Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europsko društveno istraživanje

Integracijske politike zakazale

22.12.2016.
u 23:00

Velik broj novijih migranata žele integraciju ali njihova slaba integracija i marginaliziran položaj razlog je za preispitivanje dosadašnjih integracijskih politika i njihovu učinkovitost

 Da je politika EU obraćala više pažnje na istraživanja javnog mnijenja, da se nije odvojila od građana ne bi se vrtila u začaranom krugu u kojem teroristički napadi jačaju desnicu i antimigrantske stavove Europljana, koji, pak, dovode do frustracija imigranata i stvaraju novu opasnost od radikalizacije. EU je zakazala u integraciji imigranata, pa su stvoreni paraleni svijetovi u mnogim europskim gradovima. Relevantno “Europsko društveno istraživanje” čiji su rezultati za 2014./2015. nedavno predstavljeni u Zagrebu pokazuje stav građana 21 zemlje, među kojima su Austrija, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Nizozemska, Norveška, Poljska, Švedska, prema imigrantima iz iste rase ili etničke skupine, migrantima iz neeuropskih zemlja, Židovima, Muslimanima i Romima. Za Europljane su “najpoželjniji” migranti iz iste rase ili etničke skupine, Židovi su im mnogo više dobrodošli od Muslimana, a najlošije su prošli Romi. Čak 20 % Europljana ne bi dopustilo dolazak u Europu imigrantima iz siromašnih neeuropskih zemalja.

- Istraživanje ukazuju da znatan broj građana europskih zemalja nije sklon prihvatiti useljavanje skupina koje se socioekonomskim statusom, kulturom porijeklomi stilom života razlikuju od većine stanovništva. Iako je 20% građana manjina pitanje je zašto većinsko stanovništvo prema navedenim skupinama izražava animozitet, a odgovor se krije u integraciji, tj. (ne)uključenosti tih skupina u europska društva - kaže dr. Snježana Gregurović s Instituta za migracije i narodnosti. Čak 42 % Europljana drži da imigranti dolaze živjeti na teret njihove države, a 60 % građana smatra da su problem kriminala napravili gorim.

- Rezultati nekih istraživanja potvrđuju povezanost između povećanog useljavanja i povećanja stope kriminaliteta. No, glavni razlog za to je ekonomska i društvena marginalizacija imigranata, koja ga potiče. Istraživanja u Nizozemskoj su pokazala povezanost između multikulturnih politika i izdašnih beneficija socijalne države s povećanim stupnjem ekonomske i društvene marginalizacije koja se očituje u slaboj zastupljenosti imigranata na tržištu rada, prostornoj segregaciji, lošim uvjetima stanovanja i veći ih je udio među počiniteljima kaznenih djela od domaćih - kaže Gregurović. Ističe da su izazovi integracije novijih migracijskih i izbjegličkih tokova u Europu kompleksniji od onih u prošlim razdobljima. Velik broj novijih migranata žele integraciju ali njihova slaba integracija i marginaliziran položaj razlog je za preispitivanje dosadašnjih integracijskih politika i njihovu učinkovitost. Sociolog Slaven Letica ističe da u EU postoji otuđenost politike od javnosti i javnosti od ljudi. Osnovna odgovornost zapadne politike je, kaže, pogrešan odnos prema arapskom svijetu jer umjesto da su poslušali Samuela Huntingtona, koji je govorio o sukobu civilizacija i da je politička stabilnost važnija od liberalne demokracije, Zapad je izvozio demokraciju i ljudska prava stvarajući nestabilne države koje stvaraju terorizam.     

>> Njemačka raspisala nagradu od 100.000 eura za informacije o Anisu Amriju: Osumnjičenog za napad Nijemci su već imali u pritvoru, ali su ga pustili!

Komentara 10

TE
TechnoCroat
23:35 22.12.2016.

Nije mi jasno kakve koristi ima Europa od migranata? Čemu i kome sluzi ta prisilna "integracija"?

Avatar lvan12
lvan12
23:48 22.12.2016.

Jedini ali jedini način integracije u bilo koje društvo je da imigrant zaboravi na sebe i svoju kulturu... i krene izgrađivati sebe sukladno društvu i kulturi u koju je došao. To se zove integracija. Ono što nam se događa sa najčešće muslimanima je da oni ne žele sebe inegrirati u društvo koje su došli, već žele to društvo mjenjati prema svojim pogledima na svijet, a to neide. Tko želi ostati doma i biti rob nekome, nosati burke uokole, ne raditi, taj ne treba niti dolaziti na zapad jer isto može i u svojim matičnim zemljama... Ako je to nekome teško za zaključiti u EU i trebaju mu istraživanja da bi to shvatio, onda svi skupa imamo veliki problem.

DA
Darko22
23:30 22.12.2016.

Gospođo Jurasić, iako EU politika intergracije nije ni blizu savršenstvu, trebali bi se daleko više pitati da li je možda Islam kao religija zakazala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije