša

iSlate - navodno
Nepoznat
29.12.2009.
u 22:00

Cijela industrija iščekuje da Apple predstavi svoj uređaj, dobro izbalansiran proizvod, jer su svi pokušaji dosad bili neupotrebljivi, spori i preskupi

I prije iPoda postojali su reproduktori digitalizirane glazbe, a i prije iPhonea postojali su pametni telefoni koji idu na internet. Ali tek je Apple te uređaje dobro definirao, a njihovim vlasnicima igranje takvim igračkom pretvorio u užitak. Sada je provaljena dobro čuvana Appleova tajna koja će zasigurno još mnogo toga promijeniti: 26. siječnja u središtu umjetnosti Yerba Buena u San Franciscu Apple će predstaviti napravu koja treba stajati na pola puta između prijenosnoga računala i iPhonea. Zvat će se iSlate.

Nisu bili dovoljno dobri
Zašto Apple ne uskače u utrku s netbookom? – mnogi se pitaju već godinama, otkako je Asusov Eee PC izbacio lako prenosivo računalo čiji je jedini zadatak da bude jeftin prijenosni bežični internetski terminal.
Zašto Apple ne izradi svoj tablet? – već desetljeće pitaju prvog čovjeka tvrtke iz Cupertina u čije se proizvode ugledaju.
– Nisu dovoljno dobri – uporno je odgovarao Steve Jobs. Takve izjave Appleova prvog čovjeka nisu slutile na dobro. Što li je smišljao sve vrijeme? Posljednjih godinu dana pojačano se čuju priče o Appleovu gadgetu “za nas ostale”.
– Tržište računala je zasićeno. Imaju ih oni koji ih žele i oni koji ih ne žele. Internet je učinio da se njima moraju služiti svi, a više nitko ne pita kakav je korisnikov doživljaj – komentirao je tehnički kolumnist New York Timesa David Pogue Appleovo oklijevanje.
Jednako kako je doista bilo svakakvih prijenosnih uređaja za slušanje glazbe i pametnih telefona prije iPoda i iPhoneom, tako sada cijela industrija, pa i najveći i najveći poput Della, Hewlett Packarda i Microsofta, čeka iz Applea formulu za prijenosno računalo bez tipkovnice i miša. Steve Jobs je posljednji od pionira osobnoga računalstva zadržao karizmu, moć da inženjerima zada nemoguće zadatke, a proizvodi su uglavnom zahvaljujući njegovom beskompromisnom “zlatnom dodiru” dosad cijeloj industriji diktirali trendove.
Perfekcionist i diktator Steve Jobs zbog toga je u tvrtku morao uvesti svojevrsnu internu policiju koja bi izvodila nenajavljene racije ne bi li se spriječilo curenje informacija i proizvodu koji se razvija dugo i skupo. A on sam voli biti u središtu pozornosti kada otkriva novi, potpuno nepoznati proizvod.

Stane u džep i ubija Kindle
Za ime se doznalo kada je registrirana internetska domena www.islate.com vezana uz Appleove suradničke tvrtke. Ostalo se doznalo iz Appleovih patentnih prijava te kineskih i tajvanskih poslovnih glasila poput Digitimesa i sličnih.

Bit će to spoj iPhonea i prijenosnoga računala, bez tipkovnice i miša. Aplikacije će se vjerojatno prodavati online, kao glazba i programi za iPhone. Uređaj će biti namijenjen internetu, igranju, slušanju glazbe i gledanju filmova te čitanju knjiga. Ekran osjetljiv na dodir od 10 inča ipak će stati u džep.

Apple je iPodom i iPhoneom već utro put i sustavu za distribuciju sadržaja, knjiga, glazbe, filmova i programa. Priča o iTunes Music Storeu i AppStoreu jedina je takva uspješna u industriji. Ostali taj koncept pokušavaju slijediti i u tome istraju "samo zato jer se mora". Apple će najvjerojatnije otvoriti i svoju knjižaru, jer je posve sigurno da Jobsu uši para podatak da je Amazon 2009. prvi put više prodao elektroničkih knjiga nego tiskanih na papiru. Također, format LP u iTunes Music Storeu nije zamišljen da bi se kupce albuma nagrađivalo posebnim dodacima poput filmića, intervjua i pridodane grafike - da bi se sve izvodilo na iPhoneu. Tek na 10-inčnom ekranu taj format postaje privlačan medij, a čitanje elektroničkih knjiga, s listanjem prstima postaje doživljaj o kojemu će Amazon morati razmisliti, ne misli li da iSlate uništi njegov uređaj Kindle, s manjim ekranom, i samo specijaliziran za čitanje knjiga i novina.

Zašto su bili neuspješni

Conrad Blikenstorfer, urednik magazina Pen Computing, navodi pet razloga zašto su svi tableti dosad bili neuspješni:

  • Površnost - Nijedan se proizvođač dosad nije potpuno posvetio tome da napravi temeljito dobar tablet
  • Tehnologija - Procesori, baterija, ekrani na dodir dosad nisu bili dorasli
  • Sučelje - Olovke i dodir isuviše su oponašali miša. Dodir traži drukčije geste
  • Cijena - Zbog toga da budu iole upotrebljivi baterije su morale biti velike, procesori slabi, a tableti uvijek preskupi
  • Windowsi - Microsoft ih je samo preslikao na tablet, a mnogo toga mora biti drukčije.

Komentara 7

PN
premda_nije
23:21 29.12.2009.

Bedasto je kao autentičan, na fotografiju staviti uređaj koji ima ekran veći od već \"unaprijed poznatih\" 10 inča! Osim toga \"zna se\" da će Appleov tablet koristiti iPhone-ov OS i touch screen sučelje, stoga je isto tako glupo vidjeti na zaslonu \"autentična\" uređaja MacOS! Također Apple navodno ima za ovaj uređaj još puno novih tzv. \"gesture\" pokreta, koji se na ovakvom uređaju teško mogu primijeniti!

DU
Deleted user
04:47 31.12.2009.

Kis, ne veli se \"Nisu bili DOVOLJNO dobri\" nego \"Nisu bili DOSTA dobri\". Zato jer u hrvatskom velimo JAKO DOBAR (kako dobar) a ne kao u srpskom MNOGO DOBAR (koliko dobar ... mnogo dobar, dovoljno dobar !!!). KIS, KUZISH TO? ... i dalje, dolje, zadnja recenica ti nema smisla osim ako ne promijenis \"..., ne misli li da iSLate ..\" u \"... NE ZELI LI DA iSLATE ... i samo specijalizirANIM za citanje ...\" Pripazi malo na takve stvari ...

BP
bpz
22:45 29.12.2009.

Bravooo! Ovo je nešto fenomenalno. Nadajmo se da je ova više od IT evolucije, to mora da je revolucija u IT-u...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije