Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Američke vlasti pokreću istragu protiv vodećih tehnoloških tvrtki

Američki predsjednik Donald Trump posljednjih je mjeseci žestoko kritizirao velike tehnološke kompanije.
24. srpnja 2019. u 06:41 2 komentara 198 prikaza
Facebook
Foto: Reuters/PIXSELL

Američko ministarstvo pravosuđa najavilo je pokretanje priopćilo je u utorak kako otvara istragu o velikim tvrtkama za digitalnu tehnologiju o tome sudjeluju li u antikonkurentskim praksama.

Donald Trump američki general: SAD je možda srušio i drugu iransku bespilotnu letjelicu

Istragom se želi utvrditi kako su vodeće online platforme na tržištu postigle snagu, štete li konkurenciji, potiskuju li inovacije ili na drugi način štete potrošačima.

Ministarstvo pravosuđa nije obznanilo koje su to tvrtke, ali je naglasilo kako će se u razmatranju uzeti u obzir zabrinutost o "pretraživanju, društvenim medijima i nekim maloprodajnim uslugama na internetu".

"Bez discipline smislene tržišne konkurencije, digitalne platforme mogu djelovati na način koji ne odgovara zahtjevima potrošača", izjavio je u priopćenju pomoćnik državnog odvjetnika Makan Delrahim, koji je na čelu Odjela za zaštitu tržišnog natjecanja.

Donald Trump NOVI PRAVILNIK Američka vlada uvodi ekspresni proces za deportaciju emigranata

U lipnju je Reuters izvijestio da se Ministarstvo pravosuđa sprema istražiti jesu li Amazon, Apple, Facebook i Google Alphabet Google zloupotrijebili svoju tržišnu moć.

Tehnološke tvrtke suočavaju se s neuspjehom u Sjedinjenim Državama i širom svijeta, potaknute zabrinutošću među zakonodavcima i skupinama potrošača da imaju previše moći i štete korisnicima i poslovnim rivalima.

Donald Trump CILJA NA NISKE STRASTI Trump u kampanji za drugi mandat – mržnja je instrument, a rasizam program

Sve se glasnije traže stroži propisi ili čak razbijanje velikih tehnoloških kompanija koje su pod strogim nadzorom posle niza skandala sa ugrožavanjem privatnosti svojih korisnika.

Američki predsjednik Donald Trump posljednjih je mjeseci žestoko kritizirao velike tehnološke kompanije. Pozvao je i na pomnije ispitivanje društava društvenih medija i Googlea, optužujući ih da potiskuju konzervativne glasove na internetu, bez iznošenja bilo kakvih dokaza.

Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste
  • Aleluja:

    Bio je i vrijeme.

  • volina:

    Ma nije moguće. Njih kradu? Znate li što je "cloud". Virtualno mjesto gdje spremate svoje podatke dok ih ameri besplatno i kad god hoće pregledavaju.