Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bescarinski pristup

Stupio na snagu sporazum o slobodnoj trgovini EU-Ukrajina unatoč ruskima otporima

Ukrajina pobunjenici
Foto: Reuters/PIXSELL
01.01.2016.
u 11:14

EU je najveći ukrajinski trgovinski partner na kojeg otpada više od trećine trgovinske razmjene te zemlje, prema podacima EU-a.

Dugoočekivani sporazum o slobodnoj trgovini kojim se osnažuju gospodarske veze Ukrajine i Europske unije i koji je 2013. pokrenuo lanac događaja u Ukrajini i doveo do zahlađenja odnosa EU i Moskve stupio je na snagu unatoč ruskim otporima.

Sporazum daje Ukrajini bescarinski pristup ogromnom tržištu EU  i očekuje se da će pomoći posrnulom gospodarstvu te zemlje. EU je najveći ukrajinski trgovinski partner na kojeg otpada više od trećine trgovinske razmjene te zemlje, prema podacima EU-a.

"Promjena neće nastupiti preko noći, bit će potrebni rad i ulaganja", kazala je povjerenica za trgovinu EU Cecilia Malmstrom jučer dodajući da sporazum stvara "jedinstvene mogućnosti da Ukrajina stabilizira, diverzificira i razvije svoje gospodarstvo". Temeljem sporazuma EU će pomoći Kijevu u prilagodbi standardima i pravilima EU na područjima poput tržišnog natjecanja, javne nabave i intelektualnih prava.

 Rusija je kritičar toga sporazuma zbog straha da će naštetiti njezinu gospodarstvu. Kako bi uvažili ruske rezerve Kijev i Bruxelles dogovorili su odgodu primjene sporazuma na godinu dana kako bi se razgovaralo s ruskim dužnosnicima, no tri strane nisu pronašle zajedničko rješenje unatoč više od 20 sastanaka. Moskva je počela provoditi kaznene mjere protiv Ukrajine.

Prvi pokušaj finaliziranja sporazuma propao je 2013. dovodeći do prosvjeda u Kijevu i zbacivanja tadašnjeg proruskog predsjednika Viktora Janukoviča a potom je uslijedila ruska aneksija Krima i proruska separatistička pobuna na istoku Ukrajine. Odnosi EU i Moskve nakon toga pali su na najnižu razinu od Hladnog rata.

>> Krizna konferencija četvorke o Ukrajini

Komentara 64

AA
aabbcc
17:30 01.01.2016.

Sada ce im Markel prodavati tenkove a Rusi naftu da se mogu vozati, tamo-amo po Ukrajini

RA
ranko75
14:51 01.01.2016.

Hunta iz Kijeva je uradila odlican posao za sebe a katastrofu za Ukrainu, sto je i logicno,posto njihov zadatak i nije da dizu Ukrainu,nego da nanesu sto vecu stetu i Rusiji i Ukraini. Oni su otvorili svoje trziste za EU u koju nista ne izvoze, a zatvorili za sebe trzista na koje su jedino izvozili.Rezultat predvidlojiv, poivecanje duga uz smanjenje dohodka drzave.

Avatar babas
babas
14:42 01.01.2016.

EU dobila novu koloniju,nadam se da će i hrvatsko gospodarstvo iskoristiti tu činjenicu da nešto izveze u Ukrajinu i na taj način smanji svoj ogromni trgovinski deficit koji imamo sa zapadnoeuropskim zemljama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije