Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat PR službi

Amazon u pet dana prepolovio cijenu novoga Blackberryja

Blackberry Torch
RIM
18.08.2010.
u 15:51

Glasnogovornik tvrtke RIM rekao da je to izolirana tržišna akcija internetske knjižare te da se drugi i dalje drže preporučene cijene od 199,99 dolara.

Od srijede 12. kolovoza ljubitelji Blackberryja mogu kupiti najnoviji pametni telefon kanadskog proizvođača Research in Motion. Recenzenti gadgeta tvrde da je to u svojoj kategoriji pristojan uređaj. Za razliku od potpuno promašenog modela Storm, koji je u drugoj inačici pokrpao najkritiziranije slabosti prvog telefona te tvrtke s ekranom osjetljivim na dodir, novi Blackberry Torch ima veliki ekran od 3,2 inča osjetljiv na dodir razlučivanja 360x480 piksela, ali i čvrstu tipkovnicu koja se izvlači na posmak.

RIM je na novom telefonu zamijenio kritizirani softver za prikazivanje sadržaja s interneta, a to je i prvi telefon s najnovijom, šestom inačicom RIM-ova radnoga sustava. Najzahtjevnije bi trebali zadovoljiti i ugrađeni GPS te kamera od pet megapiksela.

Međutim, poslije samo pet dana prodaje telefona kojemu je preporučena cijena bila 199,99 dolara, internetska knjižara Amazon prepolovila je telefonu cijenu na 99,99 dolara. Pokazalo se da je to mali skandal, ili senzacija, ovisno o tome kako tko gleda. Nezavisnih podataka o tome kako prodaja ide još nema, ali se RIM, očigledno, i te kako uzrujao što bi za budućnost ovog očigledno ambicioznog telefona mogla značiti Amazonova cjenovna akcija.

Glasnogovornica RIM-a u razgovoru s novinarom Reutersa ispravila je navode koji tvrde da je Amazon cijenu prepolovio:

- Oni Torch 9800 prodaju od prvoga dana po 99,99 folara, a to rade na svoju ruku i to nema nikakve veze sa samim proizvođačem. Da su cijenu prepolovili, trgovački je običaj da se takva akcija najavi nekakvom oznakom, a nje nema. AT&T se, na primjer, i dalje drži preporučene cijene od 199,99 dolara.

I Amazon je odbio komentirati cijenu za Torch iz svojih kataloških stranica. RIM ovako niska cijena zabrinjava jer ona šalje očiglednu poruku koja im nije mila: telefon ide loše i želimo ga se riješiti povoljnom cijenom.

To ne bi bila usamljena odluka internetskih prodavača. Wirefly novu Sony Xperiju x10 prodaje po 80 dolara iako AT&T telefon naplaćuje 250 dolara. Novi Motorolin Droid 2 kod Verizona stoji 200, a kod Amazona 150 dolara. Amazon čak Blackberry Bold 9700 drži po cijeni od jednoga centa.

RIM-ovoj spin-doktorici odmah je priskočilo u pomoć nekoliko analitičara i blogera koji tvrde da Amazonova cijena ne može biti naznaka problema sa serijom telefona označenih imenom Torch.

Ključne riječi

Komentara 4

MW
MadDog White
01:14 20.08.2010.

Posmak, smaknuti, rubiti, odrubiti... to su mulcu strane riječi? A slajd je hrvatska?

CI
cickova
08:28 20.08.2010.

postoji \" \" inace. i da, nisu posmačni mobiteli, nego klizni mobiteli

CI
cickova
21:49 19.08.2010.

\"čvrstu tipkovnicu koja se izvlači na posmak\". S kojeg ste to sajta hrvackog kopisali? i ne izvlaci se tipkovnica, nego gornji dio telefona otkliže (slide-iz tog razloga se zovu \"slajdni\" telefoni) ajme novinarstvo vam je nula

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije