Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROBERT PROSINEČKI

Vjerovao sam 
u svoj osjećaj 
i nisam tražio pojačanja! 
Bila je to pogreška

Robert Prosinečki
Foto: Boris Ščitar
02.01.2014.
u 14:45

– Zbog sebe, napravit ću ozbiljnu analizu. I vidjeti gdje sam pogriješio. Možda sam ipak trebao inzistirati na nekim pojačanjima. Ali nisam, i to mi ide na dušu. Moram još dosta učiti – rekao je Prosinečki.

Sigurno ste barem jednom pokušali spasiti svoju ljubavnu vezu ili rasklimani brak. U pravilu to rijetko završi hepiendom. Slična se stvar dogodila i s trenerskom karijerom Roberta Prosinečkog. Početkom studenoga, nakon niza slabih rezultata, ponudio je ostavku na mjesto trenera Kayserispora.

Igrači su ga nagovorili

– Moralno je u takvoj situaciji ponuditi ostavku. Rezultata nema, u momčad se uvukao neki grč. Zna se da je uvijek najodgovorniji trener – pričao je tada Robert Prosinečki.

No, predsjednik kluba, koji se zaljubio u Roberta nakon sjajnog proljeća u kojem je klub bio samo jedno stubu niže od mjesta koje ga vodi na europsku scenu, zamolio je Prosinečkog da pokuša do Nove godine još nešto učiniti. Jutro nakon što je ponudio ostavku, u svlačionicu su ušli svi igrači crveno-žutih.

– Šefe, ostanite! – rekli su.

Prosinečki je želio otići. Iz više izvora doznali smo da je imao u tom trenutku novu ponudu.

– Nikada to kao igrač nisam doživio. Da cijela momčad dođe i kaže treneru da ostane. Znali su igrači da pošteno radim, ponajprije sam zbog njih odlučio ostati – govorio je u studenome Prosinečki. I u sljedećoj utakmici, nakon više od tri mjeseca, uspio je pobijediti.

– Ajde da i ja nekoga dobijem – rekao je nakon 2:0 pobjede nad Rizesporom u gostima.

Kayseri je puno pogodaka primio u posljednjim trenucima dvoboja. U nogometu se kaže da je to trenerov problem.

– Naravno da se osjećam odgovornim za to. Tjelesna priprema sigurno nije razlog tome. Koncentracija je bila problem. To sam primijetio i razgovarao sam s igračima, ali taj nedostatak nismo uspjeli otkloniti.

Nakon pobjede nad Rizesporom probudila se nada, ali je kratko trajala. Nakon toga ponovo je slijedilo razdoblje bez pobjede. A poraz u kupu od trećeligaša bio je znak da Prosinečki više ne vlada s momčadi. I drugi put u kratkoj trenerskoj karijeri, koja je započela u prosincu 2010. godine, Prosinečki nije uspio u drugoj sezoni. Ni u Crvenoj zvezdi, iako je tada osvojio kup, ni u Kayserisporu.

– U Turskoj je, što se tiče trenera, odlično. Klubovi redovito plaćaju, nogometna je to zemlja, medijski je sve sjajno praćeno. I volio bih se vratiti – pričao je Robi.

Moram još dosta učiti

Na Silvestrovo su čelnici Kayserispora obznanili da s Prosinečkim raskidaju ugovor, u dogovoru s njim. Prvi dan 2014. godine Prosinečki je sa suprugom i kumovima bio izvan Zagreba, vraćao se s dočeka Nove godine. Podignuo je slušalicu oko 15 sati, ali jednostavno nije bio raspoložen za razgovor.

– Zbog sebe, napravit ću ozbiljnu analizu. I vidjeti gdje sam pogriješio. Možda sam ipak trebao inzistirati na nekim pojačanjima. Ali nisam, i to mi ide na dušu. Moram još dosta učiti – zaključio je Prosinečki.

Zanimljivo je da je prije početka nove sezone imao ozbiljnu ponudu istanbulskog Beşiktaşa. No, tada je Prosinečki, nakon dva sastanka, zaključio da u klubu situacija nije sređena. Umjesto njega, na trenersku klupu toga kluba sjeo je Slaven Bilić i odlično obavlja svoj posao.

Branko Tucak, nekadašnji Dinamov nogometaš i trener, s kojim smo razgovarali prije ostavke Prosinečkog, na pitanje je li Žuti trebao otići u Istanbul, odgovorio je.

– Lako je sada biti pametan. Kao trener s iskustvom, uvijek bih izabrao momčad koja ima veću pojedinačnu kvalitetu igrača. A Beşiktaş je, u odnosu na Kayseri, svakako ima. No, Robi je postigao uspjeh s Kayserijem u prvoj sezoni i logično je da je vjerovao da to može ponoviti – zaključio je Tucak.

Ključne riječi

Komentara 2

ĆA
ćaćaća
15:32 02.01.2014.

e moj žućo :))

K7
Kiki 7
17:17 02.01.2014.

Konačno da netko prizna da je krivo radio i da treba učiti. Svaka čast, to je jedini način da se napreduje u bilo kojem poslu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije