Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BESPLATNA VODA

Aplikacija Freewa dosad mapirala gotovo 2000 izvora pitke vode

Freewa
Foto: Facebook
13.09.2017.
u 11:47

Projekt je osmišljen da bi Hrvatsku globalno pozicionirao kao ekološku destinaciju i da bi se smanjio utjecaj plastične ambalaže

Hrvatska je treća u Europi po bogatstvu pitke vode, no za razliku od Iraca kojima je voda besplatna, Hrvati sve skuplje plaćaju taj jedan od osnovnih uvjeta za život. A da pitka voda treba biti dostupna i besplatna svima, smatraju i u hrvatskom timu Freewa koji je osmislio projekt za očuvanje slobodnih izvora pitke vode. Freewa je hrvatski proizvod – web-platforma i mobilna aplikacija za mapiranje lokacija s besplatnom pitkom vodom u cijelom svijetu te ekoboca i torbica za vodu. Svaki registrirani korisnik Freewa u tri koraka može mapirati javni izvor ili česmu pitke vode koji zatim mogu naći i drugi korisnici.

Osnovni uvjet za život

Goran Ladišić koji je uz Marka Rašića, Vedranu Vrabec i Mihaelu Ivanec razvio taj projekt kaže da je na nivou cijelog svijeta dosad mapirano gotovo 2000 besplatnih izvora ili česmi pitke vode. U projekt su krenuli, objašnjava, da bi Hrvatsku promovirali kao ekodestinaciju i smanjili utjecaj plastične ambalaže.

– Osim toga smatramo da je voda kao i zrak osnovni uvjet za život i da bi trebala biti besplatna, pogotovo u Hrvatskoj koja je tako bogata vodom – kaže Ladišić. Dodaje da su njihove boce za vodu apsolutno biorazgradive. Dosad su ih prodali oko 3000, a od sljedeće godine krenut će i s testerima ili filtrima za vodu. Kaže da su potporu projektu dosad dali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode, konzorcij društvenih poduzeća ACT grupa te Razvojna agencija grada Zagreba.

Manja smrtnost

U timu Freewa ističu da prema UN-ovim istraživanjima čak milijardu ljudi na Zemlji nema stalan pristup zdravstveno ispravnoj vodi za piće i da gotovo 10 posto svih bolesti ne bi ni postojalo kad bi se poboljšala opskrba vodom, sanitarni uvjeti, higijena i upravljanje vodnim resursima. To bi smanjilo i smrtnost djece te poboljšalo zdravlje i prehrambeni status na održivi način.

– Dokažimo zajedno da inicijative iz male Hrvatske mogu promijeniti svijet – poručuje Ladišić. 

 

Komentara 1

TH
tales_hr
12:31 13.09.2017.

što nam vrijedi da imamo toliko izvora kad je boce vode ne mineralne nego obične izvorne 6 kuna, dok je u njemačkoj šest boca 1.14 eura, jedino opravdanje je oni nemaju Konzum.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije