Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaplijenili ga

Kina vratila SAD-u podvodni 'dron': 'SAD preuveličava taj incident, tražimo da prestanu s takvim aktivnostima'

Incident se dogodio baš kad se dron trebao vratiti na brod USNS Bowditch (na slici)
Foto: Reuters/PIXSELL
20.12.2016.
u 12:46

Trump: Kina ukrade istraživačko plovilo američke mornarice u međunarodnim vodama, iščupa ga iz mora i odveze u Kinu. To je slučaj bez presedana

Kina je SAD-u vratila podvodno plovilo bez posade, koje je prošli tjedan zaplijenila kineska mornarica u Južnom kineskom moru, javlja danas Reuters i dodaje kako je Kina stalno ponavljala da Washington preuveličava taj incident te je spomenuti 'dron' vratila nakon prijateljskog razgovora s drugom stranom.

Kinesko ministarstvo obrane je kratko priopćilo da je 'dron' u utorak vraćen SAD-u.

"Nakon prijateljskih konzultacija između kineske i američke strane, predaja američkog podvodnog plovila glatko je prošla točno u podne u vodama Južnog kineskog mora", stoji u priopćenju.

Plovilo je zaplijenjeno u četvrtak u međunarodnim vodama kod Filipina, što je prvi takav čin u skorijoj povijesti. Pentagon je zbog toga izašao u javnost s diplomatskom žalbom, a novoizabrani američki predsjednik Donald Trump je kritizirao potez Kine i pozvao na oštriji odgovor Washingtona Pekingu.

Plovilo, koje koristi komercijalno dostupnu tehnologiju za prikupljanje informacija o slanosti, temperaturi i bistrini vode u području oko 50 nautičkih milja sjeverozapadno od zaljeva Subic na filipinskom otoku Luzon, zaplijenjeno je nešto prije nego što ga je trebao pokupiti američki brod USNS Bowditch.

Kinesko ministarstvo obrane objavilo je da je njihovo plovilo otkrilo komad "neidentificirane opreme" i da ga je poslalo na provjeru prije no što su otkrili da je riječ o američkom podvodnom plovilu.

"Kina je odlučila vratiti plovilo američkoj strani na primjeren način, a sa SAD-om cijelo vrijeme komuniciramo oko toga", istaknulo je ministarstvo na svojoj internetskoj stranici. 

"Unilateralno pretjerivanje SAD-a oko ovog slučaja je neprimjereno, te ne pomaže mirnom rješavanju ovog slučaju. Zbog toga žalimo", dodaje se. 

Donald Trump je u subotu na svom Twitter profilu komentirao slučaj. 

"Kina ukrade istraživačko plovilo američke mornarice u međunarodnim vodama, iščupa ga iz mora i odveze u Kinu. To je slučaj bez presedana", napisao je budući američki predsjednik.

Pentagon je istaknuo kako je plovilo djelovalo legalno te da je jasno označeno kao posjed SAD-a. 

Kinesko ministarstvo nije otkrilo je li plovilo zapravo bilo u njihovim vodama, no istaknulo je kako američki brodovi i zrakoplovi već dugo vremena obavljaju nadzor kineskog morskog teritorija. 

"Kina se tome odlučno protivi i traži od SAD-a da prestane s tom vrstom aktivnosti", naglasilo je kinesko ministarstvo. 

>> Trump ismijavan na društvenim mrežama zbog pravopisne pogreške

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije