Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hajduk

Zoljin put: od mučenika u Sesvetama do heroja Hajduka

13.02.2018.
u 16:46

Najboljeg Hajdukova napadača prvi je bio angažirao – Dinamo! U čijem dresu nije odigrao ni jednu minutu, nego je bio proslijeđen u Sesvete

Jeste li znali da je ubojiti Kamerunac Franck Ohandza (27) jedini igrač iz Hajdukove svlačionice koji je postigao pogodak na – Svjetskom prvenstvu?

Da, Ohandza je 2011. godine predvodio napad Kameruna na SP-u igrača do 20 godina u Kolumbiji i postigao pogodak Meksiku u osmini finala, a na istoj utakmici i zapucao 11-erac u raspucavanju s bijele točke, pa je Kamerun ispao...

1/8

Namjerno podsjećamo na jedan od Franckovih mladenačkih bljeskova budući da su i nastupi na SP-u bili preporuka za dolazak u Hrvatsku prije četiri godine. Zanimljivo, najboljeg Hajdukova napadača prvi je bio angažirao – Dinamo! U čijem dresu nije odigrao ni jednu minutu, nego je bio proslijeđen u Sesvete.

Mjesecima se oporavljao

- Došao je k nama na preporuku svoga menadžera, Nijemca, a iz Dinama nam ga je preporučio gospodin Marko Vukelić - prisjetio se sportski direktor Sesveta Dino Babić i dodao:

- Dva mjeseca prije dolaska, za igranja u Grčkoj (u malome klubu Iraklisu iz Psachne, nap. a.), Franck je doživio težu ozljedu i zapravo je u prvih nekoliko mjeseci bio oporavljenik. Sve što smo o njemu znali doznali smo preko videozapisa. Gledali smo kako je zabijao golove igrajući u Tajlandu gdje je bio prvi strijelac lige, kao i na SP-u u Kolumbiji... Moglo se naslutiti da se radi o dobrom napadaču, ali mi ga nismo imali priliku vidjeti uživo, pa nismo imali do kraja formirano mišljenje o njemu.

Ključan potez u toj drugoligaškoj sezoni 2014./2015. povukao je tadašnji trener Sesveta Valentin Barišić.

- Jednom zgodom na treningu nam je nedostajalo igrača u rotaciji, pa je trener pozvao Ohandzu i uveo ga u igru. I kad je ušao, odjednom je počelo sijevati sa svih strana, raspucao se i zadivio nas. Trener Barišić odmah mi je kazao: ‘Ovoga registriraj odmah!’. Uzvratio sam: ‘Šefe, već je u proceduri...’.

Babić o Ohandzi govori s neskrivenim oduševljenjem, kao o dečku “inficiranom” nogometom, posvećenom, zagriženom nogometnom profesionalcu. Unatoč teškoj ozljedi i mukotrpnom oporavku, ni u jednom trenutku nije bio klonuo duhom i izgubio vjeru u povratak nogometu. Tih danas prisjetio se fizioterapeut Sesveta Ante Benko.

- Franck je bio u dosta teškom stanju, i već je bio započeo oporavak u Dinamovoj ambulanti. Liječio je rupturu mišića, a pojavili su se bili i bolovi u leđima zbog degenerativnih promjena na zglobovima kralježaka. Međutim, Franck se nije dao smesti; radio je profesionalno, ulagao je u sebe, bio je strpljiv, a imao je i potporu trenera Barišića, koji je uvijek vodio računa da Ohandza ne bude preopterećen - kazao nam je Benko.

Najbolji Franckov prijatelj u to vrijeme, ali i danas, bivši je Dinamov branič, Kamerunac Patrice Kwedi.

- Nisam prije poznavao Ohandzu, ali kada je došao u Sesvete, gdje sam u to vrijeme igrao, odmah smo se zbližili. Kao da se znamo od djetinjstva! I Franck Ohandza nije mi samo prijatelj, on mi je poput brata - kaže Kwedi i dodaje:

- Pomagao sam mu u sporazumijevanju, jer nije znao hrvatski. Pa i danas 99 posto razgovaramo na francuskom. Stalno smo u kontaktu; uvijek sam uz njega, i u teškim i u najsretnijim trenucima, kao što je ovaj sad.

Nismo izlazili

Gdje ste izlazili kad je Franck živio u Zagrebu?, pitamo Kwedija.

- Nismo izlazili. Ohandza je sve slobodno vrijeme posvećivao odmoru, živio je za nogomet, postavivši si cilj da postane veliki igrač. I tako se i ponašao. Također, iznimno je vezan uz obitelj u Parizu; supruga mu studira, ima i sina, i kad god je mogao, odlazio je k njima u Francusku - nastavlja Kwedi.

Bivši ste dinamovac, a prijatelj vam igra u Hajduku. Za koga ćete navijati, je li vam žao što Franck nije u Dinamu?

- Uvijek navijam za njega! Pa ja obožavam igru Barcelone, ali kad igra protiv Reala, uvijek sam uza svog prijatelja Modrića. I nije mi žao što Franck nije u Dinamu. Važno je da igra gdje je zadovoljan i da može pokazati sve što zna - zaključio je Kwedi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije