Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peter Galbraith:

Hrvatska se potpuno okreće EU i prestaje računati na SAD. A Srbija i RS će dobiti 'Ameriku pod vodstvom Rusije'

Peter Galbraith
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/5
09.11.2016.
u 23:25

Srbija i Republika Srpska dobit će pak 'Ameriku pod vodstvom Rusije', upozorava prvi američki veleposlanik u Hrvatskoj

Hrvatska će se morati potpuno usredotočiti na EU i neće više moći računati na Sjedinjene Američke Države. Srbija i Republika Srpska će pak dobiti “Ameriku pod vodstvom Rusije”. Tako je jučer ujutro, samo nekoliko minuta nakon što je Donald Trump održao pobjednički govor, rezultate američkih izbora prokomentirao prvi američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith.

Izbor Trumpa pokazuje manjkavosti izbornog sustava i otvara vrata daljnjoj politizaciji pravosuđa, samo su neke od negativnih, gotovo apokaliptičnih prognoza tog demokrata i bivšeg senatora države Vermont. Trumpova retorika se, priznaje, promijenila u pobjedničkom govoru u odnosu na onu u kampanji, no hoće li se isto dogoditi i s politikom proklamiranom za vrijeme predsjedničke utrke, tek treba vidjeti.

Kakvi će biti odnosi SAD-a prema svijetu i Hrvatskoj, pitamo Galbraitha. Tko zna, rezignirano odgovara.

– Trump se divi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i doživljava Rusiju kao američkog prirodnog saveznika. Želi raspustiti NATO. Kaže da će ukinuti sporazum s Iranom, a nema ga čime zamijeniti. Najavljivao je da će anulirati trgovinske dogovore i predložiti fiskalne politike koje bi utrostručile deficit. Globalna recesija je jedna mogućnost. Prešutno priznavanje ruske aneksije Krima je druga – sumira.

S Hillary Clinton bi se znalo što se može očekivati u odnosu na Europu, ali i na Hrvatsku te na područje jugoistočne Europe, no Trump je nepoznanica. Svejedno, prognoze su mračne.

– Ako provede ono što je najavljivao, poput trgovinskog rata s Kinom, ukidanja NAFTA-e (Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini), protjera imigrante i sreže poreze, nastupit će globalna recesija koja će zahvatiti i Hrvatsku – smatra Galbraith.

Politički, Hrvatska više neće moći računati na SAD i vrijeme je da uči uperi potpuno prema Bruxellesu, dodaje. No veći problem vidi u hrvatskom susjedstvu, posebice zbog ruskog utjecaja koji, bez američke protuteže, sve više jača.

– Srbija i Republika Srpska imat će Ameriku pod ruskim vodstvom – kaže Galbraith.

No izbor Trumpa predstavlja i problem unutar SAD-a.

– Za sad izgleda da je Hillary Clinton osvojila više glasova nego Trump. Već drugi put u zadnjih pet izbora republikanski kandidat dobiva manje glasova od demokrata, ali postaje predsjednik. To pak postavlja pitanje o održivosti američke demokracije – zabrinut je Galbraith prisjećajući se kako je 2000. godine demokratski kandidat Al Gore dobio pola milijuna glasova više, no pobjedu je elektorskim glasovima odnio republikanac George W. Bush. S tih izbora datira i odluka Vrhovnog suda kojom je odbijen zahtjev Ala Gorea za prebrojavanjem i uvažavanjem neprebrojanih glasačkih listića u važnoj državi, Floridi.

– Povjerenje u pravosuđe već je doseglo povijesno dno nakon što je Vrhovni sud 2000. odlučio na osnovi osobnih preferencija a ne zakona - smatra Galbraith te dodaje: Trump je u kampanji obećavao da će još politizirati Vrhovni sud. SAD nemaju neovisno sudstvo i to također umanjuje naše povjerenje u institucije.     

>> Trumpu podmeću lažne izjave. Jeste li nasjeli?

Komentara 117

AU
autoritet
23:37 09.11.2016.

Peter je samo nedostojanstven u porazu.

AL
alexije
23:42 09.11.2016.

Peter ne kaki ,zivis u Dubrovniku,za srbe pises onako kako oni zele da cuju,a za hrvate isto tako.U penziji si idi pecaj ribu,smaras ljude za male pare.

DU
Deleted user
23:50 09.11.2016.

HR se mora okrenuti sama sebi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije