Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZAZVALA KONTROVERZE

VIDEO Vojnik promijenio spol i postao MMA borkinja: Njena protivnica nije imala šanse

Foto: Instagram
1/2
14.09.2021.
u 15:13

- Imaju veće ruke, dlanove, drugačiju vilicu... Netko tko se rodio kao muškarac ne bi se trebao boriti protiv žena.

Alana McLaughlin (38) pobijedila je 10. rujna u debitanskom nastupu za MMA organizaciju Combat Global, koja se etiketira kao najbolja u latinoameričkoj konkurenciji. I ne bi sve to bila neka vijest da Alana nije 2010. započela tranziciju iz muškog u ženski spol pa po njenom završetku 2016. promijenila ime iz Alan u Alana.

Ujedno, od 2004. pa narednih šest godina, bila je pripadnica američke vojske, potpuno obučena za borbu prsa o prsa. Bila je u Afganistanu, a za vojsku se odlučila nakon što nije uspjela izvesti operaciju promjene spola nakon što se 2003. deklarirala kao transrodna. Majka ju je stopirala u naumu... Odlazak u vojsku ostavio je posljedice, 2016. joj je dijagnosticiran PTSP.

 

 

 

Proces dobivanja dozvole za nastup u ženskoj konkurenciji u ovakvim slučajevima je podosta rigorozan i ovisi o razini hormona, koji moraju odgovarati ženskom spolu. Alana je to uspjela nakon godina truda i posljednjih godinu dana se pripremala za prvi meč. Ima 65 kilograma, nastupa u perolakoj kategoriji i polugom u drugoj rundi pobijedila je Celine Provost. Koja nije imala nikakve šanse od prve sekunde.

Upravo zato je Lady Feral, kako se naziva u borilačkom svijetu, naišla na mnoštvo kritika. Jer, iako su hormoni na zadovoljavajućoj razini, njena snaga djeluje ipak bliže muškoj no ženskoj. Ali, sve to jest samo dojam, njena protivnica nije ništa slično izjavila niti se osjećala ugroženijom u toj borbi od onih protiv drugih borkinja.

 

 

 

Iako se zasad o McLaughlin jako malo zna, a pod time se misli na njenu visinu i detaljniju prošlost, kako će dolaziti u centar pažnje, tako će se nuditi više informacija. Također, na ovoj pažnji profitirala je i organizacija u kojoj se bori.

Na kraju, treba napomenuti i da nije prva transrodna osoba u MMA svijetu. Još 2012. Fallon Fox (45) je otvorila put drugima, u ovom slučaju McLaughlin, i u šest borbi ostvarila pet pobjeda. Posljednju 2014., kad se povukla.

- Imaju veće ruke, dlanove, drugačiju vilicu... Netko tko se rodio kao muškarac ne bi se trebao boriti protiv žena - rekao je prije sedam godina predsjednik UFC-a Dana White na ovu temu.

Možda se predomislio...

>>> Borbu možete pogledati OVDJE.

 

Ključne riječi

Komentara 3

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
17:54 14.09.2021.

Zene su isle 5 god ranije u mirovinu , sad su se izborile za svoja prava pa idu kad i muskarci , to njima njihova borba dala , kad brod tone nema vise prvo zene i djeca , nego po osjecaju

RE
Regica
15:20 21.09.2021.

Dana white se sigurno nije predomislio,ne znam zasto uopce mislite da je. To sto je razina hormona po pravilima ne mjenja cinjenicu da je musko,ima jace kosti,strukturu,mišiće........da rigorozna pravila hahaha. Ja samo ne shvacam zasto se te cure,prave bioloske zenee ne pobune I odbiju se natjecat. Ovo nije normalno da se cure citav zivot bore,treniraju I sanjaju o medaljama,olimpijadi I onda dođe krkan duplo jaci od njih I na ocitu prevaru im unisti snove. Raspadamo se kao drustvo.

FR
franc251
21:19 14.09.2021.

He, he, he,heee... Što sad? Kažu da se može mijenjat spol i rod. Ako se rod može mijenjat zašto se ova borkinja ne bi borila s drugim ženama?????? Ili je to sa promjenom spola i roda ipakj laž??????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije