Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.06.2015. u 11:32

Sarajevo je, nakon dvadeset godina, privremeno, na jedan dan, bilo i doista multietnički i multireligiozni grad.

Trebalo bi svaki dan biti ovako", najčešći je komentar na bh. portalima u povodu posjeta pape Franje Sarajevu. Inače žalosno zapušten grad, s raspadajućom infrastrukutrom, tisućama pasa lutalica i poplavom sitnog kriminala i nasilja, ovom prigodom pokazao je da ima potencijal da bude sasvim drugačiji. Sarajevo je 6. lipnja 2015. dočekalo uređeno, očišćeno i pokazalo je da je organizacijski doraslo europskim metropolama. Do pisanja ovog teksta organizacijski je sve bilo savršeno i, što je najvažnije, sigurnosno je sve prošlo u redu.

To je za grad i njegove stanovnike važno iskustvo i poticaj za budućnost. Sarajevo je, nakon dvadeset godina, privremeno, na jedan dan, bilo i doista multietnički i multireligiozni grad. Na jedan dan u njega je došlo pedesetak tisuća katolika, pretežno Hrvata, što je dvostruko više nego što ga je u ratu i nakon njega napustilo. Prvi dojmovi su sjajni. Papa Franjo je na Koševu održao dojmljivu propovijed o miru, u sklopu koje je izrekao i neke krupne stvari koje će globalno odjeknuti. Dok je u propovijedi briljirao, u političkom govoru u Predsjedništvu papa je pokazao tipičnu neupućenost stranaca.

Ispravno je rekao da je Sarajevo "grad koji je mnogo propatio u krvavim sukobima u prošlome stoljeću", ali otkud mu to da je "ponovno postao mjesto dijaloga i mirnoga suživota", i to samo dan nakon što se raspala vlast u Federaciji BiH. Grad je nakon rata izgubio golemu većinu nebošnjačkog stanovništva i danas je jedna od etnički i vjerski najhomogenijih europskih metropola. Floskula je reći za Sarajevo da je "europski Jeruzalem". Jeruzalem je, za razliku od današnjeg Sarajeva, multietnički grad, u kojem Židovi čine većinu, ali u njemu živi i 35% Palestinaca, dok su nebošnjaci u Sarajevu svedeni na nekoliko postotaka. Stvarnost BiH i Sarajeva je puno mračnija nego što bi se to iz govora moglo zaključiti, no utoliko veću težinu imaju papine riječi izgovorene u propovijedi o miru: "No, ne dajmo se zavaravati da ovo ovisi samo o nama! Pali bismo tada u prazni moralizam! Mir je dar Božji, ne u kakvom magijskom smislu, nego upravo u ovomu: On - Krist, sa svojim Duhom, može utisnuti u naša srca i tijela ove osjećaje i učiniti nas istinskim oruđem svojega mira". Zaključak je, bez cinizma, da Bosni i Hercegovini izgleda još samo dragi Bog može pomoći.

>>Evo što je Papa poručio okupljenim redovnicima u katedrali Srca Isusova u Sarajevu

>>Papa mladima: U vama vidim volju da idete naprijed

Ključne riječi

Komentara 126

BA
beto_alonso
15:37 07.06.2015.

Meni je ovo ličilo na oproštajni posjet katolicima u BiH. Ako ih Papa ne može ili ne želi nazvati Hrvatima a iz hrvatske vlasti nema nikoga prisutnoga; što onda mogu očekivati ?

SA
samograd
17:31 07.06.2015.

Raspudić je u pravu . Sjećam se tih priča o bratsvu I jedinstvu u BIH, trkeljanja Bregovića o ljubavi u Sarajevu . Kad je puklo ,stara mržnja I isforsirana ljubav prometnula se u horor.

VE
Vercingetorix
17:50 07.06.2015.

Raspudic je u pravu. Nevjerojatne su salve sovinistickih i priglupih komentara na njegov komentar papina govora u Predsjednistvu. Kad Hrvati u BiH budu imali makar onoliko prava koliko imaju Srbi u Hrvatskoj ili jos bolje ako ostvare prava konstitutivnog naroda, sto formalno jesu, onda ce Raspudic prestati "kmecati". Pratim ga godinama i divim se koliko je dosljedan. A mnogi ne vide da mu je stalo i do Hrvata u BiH i do cijele BiH. Ljudi koji ne vole svoj narod nisu u stanju ni voljeti covjecanstvo. Pa i Isus je volio svoj zidovski narod, a i cijeli ljudski rod. Tipovi koji ne vole svoj narod i sutke gledaju kako pati, a u isto vrijeme govore "bratstvo i jedinstvo" nisu vrijedni spomena. Ostani dosljesan rodoljub i covjekoljub Raspudicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije