Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
normalizacija odnosa

Povijesni dogovor: SAD i Kuba ponovno uspostavljaju diplomaciju nakon 50 godina!

Barack Obama, Raul Castro
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
17.12.2014.
u 19:25

Finalni dogovor o zatopljenju susjedskih odnosa postignut je tijekom 45-minutnog razgovora između američkog predsjednika Baracka Obame i kubanskog kolege Raula Castra. To je ujedno i prvi izravni kontakt čelnika dvaju zemalja nakon više od 50 godina

Danas je zabilježen povijesni trenutak u odnosima između Sjedinjenih Američkih Država i Kube. Ove dvije države, nakon više od pola stoljeća zahlađenih odnosa, dogovorile su ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa te otvaranje veleposlanstva u Havani. Ova dugoočekivana vijest popraćena je, napominje New York Times, izvještajem o oslobađanju američkog državljana Alana Grossa koji je pet godina proveo u kubanskom zatočeništvu.

Finalni dogovor o zatopljenju susjedskih odnosa postignut je tijekom 45-minutnog razgovora između američkog predsjednika Baracka Obame i kubanskog kolege Raula Castra. To je ujedno i prvi izravni kontakt čelnika dvaju zemalja nakon više od 50 godina. Prethodili su mu 18-mjesečni tajni pregovori koji su većinom vođeni u Kanadi, ali i u Vatikanu, gdje je održan posljednji krug uz podršku pape Franje.

Izolacija nije rješenje

– Ovih 50 godina pokazalo je da izolacija ne funkcionira. Došlo je vrijeme za novi pristup. Prekinut ćemo sa zastarjelim odnosom koji desetljećima nije uspio unaprijediti naše interese i umjesto njega  okrenuti se k normalizaciji odnosa između naših zemalja – poručio je Obama tijekom obraćanja javnosti iz Bijele kuće.

Uz povratak kući Alana Grossa koji je osuđen na 15 godina zatvora jer je u Kubu pokušao uvesti internet, riješena je još jedna zapreka uspostavljanju dobrih bilateralnih odnosa. Dogovoreno je i puštanje na slobodu trojice kubanskih špijuna koji su u američkom zatvoru boravili od 2001. godine. Oni će biti zamijenjeni za američkog obavještajca koji je u kubanskom zatvoru proveo punih 20 godina.

Diplomatski odnosi između dvaju zemalja zahladili su u siječnju 1961. nakon dolaska Fidela Castra na vlast. Obama je naredio državnom tajniku Johnu Kerryju da započne pregovore s Kubom o uspostavi diplomatskih odnosa te pokrene proces brisanja Kube s liste država koje podržavaju terorizam, a na kojoj se nalazila od 1982. godine.

Ukidanje trgovinskog embarga

Osim uspostavljanja veleposlanstva i posjeta na visokoj razini koji će se između dvaju zemalja odvijati sljedećih mjeseci, najavljeno je ''hvatanje u koštac'' s mnogobrojnim gorućim gospodarsko-socijalnim problemima u obje države. Naravno, u prvom redu to se odnosi na migracije te trgovinski embargo koji su američke vlasti najavile ukinuti, ali i na uspostavljanje telekomunikacijske veze. Također, raspravljat će se i o viznom režimu pa se tako planiraju omogućiti obiteljski te službeni novinski, stručni i obrazovni posjeti između dvaju zemalja. Obični turizam i dalje će biti zabranjen.

Obama je najavio i da će se podići razina bankarskih veza te da će američki državljani kubanskima uskoro moći poslati do 2000 američkih dolara svaka tri mjeseca umjesto dosadašnjih 500. Pri povratku iz Kube Amerikanci će moći uvesti robu vrijednu do 400 dolara te duhan i alkohol u vrijednosti do 100 dolara.

– Vjerujemo da je ovo najbolji način da se na Kubi uspostavi demokracija i prosperitet kroz različite vrste politike – kazao je neimenovani dužnosnik Bijele kuće.

>>Fidel Castro: Amerikanci, pomoći ću vam u borbi protiv Ebole!

>>Proglasili su ga jedinim poštenim čovjekom u Washingtonu jer je rekao istinu

Komentara 28

PL
plotto
08:40 18.12.2014.

Ne vidim razloga za trijumfalizam kod procionističkih komentatora.Sada valjda očekuju da će Castro pustiti USAID I Šoroševu špijunsku mrežu da im razara državu.Taj film nećete gledati.

Avatar PrincipGavrilo
PrincipGavrilo
07:12 18.12.2014.

Nisu uspeli malu Kubu slomiti sankcijama,i to u svom dvoristu,nece im uspeti ni sa Rusijom.

DA
damocles
22:11 17.12.2014.

i to bas sad kad su odnosi sa rusima pred eksplozijom. a da nije mozda strah od nove kubanske krize

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije