Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Gadgeti

Aplikacija Freewa dosad mapirala gotovo 2000 izvora pitke vode

Projekt je osmišljen da bi Hrvatsku globalno pozicionirao kao ekološku destinaciju i da bi se smanjio utjecaj plastične ambalaže
13. rujna 2017. u 11:47 1 komentara 494 prikaza
Freewa
Foto: Facebook

Hrvatska je treća u Europi po bogatstvu pitke vode, no za razliku od Iraca kojima je voda besplatna, Hrvati sve skuplje plaćaju taj jedan od osnovnih uvjeta za život. A da pitka voda treba biti dostupna i besplatna svima, smatraju i u hrvatskom timu Freewa koji je osmislio projekt za očuvanje slobodnih izvora pitke vode. Freewa je hrvatski proizvod – web-platforma i mobilna aplikacija za mapiranje lokacija s besplatnom pitkom vodom u cijelom svijetu te ekoboca i torbica za vodu. Svaki registrirani korisnik Freewa u tri koraka može mapirati javni izvor ili česmu pitke vode koji zatim mogu naći i drugi korisnici.

Nakon što je založena punionica u Sv. Jani, produbilo se pitanje prava na koncesije (na slici Iva Balent) Zaštita od privatizacije Vodu kao opće ljudsko pravo unijeti u Ustav

Osnovni uvjet za život

Goran Ladišić koji je uz Marka Rašića, Vedranu Vrabec i Mihaelu Ivanec razvio taj projekt kaže da je na nivou cijelog svijeta dosad mapirano gotovo 2000 besplatnih izvora ili česmi pitke vode. U projekt su krenuli, objašnjava, da bi Hrvatsku promovirali kao ekodestinaciju i smanjili utjecaj plastične ambalaže.

– Osim toga smatramo da je voda kao i zrak osnovni uvjet za život i da bi trebala biti besplatna, pogotovo u Hrvatskoj koja je tako bogata vodom – kaže Ladišić. Dodaje da su njihove boce za vodu apsolutno biorazgradive. Dosad su ih prodali oko 3000, a od sljedeće godine krenut će i s testerima ili filtrima za vodu. Kaže da su potporu projektu dosad dali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode, konzorcij društvenih poduzeća ACT grupa te Razvojna agencija grada Zagreba.

voda Josip Bohutinski Koji je smisao poreza ako moramo plaćati vodu

Manja smrtnost

U timu Freewa ističu da prema UN-ovim istraživanjima čak milijardu ljudi na Zemlji nema stalan pristup zdravstveno ispravnoj vodi za piće i da gotovo 10 posto svih bolesti ne bi ni postojalo kad bi se poboljšala opskrba vodom, sanitarni uvjeti, higijena i upravljanje vodnim resursima. To bi smanjilo i smrtnost djece te poboljšalo zdravlje i prehrambeni status na održivi način.

– Dokažimo zajedno da inicijative iz male Hrvatske mogu promijeniti svijet – poručuje Ladišić. 

Hrvatska je bogata vodom (na slici vrelo Cetine), ali voda će 2018. vjerojatno poskupjeti U izobIlju, a naplaćuje se U Irskoj je voda besplatna, a u Hrvatskoj uskoro još skuplja danas U VEČERNJEM Imamo vodu u izobilju, a sve je skuplja voda Upozorenje komunalaca: Voda će od 2018. biti skuplja između 10 i 30 posto

 

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • tales_hr:

    što nam vrijedi da imamo toliko izvora kad je boce vode ne mineralne nego obične izvorne 6 kuna, dok je u njemačkoj šest boca 1.14 eura, jedino opravdanje je oni nemaju Konzum.