Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA

Nepoštedna borba austrijske 'trojke' za prevlast

Strache
Foto: Reuters/PIXSELL
23.01.2015.
u 14:22

Vladajuća koalicija socijaldemokrata i narodnjaka sve više gubi naklonost biračkog tijela

Austrijska krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) kontroverznog Heinza-Christiana Strachea (na slici) ima na saveznoj razini sve više pristaša u ovoj alpskoj zemlji. Potvrda tome je i najnovije ispitivanje javnog mnijenja Instituta Gallup koje je pokazalo da donedavno u anketama vodeći „narodnjaci“ (ÖVP) sa svojim novim popularnim šefom, potkancelarom i ministrom gospodarstva Reinholdom Mitterlehnerom nisu više u siječnju ove godine na prvom mjestu.

Još u prosincu prošle godine, narodnjaci s čelnikom „Djangom“ su, kao jedna od tri političkih stranaka koji se bori za prevlast u zemlji, bila s 27 posto glasova na vrhu ljestvice popularnosti. Da su danas izbori u Austriji, Stracheov FPÖ s osvojenih 26 posto glasova ispitanika i plusom od jednog postotnog boda bio bi na čelu ljestvice popularnosti. Drugo mjesto zajedno bi dijeli ÖVP s 25 posto (- 1 posto) glasova i socijaldemokrati (SPÖ) saveznog kancelara Wernera Faymanna također s 25 posto (+ 1 posto). Slijedili bi ih „Zeleni“ s 13 posto (+/-0) i Neosi s 7 posto.

Austrijski mediji pišu kako vladajuća koalicija socijaldemokrata i narodnjaka zbog svojih stalnih svađa i velikih ideoloških razlika, posebice oko uvođenja poreza za bogate, sve više gubi naklonost biračkog tijela. Ističu kako to znalački koriste ultradesničari svojom politikom protiv doseljavanja stranaca i islamizma, prikupljajući glasove Austrijanaca. Upozoravaju da vladajući SPÖ i ÖVP moraju paziti da im FPÖ ne preotme birače i pomuti izborne račune, obzirom da su ove godine u Austriji nekoliko pokrajinskih izbora, među kojima u svibnju ili lipnju i izbori za pokrajinu i grad Beč.

>> Evo kako je Austrijska središnja banka upozoravala na kredite u 'švicarcima'

>> U Austriji rastu socijalne nejednakosti

Komentara 2

Avatar viki_nuland
viki_nuland
17:07 23.01.2015.

"Nepostedna borba" prepisivanja totalno beznacajnih clanaka iz stranog tiska, koje nikoga ne zanimaju. Uh sto je zanimljivo kako se nista nije dogodilo.

DE
DEXT
06:18 24.01.2015.

Mislim da je zanimljivo dali nam susjedi imaju fašiste na vlasti ili ne. Pogotovo oni, čiji smo rob 1000 godina bili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije