Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkrili tajne

11 fascinantnih stvari koje niste znali o Google Mapsu

Google Maps
Google Maps
23.08.2012.
u 13:00

Preko satelitskih, zračnih i uličnih snimki Google Maps je nakupio više od 20 petabajta podataka, što je otprilike 21 milijun gigabajta

Kada želite pogledati kako doći s jedne lokacije na drugu, istražiti neki grad, pronaći određeno mjesto ili jednostavno pogledati kuću iz svoga djetinjstva, vjerojatno koristite Google Maps.

Besplatna online-karta cijeloga svijeta nudi vam razne mogućnosti, no koliko zapravo znate o njoj? Novinari Mashablea razgovarali su s glasnogovornikom Googlea koji im je odgovorio na mnoga pitanja o Google Mapsima.

1. Koliko su podataka sakupili Google Mapsi?

Preko satelitskih, zračnih i uličnih snimki Google Maps je nakupio više od 20 petabajta podataka što je otprilike 21 milijun gigabajta ili oko 20.500 terabajta.

2. Koliko se često ažuriraju fotografije?

Ovisno o dostupnosti podataka, zračne i satelitske fotografije ažuriraju se svaka dva tjedna. Fotografije Street Viewa ažuriraju se što je brže moguće, no Google nije u mogućnosti dati točan raspored zbog različitih čimbenika koji na to utječu poput vremena, uvjeta za vožnju i sl.  

3. Kako Google Maps kontrolira neprimjeren sadržaj koji se snimi na ulicama?

Prema riječima Googleovog glasnogovornika, korisnici ponekad izvijeste o čudnim ili neugodnim situacijama koje su pronašli na Google Mapsu, najčešće u Street Viewu, a Google Mapsov tim radi brzo kako bi uklonio takav sadržaj ako je potrebno. Korisnici mogu prijaviti neprimjerenu fotografiju ako kliknu na "Prijavite problem" na dnu fotografije, a te zahtjeve onda pregledavaju zaposlenici Googlea.

4. Zamuti li Google lice svakog pojedinca?

Googleovi zaposlenici automatski zamućuju lica i registracijske oznake u Street Viewu kako bi zaštitili privatnost ljudi, a korisnici mogu čak dodatno zatražiti zamućivanje. Zračne fotografije nemaju toliko detalja i manje su rezolucije.

5. U čijem su vlasništvu sateliti koji se koriste za zračne preglede?

Satelitske snimke za Google Maps i Google Earth dolaze od raznih izvora. Ti su podaci dostupni za sve koji imaju licenciju ili su ih kupili od nekoga iz javnosti, vlasti, komercijalnog ili privatnog sektora.

6. Što je s privatnim prostorima?

Oni koji posjeduju satelite koje Google koristi mogu zamutiti određena područja prije nego što satelitske i zračne snimke dođu do Googlea. Vlasti mogu zatražiti vlasnike satelita i da zamute neka osjetljiva geografska područja. Street View dostupan je samo za javne ceste i privatna mjesta čiji su vlasnici partneri Googlea.

7. U kojim državama možete preko Street Viewa ući u muzeje ili neke druge građevine?

Google je radio s tisućama poslovnih vlasnika u osam zemalja kako bi Street View uveo u zgrade. Servis poslovnih fotografija je trenutačno dostupan u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Novom Zelandu, Francuskoj, Kanadi, Irskoj i Nizozemskoj. Uz razna poduzeća, možete virtualno hodati po Bijeloj kući, muzeju Metropolitan i drugim poznatim znamenitostima. U Googleovu projektu umjetnosti možete također pogledati slike ili umjetničke zbirke iz 156 muzeja diljem svijeta.

8. Otkad postoji Google Maps, koliko je ukupno fotografija snimljeno za Street View?

Street Viewov tim snimio je desetke milijuna fotografija od 2007. i automobilom su prošli osam milijuna kilometara.

9. Kakva se kamera koristi za Street View?

Google je počeo raditi s manje objektiva i nižom kvalitetom fotografije, no sada kamera Street Viewa ima 15 objektiva i može snimiti fotografije od 65 megapiksela. Kada je Street View bio još u eksperimentalnoj fazi, tim je smjestio nekoliko kompjutera u stražnji dio terenca, a kamere, lasere i GPS uređaj postavili su na krov vozila.

10. Kako su fotografije postale besprijekorne?

Petnaest objektiva kamera Street Viewa fotografira u različitim smjerovima, a susjedne kamere na automobilu snimaju preklapajuće fotografije. Tim nakon toga poravnava fotografije i spaja ih kako bi dobili panoramsku fotografiju od 360 stupnjeva.

11. Kako Google Mapsov tim fotografira mjesta gdje automobili Street Viewa ne mogu doći?

Uz automobile, Google Street View koristi i tricikle, kolica i motorne sanjke. Tricikli se koriste za snimanje parkova, staza, sveučilišta, stadiona i drugih područja gdje automobili ne mogu doći. Kolica, koja izgledaju kao kombinacija ručnih kolica i kutije u obliku robota, koriste se za navigaciju u zgradama i prolazima. Motorne sanjke koriste se za fotografiranje po snježnim terenima. Tim je došao na tu ideju nakon zimskih Olimpijskih igara održanih 2010. u Vancouveru.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Torento
Torento
22:53 24.08.2012.

Zbog Google Maps-a i Google Earth-a zaboravio sam koristiti Atlas (nisam ih otvorio puno godina. Dobro da nemam smartphone jer bi zaboravio koristiti i karte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije