Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVIJE SEZONE U 2019.

A1 Adria League povećala nagradni fond na 30.000 eura

A1 Adria League
14.05.2019.
u 15:46

Za nekoliko tjedana mogli bismo dobiti potvrdu da će i hrvatski timovi dobiti priliku ući u svojevrsne kvalifikacije "Lige prvaka", odnosno dobiti pristup trasi koja vodi prema elitnoj ESL ligi najvećih svjetskih turnira

Profesionalno esport prvenstvo u Hrvatskoj A1 Adria League ulazi u novu fazu. Ove godine po prvi puta će se tijekom iste kalendarske godine odigrati čak dvije sezone (treću i četvrtu), a istovremeno je povećan nagradni fond na 30.000 eura. 

Esport natjecanja i biznis u stalnom su porastu u svijetu, pogotovo u Americi i Aziji, a najveća profesionalna organizacija ESL u zadnje dvije godine s podržava regionalnu A1 Adria ligu u kojoj se natječu i timovi iz Hrvatske.

 U protekloj sezoni natjecalo se gotovo 1.300 igrača iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije. Odigrano je više od 2.000 mečeva, a pratilo ih je oko 140.000 navijača i gaming entuzijasta preko platforme Twitch, YouTubea, specijaliziranog televizijskog kanala esportsTV, ali i uživo na sajmu Reboot InfoGamer u Zagrebu. 

Nova sezona igrat će se u potpunosti online tijekom proljeća i ranog ljeta, dok četvrta počinje nakon ljetne pauze u kolovozu te će opet završiti velikim LAN finalima na popularnom Reboot InfoGameru sredinom studenog.

A1 Adria League će i dalje u sastavu imati četiri igre (dvije za PC te dvije mobilne igre). Fokus će biti na provjerenim PC naslovima – Counter-Strike: Global Offensive te MOBA igru Dota 2, koja dolazi kao zamjena prošlogodišnjoj League of Legends. U kategoriji s mobilnim igrama su Clash Royale te još jedna igra koja će biti objavljena naknadno.

U  4. sezoni nagradni fond za pojedinu mobilnu igru bit će 1.960 eura, dok će pobjedničke ekipe u igrama CS:GO i Dota 2 podijeliti 10.000 eura (5.000 po naslovu).

- Unatoč promjenama naš cilj ostaje isti: osigurati da esport u našoj regiji dobije značaj i popularnost koju i zaslužuje. Ponosni smo na to što A1 Adria League neprestano raste i razvija se, ali i na činjenicu da smo učvrstili svoju poziciju istinskog predvodnika u ovom uzbudljivom i novom obliku života mnogih naših korisnika. Veseli me i što ćemo ponovno doživjeti sva ona uzbuđenja i strasti koje igrači i timovi iskazuju u svim fazama natjecanja”, poručio je Lordan Kondić, direktor marketinga za privatne korisnike A1 Hrvatska.

Foto: Danijel Lijović

Martin Kadinov (ESL),  Dubravka Štefanac Vinovrški (A1), Lordan Kondić (A1)

Prema Newzoou, vodećoj kompaniji za analizu i istraživanje gaming i esport tržišta, gaming industrija će zaraditi oko 150 milijardi dolara u 2019. S druge strane, vrijednost esport tržišta, odnosno natjecanja u igranju videoigara će dosegnuti milijardu dolara. 

- U svibnju 2017. godine, kada smo prvi puta najavili A1 Adria Ligu, esport scena u regiji nije bila razvijena kao što je danas. I A1 Adria League i cijela scena značajno su se razvile u posljednje dvije godine. Svjedočili smo sjajnim pričama i imali smo priliku
gledati brojne igrače i timove kako ostvaruju regionalne i međunarodne uspjehe. Prošli smo dugi put na kojem smo puno toga naučili, a uvodimo i neke promjene da se poboljša liga u regiji. U neku ruku radimo pionirski posao. U lipnju ćemo otkriti detalje oko mogućnosti nastupanja u višim razinama natjecanja”, rekao je Martin Kadinov, ESL-ov regionalni menadžer za Jugoistočnu
Europu.

Naime, za nekoliko tjedana mogli bismo dobiti potvrdu da će i hrvatski timovi dobiti priliku ući u svojevrsne kvalifikacije "Lige prvaka", odnosno dobiti pristup trasi koja vodi prema elitnoj ESL ligi najvećih svjetskih turnira. 

Clash Royale već krenuo, CS:GO i Dota 2 od 25. svibnja

Kratki pregled 3. sezone A1 Adria Lige Treća sezona A1 Adria Lige započela je prije nekoliko dana otvorenim kvalifikacijama
u mobilnoj igri Clash Royale. U sljedećih pet tjedana svake subote će se održati po jedan kvalifikacijski kup. Četiri igrača s najviše bodova nakon prva tri te isti broj njih nakon druga tri kupa natjecat će se online u Top 8 play-off dijelu natjecanja koje će
se održati 22. lipnja.

Natjecanje u 2 PC igre (Dota 2 i CS:GO) počinje 25. svibnja, a bit će organizirano u istovjetnom formatu. Subota će biti rezervirana za Dotu 2, a nedjelja za CS:GO. Finalisti treće sezone će izboriti ulazak u grupnu fazu 4. sezone.

Online play-off faza u igri Dota 2, u kojoj će se osam timova iz kvalifikacija natjecati za 1.925 eura, održat će se 8. i 9. lipnja, dok će play-off faza u igri CS:GO biti odigrana vikend nakon toga za nagradu u istom iznosu.

4. sezona kreće u kolovozu
Četvrta sezona A1 Adria Lige za PC naslove će se sastojati od otvorenih i zatvorenih kvalifikacija, online grupne faze, play-off faze i LAN finala. Kvalifikacije će se najaviti sredinom kolovoza, nakon čega će tijekom rujna i listopada biti organizirana grupna
faza. Play-off faza će se održati neposredno uoči LAN finala koje počinje 15. studenog na Zagrebačkom velesajmu. Važno je napomenuti da će najbolje Dota 2 i CS:GO ekipe iz treće sezone izboriti ulazak u grupnu fazu četvrte sezone.

 

Komentara 1

YU
YuBastards
18:17 14.05.2019.

Kakve veze Srbija ima s ADRIA ligom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije