Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kubanci očekuju govor

Barack Obama je već osvojio Kubu

barack obama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
22.03.2016.
u 07:00

Trodnevni posjet američkog predsjednika promatra se kao povijesna prekretnica koja će omogućiti bolje odnose s cijelom Južnom Amerikom

“Što ima na Kubi? Upravo sam sletio i jedva čekam da se susretnem s vama i da od kubanskog naroda izravno čujem što se tu događa”, tvitao je američki predsjednik Barack Obama nekoliko sekundi nakon što je dotaknuo pistu zračne luke u Havani.

Bio je to ujedno trenutak u kojem je Obama na simboličan način zaokružio svoje vanjskopolitičko djelovanje i možda zaključio posljednje poglavlje hladnoratovskog razdoblja svjetske povijesti.

Rubio i Cruz – u prošlosti

U britanskom dnevnom listu Guardian, Kevin Casas-Zamora, direktor thinktanka Inter-American Dialogue, kazao je kako Obama sve ovo ne čini zbog Kube, nego zbog Sjedinjenih Država i to ponajprije zato što je odnos prema Kubi postao politička sramota za Ameriku i velika prepreka za izgradnju boljih odnosa s cijelom Latinskom Amerikom.

U nedjelju navečer američki predsjednik nije želio ni za milimetar promijeniti svoje planove iako je u Havani počela lijevati kiša. Sa suprugom i kćerima pješice je obišao povijesni dio Havane i tako pokazao koliko značenje pridaje ovome posjetu. 

Govoreći diplomatima i osoblju nedavno otvorenog američkog veleposlanstva u Havani, on je kazao kako se nada da će oni koji su u ovome trenutku djeca, kako na Kubi tako i u SAD-u, kada odrastu smatrati sasvim normalnim što američki predsjednik odlazi u posjet Kubi.

U prilog takvom razmišljanju govori i to što je većina mladih Amerikanaca kubanskog podrijetla s velikim odobravanjem i uzbuđenjem dočekala predsjednikov posjet Kubi. Za razliku od njih, njihovi roditelj, bake i djedovi gotovo su zgroženi  ovim posjetom i još uvijek se zalažu za još veću izolaciju režima kojemu je sada na čelu Raul Castro. No očito je da se raspoloženje mijenja, a o tome najbolje svjedoči to što je Marco Rubio, predsjednički kandidat republikanaca, koji je i sam kubanskog podrijetla, teško poražen na predizborima u Floridi, i to upravo zato što se zalagao za prekid tek obnovljenih odnosa s Kubom i za uvođenje još oštrijih sankcija. 

Obaminu otvaranju prema Kubi protivi se i Ted Cruz, koji je također kubanskog podrijetla te inzistira na tome da do poboljšavanja odnosa nije trebalo doći sve dok ne padne kubanski komunistički režim. Od svih republikanskih pretendenata na Bijelu kuću jedino Donald Trump nema ništa protiv poboljšanja odnosa s Kubom, a jedino što mu smeta jest činjenica da Raul Castro Obamu nije dočekao u zračnoj luci. 

Trump negoduje

– Za mene je to izraz nepoštovanja – naglasio je Trump, rekavši da nije riječ ni o kakvom kubanskom protokolu jer je Castro papu Franju dočekao na pisti.  Kruna posjeta bit će Obamin govor u Nacionalnom teatru, kojim će se on danas obratiti kubanskom narodu.

>> Obama obišao staru Havanu, Kubanci ga toplo pozdravljali

Komentara 5

ZL
zlako
09:52 22.03.2016.

Fidel je obićni ďihadist a Kuba će se oslobodiri crvenog fašizma.

RA
ranko75
16:27 22.03.2016.

Vidio sam sliku u ruskim novinama, koja je i na zapadu pokazana, ali nasi ne smiju. Obama htio da potapse Raula Kastra, a Raul ga zgrabio za ruku i drzi je iznad sebe.Obama se nelagodno osjeca i kiselo osmjehuje.

GF
gfrancic
08:57 22.03.2016.

Castro, teraj Amere van Kube, nebu dobro. Postacete kolonija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije