Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KIBERNETIČKA SIGURNOST

5G mrežu gradi Ericsson, a ne Huawei

Ilustracija
Foto: JASON LEE/REUTERS/PIXSELL
1/2
04.10.2020.
u 12:09

Kinesko veleposlanstvo i kineska kompanija oštro napali Pompea da potkopava odnose s Hrvatskom

Američki državni tajnik Mike Pompeo, koji je upozorio Hrvatsku da ne surađuje s Kinom u strateškim projektima, širi “politički virus” i neutemeljeno kleveće Kinu kako bi “potkopao kinesko-hrvatske odnose”, poručili su iz veleposlanstva NR Kine, a oglasili su se i iz Huaweija.

– SAD bezobzirno kleveće Kinu i kineske kompanije bez ikakvih dokaza. Njegov pravi razlog nije zaštita privatnosti ili održavanje kibernetičke sigurnosti, nego njegovi vlastiti politički ciljevi, učvršćivanje digitalne hegemonije i lišavanje drugih zemalja prava na razvoj – kažu u kineskom veleposlanstvu, a Huawei odbacuje američke optužbe da ugrožava kibernetičku sigurnost i nada se da ga hrvatska Vlada neće diskriminirati pri gradnji svoje 5G mreže.

“Cijenimo otvoreno i pošteno poslovno okruženje koje je Hrvatska stvorila za sve multinacionalne kompanije jednako i nadamo se da će nastaviti primjenjivati nediskriminirajući pristup prema svim dobavljačima kibernetičke opreme, zahtijevajući od svih da se jednako pridržavaju EU 5G standarda kibernetičke sigurnosti i mehanizma provjere”, stoji u priopćenju te tehnološke kompanije. No kakvo je zapravo stanje u Hrvatskoj?

Hrvatski Telekom za gradnju 5G mreže odabrao je Ericsson Nikolu Teslu, tako da Huawei uopće nije u igri u tom dijelu opremanja mreža. A1 Hrvatska, koji je u sklopu TAG telekom grupe,  još nema svog kandidata jer je međunarodni natječaj trenutačno u tijeku, a kako doznajemo Huawei nije u igri. Tele2 Hrvatska svoju je 4G mrežu gradio u partnerstvu s Huaweijem, a i ostali telekomi svojedobno su surađivali s Huaweijem u nekim dijelovima opremanja mreža, bilo da se radi o mobilnim ili fiksnim mrežama. Huawei u Hrvatskoj, inače, ima svoj ured, i mobilni uređaji kao i svi drugi uređaji, poput pametnih satova, uredno su zastupljeni u Hrvatskoj.

Hrvatska je s Narodnom Republikom Kinom tijekom službenog posjeta premijera Li Keqianga u travnju prošle godine potpisala Memorandum o suglasnosti između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologies o suradnji u sklopu programa obrazovanja i obuke usmjerenog na industriju, inovacije i tehnologiju “Seeds for the Future”. U studenom 2019. desetak hrvatskih studenata provelo je dva tjedna na praksi u sjedištu tvrtke Huawei u kineskom gradu Shenzhenu, a plan – koji je zaustavljen zbog korone – predviđao je da isti program u idućih pet godina prođe 50 najboljih hrvatskih studenata s tehničkih i ICT fakulteta.

Komentara 17

FE
FerengiZagreb
12:50 04.10.2020.

niko vas ne kleveće lol sami stvarate sliku sebe zatvaranjem biznismena i kriticara vse vlasti.

DU
Deleted user
14:25 04.10.2020.

Vrlo dobro još da proradi imunološki i polako sve ostalo

Avatar peacemaker
peacemaker
14:22 04.10.2020.

HT i kineska telekomunikacijska oprema krivci za pad fiksne i mobilne mreže 29.rujna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije