Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci SMART - Pogled u tehnološku sadašnjost i budućnost

AI tehnologija više nije crna kutija

AI tehnologija više nije crna kutijaOd 6. do 7. studenoga u Bledu u Sloveniji održat će se konferencija Think, a teme su Cloud, AI i blockchain na jugoistoku Europe
31. listopada 2018. u 10:15 1 komentara 285 prikaza
Damir Zec
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Umjetna inteligencija jedan je od onih zvučnih pojmova koji su posljednjih nekoliko godina u središtu tehnološkog razvoja. Iskoraci u razvoju neuronskih mreža na krilima sve moćnijih računalnih sustava donijeli su velike napretke u treniranju algoritama koristeći strojno učenje. To je, pak, omogućilo puno bolje iskorištavanje golemih količina nesređenih podataka.

Algebra Algebrin indeks Programiranje, EU fondovi i digitalni marketing na vrhu liste najpoželjnijih zanimanja

Više od 2 milijarde ljudi na svijetu posjeduje pametni telefon i svi mi doprinosimo stvaranju sadržaja. Tako se gomilaju goleme količine podataka (big data), a poznato je da je čak 80 % podataka nestrukturirano, dakle nedovoljno iskorišteno. Upravo je umjetna inteligencija alat koji nam najbrže omogućava pronaći korisnu informaciju u čim kraćem vremenu.

Zato se danas umjetna inteligencija sve više spominje i u poslovnom svijetu. Poslovna analitika također sve više počinje koristiti AI algoritme kako bi se kompanijama donijele uštede i bolje iskorištavanje resursa i mogućnosti u doba kada je poslovna transformacija stalni proces. Zamislite tek ove podatke: svakoga dana na Facebooku se generira čak 10 terabajta podataka, a na Twitteru još i više – 12 terabajta, a svake minute na Facebooku se pošalje više od 30 milijuna poruka i pregleda gotovo tri milijuna videa. Svi pokazatelj sugeriraju da će se taj trend samo širiti, procjenjuje se da će količina digitalnih podataka u svijetu do 2020. godine narasti na 44 zetabajta ili 44 bilijuna gigabajta. Ili jednostavnije – više od 5300 GB podataka po svakom stanovniku planeta!

Bernard Gršić državni tajnik Bernard Gršić 'Svi državni službenici trebali bi poznavati sustav e-Građani!'

Inače, kako se često uz razvoj umjetne inteligencije znaju spominjati i pitanja o sigurnom upravljanju takvim tehnologijama, IBM je jedna od tvrtki koje su poduzele i konkretne poteze koji uklanjaju sve dileme s takvim projektima. Naime, u IBM-ovu Cloud platformu ugradili su kontrolne programe koji poslovnim partnerima omogućuju potpunu transparentnost u praćenju procesa umjetne inteligencije. To uključuje i automatsko otkrivanje eventualnih pogrešaka te objašnjavanje procesa AI odlučivanja. Na neki način su posve otvorili i razjasnili tu “AI crnu kutiju” 
– IBM je vodeći u industriji po osiguravanju povjerljivog i transparentnog razvoja novih tehnologija umjetne inteligencije. Vrijeme je da principe prenesemo u praksu. Dajemo novu kontrolu našim poslovnim partnerima koji koriste umjetnu inteligenciju – izjavila je Beth Smith, glavna direktorica za umjetnu inteligenciju Watson u IBM-u.

E-usluge na e-građani ZABORAVITE ŠALTERE Konačno napredak u Holdingu: Evo procedure za račune ako promijenite prezime

Iako se Hrvatska po ulaganjima u razvoj umjetne inteligencije ne može mjeriti s bogatijim zemljama, raduje najnovija studija IDC-a i IBM-a koja otkriva da i zemlje u Jadranskoj regiji, uključujući Hrvatsku ubrzano traže digitalnu transformaciju. U tome predvodi financijska i telekom industrija u kojoj već 50 posto kompanija iz tog istraživanja koristi AI rješenja, a čak 71 posto domaćih kompanija (što je tek 11 posto manje od svjetskog trenda) razmišlja o korištenju i ulaganju u AI tehnologiju u sljedećih 12 mjeseci.

Više informacija o ulaganjima u AI tehnologije u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe bit će otkriveno na IBM-ovoj regionalnoj konferenciji Think koja će se održati u Bledu u Sloveniji od 6. do 7. studenoga. Također će se razgovarati o tome kako kompanije iz različitih industrija s područja jugoistočne regije koriste nove tehnologije – cloud, blockchain, AI – kako bi unaprijedile svoje poslovanje, potaknule stvaranje inovacija i odgovorile na zahtjeve korisnika.

IBM poslao izazov svim programerima svijeta: Spasite svijet od prirodnih katastrofa

Damir Zec
1 / 14
Uragan Nate
ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?