Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Anke den Ouden: Podaci su valuta, a digitalizaciju treba ubrzati

U posljednjih nekoliko godina, softver i IT usluge postali su najbrže rastući dio hrvatskog izvoza, rekla je Tatjana Skoko, direktorica konferencije WinDays18 Business
25. travnja 2018. u 23:16 0 komentara 216 prikaza
WinDays18
Pogledajte galeriju 1/16

Na Središnjoj svečanosti konferencije WinDays18, pred više od 1000 sudionika izlaganje su održali Anke den Ouden, direktorica Microsofta za regiju Multi-Country Srednje i Istočne Europe, i Tatjana Skoko, direktorica konferencije WinDays18 Business i direktorica Microsofta Hrvatska.

WinDays18 WinDays18 Zašto Estonci žele imati što manje e-usluga u javnoj upravi

Obje su izrazile veliko zadovoljstvo brojem sudionika na najvećoj IT i poslovnoj konferenciji u Hrvatskoj te sudionike pozvale da na konferenciju WinDays18 iskoriste kako bi istražili nove tehnologije i stekli nova znanja o njima, podijele ideje i surađuju jedni s drugima na pronalasku novih rješenja budućnosti. Sudionike su u kratkom obraćanju pozdravili i Philippe Rogge, potpredsjednik Microsofta za regiju Srednje i Istočne Europe, te Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. Igor Pavleković i Tomislav Tipurić iz Microsofta održali su kratki demo, tijekom kojega su najavili konferenciju WinDays18 Technology i teme koje sudionici mogu očekivati i pratiti u narednim danima.

Anke den Ouden je istaknula kako je tehnologija oduvijek transformirala industrije – danas je to vidljivo više no ikad. Dodaje kako Microsoft čine odlični ljudi i odlični partneri te naglašava kako i u Hrvatskoj kompanija ima odlične ljude, kao i ekosustav od preko 1000 partnera koji zajedno s Microsoftom pokreću digitalnu transformaciju.

Na pitanje što je sljedeće u Hrvatskoj, a što u regiji, te kako rasti zajedno, odgovor nudi Tatjana Skoko: „U posljednjih nekoliko godina, softver i IT usluge postali su najbrže rastući dio hrvatskog izvoza. Dalje, činjenica je da Hrvatska bilježi značajan rast ICT stručnjaka u ukupnom udjelu zaposlenih u Hrvatskoj. Ove brojke pokazuju da se Hrvatska kreće u pravom smjeru kad je riječ o tehnologiji i njenoj upotrebi.“

U drugom dijelu Središnje svečanosti riječ je preuzeo Philippe Rogge, potpredsjednik Microsofta za regiju Srednje i Istočne Europe. Ističe vrlo zanimljive statistike: gotovo tri četvrtine poslovnijh lidera (73%) izjašnjava se kako je rast prihoda najveći benefit njihovih digitalnih inicijativa, nakon čega slijedi povećanje profita (47%), i smanjenje troškova (40%). Također navodi podatak kako će do 2025. godine globalna digitalna ekonomija vrijediti preko 100 trilijuna američkih dolara. U Hrvatskoj je IT sektor u posljednje četiri godine ostvario rast od 6%, a u sljedećoj godini očekuje se rast od dodatnih 6%, čime će njegova vrijednost dosegnuti 2,55 milijarde dolara. Uz podatak kako digitalizacija proizvoda i usluga može dodati 110 milijardi eura gospodarstvu EU, Rogge zaključuje kako je krajnje vrijeme za prihvaćanje digitalne transformacije.

Prisutnima se kratko obratio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Bernard Gršić, koji je naglasio strateško opredjeljenje države prema digitalnoj transformaciji, koja se sastoji od tri stupa – digitalizacija industrije, digitalno uključenih građana i digitalne države.

Tatjana Skoko Tatjana Skoko: 'Imamo i tehnologiju i znanja kojima možemo potaknuti rast' Mark Zuckerberg Microsoft, Facebook... Tehnodivovi: Nećemo pomagati vladama da pokrenu cyber napade Let’s Do It! World Projekt Microsoft i Let’s Do It! World za zemlju bez otpada
GOTOVO JE!
Izdržavanje kazne: Otkriveno kada se Mamić mora javiti sucu, može se i žaliti
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.