Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI U MAĐARSKOJ

VIDEO Ludnica na ulicama Budimpešte: Strahuju još od bana Jelačića, a i gulaš nam je bolji

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/22
24.03.2019.
u 14:12

Možda se mogu hvaliti da su izmislili gulaš, ali naš slavonski je bolji, pričali su u Budimpešti veseljaci iz Osijeka. Nama je važnije bilo pobijediti Slovake, jer njih mrzimo. Vi Hrvati ste nam dragi, pričali su mađarski navijači

U samom centru Budimpešte, na šetnici uz Dunav, prije utakmice čuje se samo pjesma hrvatskih navijača. Neupućeni turisti, kojih je u Budimpešti prosječno 70.000 po danu, mogli bi pomisliti da je domaćin utakmice Hrvatska. Iako će hrvatskih navijača zbog relativnog malog kapaciteta Groupama Arene na stadionu biti svega 1200, u gradu ih je tijekom dana i dvostruko više. Mnogi su stigli iz raznih dijelova Hrvatske i dijaspore nadajući se da će ipak nekako dokopati karte.

Navijači u kockastim dresovima zaposjeli su tijekom dana većinu kafića u centru grada, a najčešće pitanje bilo je: "Imaš li kartu viška za prodati?" Neki su bili spremni dati i 3-4 puta više od prodajne cijene od 25 €. Neki su Hrvati čak i kupovali karte od Mađara, nadajući se da kontrole osobnih iskaznica na ulazima neće biti prestroge.

- Ovo je idealno gostovanje, jer cijene su u Budimpešti vrlo slične našima u Hrvatskoj, Budimpešta nam je blizu, a s jednim noćenjem i cijenom karte ukupan trošak je nekih 1500 kuna po glavi – reklo je društvo iz Varaždina.

Navijačima je drago da u ovom ciklusu kvalifikacija vatreni imaju dva gostovanja koja su vrlo blizu – Mađarsku i Slovačku, jer mnogi se još oporavljaju od Svjetskog prvenstva.

>> Pogledajte kako se zabavljaju navijači Hrvatske u Budimpešti

- Bili smo na svim utakmicama SP-a, ubila nas je ta Rusija jer zbog prolaska u finale morali smo dizati kredite, tako da se još oporavljamo. Propustili smo gostovanja u Španjolsku i Englesku u sklopu Lige nacija, ali ovu tekmu nismo željeli propustiti. A isplatilo se doći i zbog noćnog života, pa Budimpešta je za Zagreb u tim stvarima Las Vegas. Nevjerojatno kako grad živi i u 4 ujutro – reklo nam je društvo iz Zagreba.

Na budimpeštanskim ulicama naletjeli smo i na zagrljaj navijača u hrvatskom i mađarskom dresu.

- Mi smo Hrvati iz švicarskog Rheinfeldena, a ovaj dečko s mađarskim dresom je ustvari Talijan Fabio, a oženio je moju sestru u Njemačkoj – priča uoči utakmice vesela ekipa iz njemačkog Rheinfeldena. Njih šestorica nisu imali niti jednu kartu.

1/21

- Članovi smo Uvijek vjerni, tražili smo karte, ali nismo ih dobili. Kad je ovako malo karata, onda ih dobiju ljudi s vezom, a mi veze nemamo. Probat ćemo nekako ući na stadion – ne odustaju dečki iz Rheinfeldena.

Već po pravilu jedni od najvjernijih navijača hrvatske reprezentacije su i Slavonci, a u Mađarsku je stiglo i veliko društvo iz Osijeka.

Zaposjeli su cijelu terasu jednog restorana u centru, a na meniju je bio – mađarski gulaš!

- Nije loš, ali naš slavonski je bolji. Hvale se da su oni izmislili gulaš, ali uzalud im kad smo ih mi nadmašili u receptima. A nadmašit ćemo ih i večeras na utakmici. I još jednom im vratiti za sve ono što su nas maltretirali u vrijeme Austro-Ugarske – govorilo je veselo društvo iz Osijeka.

>> Pogledajte kako je policija spriječila incident kada je gradom prošetao jedan mladić sa zastavom Srbije

 

Društvo iz Bjelovara za susjednim stolom je dodalo:

- Mađari se tresu čim mi Hrvati pređemo granicu. Tako je još od vremena bana Josipa Jelačića, a posljednji put zbog nas su plakali 2017. baš ovdje u Budimpešti, kada smo ih pregazili u finalu vaterpolskog SP-a. Bili smo i na toj utakmici – pohvalilo se društvo iz Bjelovara.

Naletjeli smo i na dečke sa zastavom iz Dalićeva Livna, a na utakmici u Budimpešti bit će i navijači iz Mostara, Đurđevca, Nuštra, ali i dalekog Mljeta...

A jednog navijača Hrvatska ima i iz Japana! Japanski fotoreporter Yasuyuki Nagatsuka, koji je 10-ak godina živio u Hrvatskoj i pratio

Dinamo i vatrene, nakon četiri godine se vratio iz Japana kako bi opet uživao u utakmicama hrvatske reprezentacije.

Dok su kockice zaposjele kafiće u centru, navijača s mađarskim obilježjima je jako malo.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija

"Ma sakrili su se, boje nas se", govore hrvatski navijači.

Da Mađari strahuju od Hrvata, barem kada je riječ o nogometu, uvjerili smo se u razgovoru s njima.

- Nismo u rekordnom roku rasprodali stadion zato što mislimo da ćemo pobijediti, već zato što želimo vidjeti svjetskog doprvaka. Realno, šanse su nam jako male, svjesni smo da zaostajemo još puno za vama u nogometu – pričali su nam navijači iz Mađarske.

Zanimljivo, Mađarima je u samo tri dana ovo bio već drugi dvoboj protiv zemlje s kojom su dijelili državu.

- Iz tog vremena Austro-Ugarske nastalo je veliko rivalstvo, odnosno čak i mržnja slovačkih i mađarskih navijača. S vama Hrvatima je drugačije, vas volimo – nasmijao se jedan navijač u mađarskom dresu. Inače, teško je pronaći Mađara koji solidno priča engleski, šanse za to su vam jedan naprema deset...

>> Pogledajte posljednji trening uoči Mađarske

Komentara 5

BE
beitsche
14:24 24.03.2019.

Naslov je čisti jad koji nema ništa sa spotrom....Idemo Hrvatska

DU
Deleted user
15:06 24.03.2019.

Bolesni novinar, pojma ti nemaš o Jelačiću s niti o Mađarima.

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
14:51 24.03.2019.

koji glup tekst.A gdje je sport?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije