Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bivši šef obavještajaca MI6

Izlazak iz EU-a učinio bi Veliku Britaniju sigurnijom

British Prime Minister David Cameron (L) attends a meeting with Irish Prime Minister Enda Kenny (R) during a European Union leaders summit addressing the talks about the so-called Brexit and the migrants crisis, in Brussels, Belgium, February 19, 2016. RE
Foto: Reuters/PIXSELL
24.03.2016.
u 13:08

Dearlove, ravnatelj tajne obavještajne službe od 1999. do 2004., rekao je da bi napuštanje EU-a moglo malo naštetiti britanskoj nacionalnoj sigurnosti te da bi moglo biti korisno u sigurnosnom smislu

Velika Britanija mogla bi biti sigurnija zemlja ako glasa za izlazak iz EU-a jer će imati veću kontrolu nad imigracijom, rekao je bivši šef britanske obavještajne službe MI6 Richard Dearlove. 

Njegovi komentari, objavljeni samo dva dana nakon napada u Bruxellesu, suprotni su stavu premijera Davida Camerona koji je tvrdio da će u sve nestabilnijem svijetu Velika Britanija biti slabija i nesigurnija ako izađe iz EU-a.

Dearlove, ravnatelj tajne obavještajne službe od 1999. do 2004., rekao je da bi napuštanje EU-a moglo malo naštetiti britanskoj nacionalnoj sigurnosti te da bi moglo biti korisno u sigurnosnom smislu.

"Bili vi entuzijastični Europljanin ili ne, istina o Brexitu iz perspektive nacionalne sigurnosti jest da bi cijena za Veliku Britaniju bila niska", napisao je Dearlove u časopisu Prospect."Brexit bi donio dvije potencijalno važne sigurnosne koristi: mogućnost odbacivanja europske konvencije o ljudskim pravima... i još važnije, veću kontrola nad imigracijom iz EU-a".

Napadi u Bruxellesu potaknuli su debatu u Velikoj Britaniji o tome treba li ostati u EU-a, s argumentima za izlazak uz tvrdnje da politika otvorenih granica  dopušta da se događaju ubojstva.  Dearlove je rekao da će SAD biti protiv izlaska Britanije iz EU-a, ali da će se s vremenom odnosi s Washingtonom popraviti.

>> Upitna stabilnost nekad najnesigurnijeg dijela Europe

Komentara 6

Avatar superhik74
superhik74
13:23 24.03.2016.

Da, bili bi jako "sigurni" jer nisu oni s Amerikancima napravili agresiju na Irak 2003 te okupirali tu drzavu punih 8 godina, da bi se imali cega bojati. Osim toga posto nisu sudjelovali u agresiji na LIbiju 2011 godine, te agresiji na Siriju koja jos traje, a da ne govorimo o "savjetnicima" olicenju demokracije Saudijskoj Arabiji u agresiji na Jemen, nema nikakve zime za Britance. Ha, ha, ha...koja su ovo naklapanja.

AA
aabbcc
16:29 24.03.2016.

EU mora vratiti konkurenciju kvaliteta zivota , dobra za narod, jer te okolnosti su nekada i razvile kvalitet zivota u Evropi. Naprijed Englezi niste sami !

XA
xaron
19:55 24.03.2016.

Tip je u pravu. EU sud brine o ljuskim pravima terorista a ne o pravima na zivot stanovnika EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije