Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neopravdan strah

Zbog čega bi militanti koristili po život opasne rute kad imaju putovnice EU?

izbjeglice
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/4
17.09.2015.
u 09:47

Stručnjaci su analizama demantirali izjave desničarskih političara u Europi koji strahuju od navale militanata

Stručnjaci su svojim analizama demantirali desničarske političare u Europe, kao i većinu ksenofoba koji se protive primanju izbjeglica u svojim zemljama tvrdeći da se među njima kriju i militanti Islamske države. 
Stručnjaci su opovrgnuli mišljenja dijela javnosti i političara u Europi o tome da se teroristi prerušeni u izbjeglice pokušavaju ubaciti u Europu, nazvavši ih "desničarskim tlapnjama". Ekstremisti, kao što su to borci ISIL-a, zaista se ne moraju ukrcavati u pretrpane gumene čamce i riskirati smrt kako bi se infiltrirali u Europu, tvrde stručnjaci.

Skupine poput ISIL-a koriste znatno sofisticiranije metode da bi se dokopale Europe i izvodile napade, piše AFP, a prenosi Yahoo News.

– Iako se s jedne strane može uzeti u obzir ova zabrinutost, važno je znati da ISIL među svojim članovima ima velik broj državljana EU s važećim putovnicama koji u Europu putuju uobičajenim načinima – stav je Matthewa Henmana iz IHS Jane Centra za terorizam i pobune.

Povod za strah od ovakvog načina infiltracije džihadista u Europu bila je izjava vodećeg stručnjaka u EU za borbu protiv terorizma Gillesa de Kerchove iz ožujka kad je rekao da treba više paziti na granične prijelaze, budući da je u Europu "relativno lako ući kada se pridružiš priljevu izbjeglica."

A s više od 430.000 izbjeglica i migranata koji su uspjeli prijeći Mediteran do Europe, mnogi od njih bježeći od rata u Siriji i Afganistanu, desničarski političari vrlo su spretno iskoristili ove riječi za širenje ksenofobije.

– U ovom trenutku nema nikakvih naznaka da se džihadisti nalaze među izbjeglicama – rekao je francuski obavještajac koji je želio ostati anoniman.
– Istina je da džihadisti sve češće koriste kopnene rute kako bi izbjegli praćenje, no s druge strane oni imaju novca da u Europu uđu i na druge načine, a ne da riskiraju na vrlo nesigurnim i po život opasnim izbjegličkim rutama.

Alain Chouet, bivši šef francuske obavještajne agencije rekao je da prijetnja džihadistima koji su prerušeni u izbjeglice "ne drži vodu" te dodao da za mrežu nema smisla da poduzima takve rizike.

– Kad bi Islamska država gubila tlo pod nogama i poželjela pokrenuti međunarodnu terorističku ofenzivu, ne bi to napravila šaljući svoje vojnike među izbjeglice: trebalo bi im mjesec dana da stignu, sa 50 posto šanse za utapanje – objasnio je Chouet.

Eric Denece iz Francuskog centra za istraživanja i obavještajne aktivnosti također se protivi isticanju prijetnje od prikrivenih džihadista, koje antiimigrantske stranke mogu koristiti u svrhu "zatvaranja Europe".

>> U sisačku vojarnu stigle izbjeglice, nitko još ne traži azil u Hrvatskoj

Komentara 17

HR
Hrvatskalatinica
17:04 17.09.2015.

na koje militante mislite ? na mosad,ciu ?

JE
jelancic
17:09 17.09.2015.

ako ste mislili na militante c.i.a i izraelskog mosada imate pravo zasto bi usdli tako bez dokumenata i sa djecom

NI
ninja72
10:37 17.09.2015.

Samo se vi tjesite da njih nema nedu ovim izbjeglicama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije