Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kineska aplikacija opet na udaru

Američka komisija traži od Applea i Googlea da izbace TikTok iz trgovina

Video portal TikTok
Jens Kalaene/DPA/PIXSELL
06.07.2022.
u 13:37

Iz ByteDancea, krovne kompanije TikToka, izvijestili su da s američkom tvrtkom Oracle rade na novim naprednim kontrolama sigurnosti podataka

TikTok, među tinejdžerima najpopularnija svjetska društvena aplikacija, na udaru je američkih političara i regulatora. Opet. Naime, administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa svojedobno se već bila okomila na ovu kinesku aplikaciju i htjela je doslovno zabraniti na području Sjedinjenih Država, kao što je to prethodno učinila s nekoliko kineskih tvrtki. A sve pod optužbom za špijunažu i krađu podataka. Ipak, to se nije dogodilo.

Kinezi su uspjeli uvjeriti Amerikance da će poštovati njihova pravila igre, posebice ona koja se odnose na zaštitu privatnosti podataka američkih korisnika. Vlada Joea Bidena, trenutačnog demokratskog predsjednika, nije olabavila pritisak na kineske tehnološke kompanije, dapače, nastavila je Trumpovim stopama, čemu dodatno kumuje trenutačna geopolitička situacija vezana za rat u Ukrajini i poziciju Kine koja Rusima nije nametnula sankcije, dok stari trgovinsko-politički sporovi između SAD-a i Kine nisu riješeni. Ipak, na neki je način usporila procese i pritisak, ali zato republikanski zastupnici u Kongresu i dalje ne miruju već i dalje traže restrikcije za kineske tehnološke tvrtke.

TikTok, jedna od perjanica kineskog tehnološkog sektora, tako je i sada, ponovo, u središtu interesa američkih republikanskih kongresnika, opet zbog iste stvari kao i prvi put, podataka američkih korisnika koji se ne skladište u SAD-u što je izniman rizik za nacionalnu sigurnost.

Rizik za nacionalnu sigurnost

TikTok, odnosno njegova krovna kompanija ByteDance, priznao je da su im američki podaci dostupni u Kini, no obećali su da rade na tome da ne budu. Iz TikToka tvrde da mogu imati pristup američkim korisničkim podacima, ali je pristup podložan žestokim kontrolama kibernetičke sigurnosti i protokolima za odobravanje autorizacije koje nadzire njihov sigurnosni tim sa sjedištem u SAD-u. Američki portal BuzzFeed u svom je izvješću ustvrdio da TikTok i dalje to može i radi. Nakon te objave i priznanja TikToka, Federalna komisija za komunikacije (FCC) i republikanski povjerenik Brendan Carr zatražili su od Applea i Googlea da iz svojih online trgovina uklone aplikaciju TikTok. Istovremeno je devet republikanskih senatora poslalo pismo na adresu odgovornih u TikToku kao reakciju na izvješće BuzzFeeda tražeći konkretne odgovore.

Odgovarajući na zabrinutost senatora, iz TikToka su poručili da rade na konačnom sporazumu s Bidenovom administracijom koji bi u potpunosti zaštitio korisničke podatke i interese američke nacionalne sigurnosti. Prema kopiji pisma, koju su, tvrde u Reutersu, imali priliku pročitati, Shou Zi Chew, izvršni direktor TikToka, izvijestio je da s američkom tvrtkom Oracle rade na novim naprednim kontrolama sigurnosti podataka za koje se nadaju da će ih dovršiti u bliskoj budućnosti. Kako kažu, dovršili su migraciju podataka o svojim američkim korisnicima na poslužitelje u Oracleu, ali još uvijek koriste i podatkovne centre u SAD-u i Singapuru za sigurnosno kopiranje. Tvrtka je u pismu rekla da će izbrisati zaštićene podatke američkih korisnika iz vlastitih sustava i potpuno se okrenuti Oracle cloud poslužiteljima koji se nalaze u SAD-u.

Republikanska senatorica Marsha Blackburn rekla je da je TikTok trebao biti čist od samog početka, ali je umjesto toga pokušao obaviti svoj rad velom tajne te je pozvala tvrtku da svjedoči pred Kongresom. Brendan Carr pak, povjerenik FCC-a, tvrdio je u svom pismu izvršnim direktorima Googlea i Applea da TikTok nije samo još jedna videoaplikacija. Carrov zahtjev tehnološkim divovima bio je neobičan s obzirom na to da FCC nema jasnu nadležnost nad sadržajem trgovina aplikacijama. FCC regulira prostor nacionalne sigurnosti obično kroz svoje ovlasti za dodjelu određenih komunikacijskih licenci tvrtkama.

Šire li se crne liste

Nastave li s tim pritiskom, TikTok bi se mogao naći na listi onih koji u Sjedinjenim Državama nisu poželjni. Podsjetimo na sudbinu Huaweija, kineskog proizvođača telekomunikacijske opreme, koji se za Trumpove vladavine zbog optužbi za špijunažu našao na crnoj listi te je posljedično izbačen iz Amerike, a potom i Europe gdje više gotovo nitko ne želi njihovu opremu za mreže nove generacije, odnosno 5G mreže. A najveći udar bio im je kad im je Google uskratio svoj operativni sustav Android na njihovim smartfonima s kojima su dostigli da budu treći najprodavaniji brend nakon Samsunga i Applea.. Nova vlada i novi predsjednik Biden, očekivali su neki, popustit će i vratiti stvari na stare pozicije bar što se tiče mobitela. No Huawei ni u novim mobitelima nema Android OS. Zbog toga su izgubili dio korisnika i potencijalnih kupaca diljem svijeta, osim u matičnoj državi. A kako se čini, Amerikanci ne planiraju odstupiti, već je izglednije da će dodavati nove kineske tvrtke na svoju crnu listu. 

TikTok je jedna od najpopularnijih svjetskih aplikacija za društvene medije, s više od milijardu aktivnih korisnika diljem svijeta, a SAD se smatra najvećim tržištem. Pismo objavljeno u četvrtak stiglo je gotovo dvije godine nakon što je američka Komisija za nacionalnu sigurnost naredila ByteDanceu da se oslobodi TikToka zbog straha da bi američki korisnički podaci mogli biti proslijeđeni kineskoj vladi. Ta se naredba nije provodila nakon što je Joe Biden naslijedio Donalda Trumpa. Panel, međutim, poznat kao Odbor za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS) još uvijek provodi reviziju nacionalne sigurnosti tvrtke, navodi se u pismu. "Znamo da smo među platformama koje se najviše ispituju sa sigurnosnog stajališta i cilj nam je otkloniti svaku sumnju u sigurnost američkih korisničkih podataka", stoji u pismu. TikTok je u prošlosti rekao da zaposlenici u Kini imaju pristup podacima američkih korisnika.
 

Ključne riječi

Komentara 1

BI
billynik
16:10 07.07.2022.

Američka prljava posla, kad vas netko nadmaši i napravi očito uspješniji proizvod onda idu podmetanja, politički pritisci, optužbe za špijuniranje i sl, sve ono što oni rade po cijelom svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije