Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lijepa promocija

Više od 800 natjecatelja iz 32 zemlje na školskom atletskom SP-u u Splitu

Školski sport
Foto: Organizator
1/3
09.05.2019.
u 16:17

Organizatori natjecanja su Svjetska školska federacija (ISF) i Hrvatski školski sportski savez (HŠSS)

Prvenstvo se održava od 13. do 19. svibnja na stadionu ASK Split, a važno je napomenuti kako je ovo najveće sportsko događanje u Splitu još od 1972. godine.

Od 13. do 19. svibnja u Splitu se održava Svjetsko školsko atletsko prvenstvo koje će na stadionu ASK Split okupiti više od 800 sudionika iz 32 zemlje s pet kontinenata.  

Na konferenciji za medije, održanoj 9. svibnja, najavljen je program prvenstva, ali i istaknut značaj koji ovakvo prvenstvo ima za grad Split, Splitsko-dalmatinsku županiju i naposljetku Hrvatsku. 

Na konferenciji za medije sudjelovali su Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza, Luka Brčić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Blanka Vlašić, Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza i Ivan Baričević, učenik V. gimnazije Vladimir Nazor Split. 

Važno je istaknuti kako je ovo najbrojnije sportsko natjecanje u Splitu još od 1972. godine. 

Na natjecanju sudjeluje 98 ekipa iz 32 zemlje svijeta s pet kontinenata ( Austrija, Belgija, Brazil, Bugarska, Hrvatska, Maroko, Čile, Španjolska, Engleska, Estonija, Njemačka, Francuska, Latvija, Australija, Iran, Ukrajina, Izrael, Kina, Portugal, Litva, Bjelorusija, Italija, Malta, Ujedinjeni Arapski Emirati, Republika Češka, Slovačka, Srbija, Kineski Tajpeh, Turska, Republika Sjeverna Makedonija, Alžir, Indija).

Organizatori natjecanja su Svjetska školska federacija (ISF) i Hrvatski školski sportski savez (HŠSS). 

U ime Hrvatskog školskog sportskog saveza prisutnima se obratio predsjednik Nikola Perković koji je istaknuo važnost Svjetskog školskog atletskog prvenstva za Split i Hrvatsku. 

- Kada smo se kandidirali za organizaciju ovog prvenstva, predložili smo Split i nije bilo problema, za Split se zna. Bila je žestoka konkurencija zemalja koje su htjele biti domaćini ovome prvenstvu i zahvalni smo što će Split i Hrvatska biti domaćini ovako velike manifestacije s preko 800 sudionika iz 32 zemlje svijeta s pet kontinenata. Svečano otvaranje prvenstva je 14. svibnja, natjecateljski dani su 15. i 16. svibnja, a osim sporta, njegujemo kulturu, pa u sklopu ovog prvenstva imamo i Dan nacija, Kulturni dan i Trku prijateljstva. Ovdje su i četiri hrvatske ekipe, dvije školske i dvije selekcijske i nadamo se kako će nas dobro predstaviti.

Split u Europi i svijetu uživa titulu sportskoga grada, što će i ovo prvenstvo potvrditi. 

- Veliki događaj, ovo je u povijesti postojanja Parka mladeži najveći događaj. Ovo je ogroman sportski događaj za Split i Splitsko-dalmatinsko županiju. Ovdje se prelaze i dimenzije sporta i mi smo se s veseljem uključili u organizaciju ovog događaja - istaknuo je Luka Brčić, zamjenik župana Splitsko- dalmatinske županije. 

Ambasadorica Svjetskog školskog atletskog prvenstva jest naša najuspješnija atletičarka Blanka Vlašić. 

- Nažalost, danas sve više učenika u škole donosi ispričnice kako bi izbjegli nastavu tjelesne i zdravstvene kulture i drugi se predmeti stavljaju ispred sporta. Ja kad sam bila mala, stalno smo bili vani i igrali se, što danas nije slučaj. Ovo što se sad događa u Splitu je dobra stvar. To je velika stvar, iako školsko, to je ipak Svjetsko prvenstvo i velika je tu organizacija. Sudionicima bih poručila da "guštaju", bit će prilike za "neguštanje", neka ovu priliku uzmu kao priliku za stvaranje prijateljstava i novih odnosa i širenje svojih horizonta.

Hrvatsku će predstavljati 4 ekipe odnosno 24 učenika: školska ekipa mladića (V. gimnazija Vladimir Nazor Split), školska ekipa djevojaka (I. gimnazija Osijek) te selekcijske ekipe djevojaka i mladića.

>> Pogledajte kakvim se poslom bavi košarkaš Hermes Analitice

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije