Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT ONEWEB

Airbus će napraviti 900 satelita za pristup internetu iz svemira

Airbus
Foto: ilustracija
16.06.2015.
u 08:42

Oko 700 satelita, od kojih svaki ima masu manju od 150 kg, bit će lansirano u orbitu Zemlje počevši od 2018. godine

Airbus će projektirati i izgraditi oko 900 satelita za privatnu tvrtku OneWeb, koja milijardama ljudi na svijetu želi pružiti pristup internetu iz svemira, prenosi Reuters.

Oko 700 satelita, od kojih svaki ima masu manju od 150 kg, bit će lansirano u orbitu Zemlje počevši od 2018. godine. Ostatak će ostati na Zemlji sve dok oni u orbiti ne budu trebali zamjenu, rekli su iz OneWeba. Osnivač i direktor tvrtke Greg Wyler rekao je da će projekt koštati od 1,5 do 2 milijarde dolara, od čega dio dolazi od Virgin Groupa Richarda Mansona i proizvođača čipova Qualcomm.

Iz Airbusa su rekli da će prvih deset satelita proizvesti njihova podružnica Airbus Defense and Space u svojoj tvornici u Toulouseu u Francuskoj. Proizvodnja će se potom preseliti u zasad nepoznatu lokaciju u SAD-u.

Američki poduzetnik Wyler prije pokretanja ovog projekta suosnovao je satelitsku tvrtku O3b Networks te je kratko radio u Googleu na drugom projektu za pružanje pristupa internetu iz svemira. Google je napustio 2014. kako bi pokrenuo vlastiti satelitski projekt WorldVu, koji je kasnije postao OneWeb. Wyler je tada surađivao s Elonom Muskom, šefom Tesle i SpaceX-a, no on je u međuvremenu odlučio sam ostvariti sličan plan.

>> Elon Musk želi flotom satelita omogućiti internet svima

Foto: Alcatel

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije