Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Analitičari: 'Windowsi pucaju po šavovima'

11. travnja 2008. u 14:27 1 prikaza
windows-txt.jpg
Foto: import

"Windowsi su pred urušavanjem!" - upozorenje je to analitičara poslano s ovotjedne informatičke konferencije u Las Vegasu. Iako taj operativni sustav koristi gotovo 95 posto računala u svijetu, stručnjaci smatraju da se na tržištu pojavljuje sve više rješenja koja mogu ozbiljno ugroziti dominantnu poziciju Microsofta na tržištu.

Microsoft ima velikih problema s nadogradnjom svojih glomaznih operativnih sustava. Iako su najavili kako razmak između dvije nove verzije Windowsa neće biti tako velik kao onaj između XP-a i Viste, čak i izdanje Windowsa 7, najavljeno za iduću godinu, pokazuje da se Windowsi ne mogu tako brzo prilagoditi promjenama.

I dok je Apple bez problema razvio svoj operativni sustav za iPhone, Microsoft i dalje mora "držati na životu" svoj XP sustav s obzirom da mala i jeftina računala ne mogu "podnijeti" Vistu.

Microsoft i dalje ima velik utjecaj na programere koji svoje nove proizvode prvenstveno prilagođavaju Windowima, a tek onda drugim operativnim sustavima. Ono što zabrinjava jest činjenica da je na Windowsima sve teže implementirati poboljšanja i zakrpe dok je na drugim operativnim sustavima taj proces sve jednostavniji.

"Mislimo da je pretjerano reći da se Windowsi raspadaju, to je carstvo, a carstvo se ne urušava tako lako. Ipak, carstvo često postaje ogromno, teško za kontroliranje i bitku s malim protivnicima", mišljenje je analitičara.

(A.Be.)

NBIoT tehnologija
#NEODUSTAJEM
Znate li što je NBIoT tehnologija? Doznajte kako ju je Tomislav Božić iskoristio da pomogne Dubrovniku u pametnom upravljanju parkingom