Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TIJEKOM MOLITVE

Eksplozija u koptskoj katedrali ubila najmanje 25 ljudi, islamisti na društvenim mrežama slave: Bog blagoslovio osobu koja je učinila ovaj blagoslovljeni čin

Kairo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
11.12.2016.
u 13:55

Eksplozija kraj koptske katedrale Sv. Marka

 U eksploziji unutar koptske katedrale u Kairu poginulo je najmanje 25 ljudi, većinom žena, a ozlijeđeno je njih 49, objavila je u nedjelju egipatska državna televizija. 

Sigurnosni izvori rekli su za Reuters da je među poginulima najmanje šest djece. 

Eksplozivno sredstvo koje je sadržavalo oko 12 kilograma TNT-a detonirano je na ženskoj strani katedrale, kazali su izvori u službama sigurnosti. 

"Eksplozija se dogodila u trenutku kada nas je svećenik pozvao da se pripremimo na molitvu", rekao je Emad Shoukry koji je bio u crkvi u vrijeme eksplozije.

"Eksplozija je zatresla katedralu... Prašina je prekrila prostoriju, a ja sam tražio vrata, iako nisam ništa vidio... Uspio sam izaći usred vriske i vidio mnoge ljude na tlu", dodao je. 

Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad, no neki pobornici Islamske države su ga proslavile na društvenim mrežama. 

"Bog je velik, Bog je velik, Bog je velik", napisao je jedan od njih na aplikaciji Telegram.

"Bog blagoslovio osobu koja je učinila ovaj blagoslovljeni čin", složio se drugi. 

Pravoslavni Kopti, koji čine oko 10 posto od 90 milijuna egipatskih stanovnika, najveća su bliskoistočna kršćanska zajednica. Dugi niz godina žale se na diskriminaciju pod raznim egipatskim vladarima. Početkom 2011. izvršen je teroristički napad na njihovu crkvu u Aleksandriji, pri čemu je poginulo 25 ljudi, piše AFP. 

Islamisti lokalnog ogranka Islamske države godinama izvršavaju terorističke napade na sjeveru Sinaja, gdje je ubijeno na stotine policajaca i vojnika, a napadali su i Kairo i druge gradove. 

U petak su dvije bombe, jedna u Kairu, a druga sjevernije od tog grada, ubile šest i ozlijedile još toliko policajaca. 

>> 29 poginulih, 166 ozlijeđenih u terorističkom napadu u Istanbulu! 'Prizor je bio zastrašujuć. Ulice su bile pune ranjenih i mrtvih. Kao u paklu'

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije