Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbor HZSN-a

Večernjakovac Tomislav Dasović sportski novinar godine!

Dodjela nagrada
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/14
24.02.2020.
u 13:54

U protekloj godini izvještavao je s utakmica nogometne reprezentacije, radio intervjue s Lukom Modrićem, Slavenom Bilićem, Zlatko Dalićem, Cicom Kranjčarom, Kolindom Grabar-Kitarović...

Večernjakov novinar Tomislav Dasović dobitnik je nagrade za najboljeg sportskog novinara u Hrvatskoj u 2019. godini. Nagradu mu je dodijelio Hrvatski zbor sportskih novinara.

– Tomislav Dasović traje jako, jako dugo, a ne bi trajao da nije toliko kvalitetan. Možda sam malo subjektivan jer smo tijekom ovih silnih godina postali i prijatelji, ali nema dvojbe da je on izuzetno kvalitetan i vjerodostojan novinar. Kritičan je, britak, nikoga ne štedi, puno je puta i prema meni bio jako žestok u svojim tekstovima, ali nikad mu nisam zamjerio jer znam da je to njegov stil. Tomislav nadasve respektira svoju profesiju, čestitam mu od srca kao i svima koji su mu dodijelili ovu nagradu. A jadna njegova žena jer on živi za taj posao, za sport i nogomet – rekao je legendarni Ćiro Blažević.

Tomislav Dasović rođen je 17. veljače 1973. u Slavonskom Brodu. U Večernjem listu od 1. svibnja 2006. godine specijaliziran je za praćenje nogometa. Izvještavao je sa Svjetskih prvenstava 2006. u Njemačkoj, 2014. u Brazilu i 2018. u Rusiji te s nogometnih Eura 2008. u Austriji i Švicarskoj i 2012. u Poljskoj i Ukrajini.

U svom radu i tekstovima Dasović je britak, kritičan, u službi javnosti. Posve mu je svejedno kojom se žanrovskom formom bavi, bitno mu je da prenese istinu i stav.

Kombinacijom odlučne jednostavnosti i jednostavne odlučnosti. Bez paradiranja emocijama i kad hvali i kad kudi. Ničim opterećen pa stoga čista obraza, s jasnom argumentacijom, dragocjenom porukom. Traje to već više od dva desetljeća.

– Ovo mi je prva nagrada u životu, a posvetio bih je obitelji. Zahvaljujem svojim urednicima i svojim kolegama u sportskoj redakciji. Sportska redakcija Večernjaka je spoj mladosti i iskustva, jedna super izbalansirana momčad koja je, kako se to kaže u sportskom žargonu, izbacila mene kao pojedinca. Zahvaljujem i sportašima i momčadima o kojima sam pisao. Što su oni uspješniji, nama novinarima je lakše i ljepše pisati, zato želim Dinamu da se i ove godine s Bjelicom na klupi plasira u Ligu prvaka, a da se reprezentacija s Eura vrati sa zlatnom medaljom – rekao je Dasović pri primanju jučerašnje nagrade.

U protekloj 2019. godini svojim je tekstovima, intervjuima, kritikama i komentarima Dasović ostavio važan trag u hrvatskom novinarstvu.

– U 2019. godini najveći fokus bio mi je na Dinamu i hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, uz koju sam bio na utakmicama sa Slovacima u Trnavi i Rijeci, s Mađarima u Splitu te s Velšanima u Osijeku i Cardiffu. Najemotivniji, najspektakularniji i najuzbudljiviji novinarski trenuci u 2019. godini bili su mi pobjeda Dinama nad Atalantom 4:0 i utakmica Hrvatska – Mađarska u Splitu. Najdraže teme u protekloj godini bile su mi intervjui s – prvim Hrvatom kojega je trenirao Klopp, Josipom Landekom, s legendom Rijeke Damirom Desnicom, s majkom Dinamovoga trenera Bjelice Mirjanom, s bivšim Zebecovim pomoćnikom Aleksandrom Ristićem, s veleposlanikom Katara o SP-u 2022., s bivšom predsjednicom RH Grabar-Kitarović o sjećanjima na finale SP-a, zatim intervjui s Lukom Modrićem, Igorom Štimcem, Slavenom Bilićem, Joškom Jeličićem, Zlatkom Dalićem, Ivanom Gudeljem, Velimirom Zajecom, Zlatkom Kranjčarom, Miroslavom Blaževićem, Ottom Barićem, potom ekskluzivni s Davorom Šukerom i jedan koji mi je posebno drag – s vratarem nogometne reprezentacije Simonom Slugom.

Bile su tu još i priče o Dinamovu letu strave u Rim iz 1979. na utakmicu s Perugiom, zatim o nastanku trofeja Hrvatskog kupa Rabuzinova Sunca, o Velšanki koja je za vrijeme Domovinskog rata organizirala konvoje humanitarne pomoći za Hrvatsku, o glasovitoj Dinamovoj nogometnoj školi u prilogu Obzor, u kojemu smo podsjetili na Peleov dolazak u Zagreb početkom 70-tih godina. Ponosan sam i na priču o 100 godina plavog Dinamova dresa – u jednom dahu svog rada u 2019. prisjetio se Dasović, koji je u protekloj godini posebno ponosan i na sudjelovanje u izradi velikog specijala o životu i karijeri trenera svih trenera Miroslava Ćire Blaževića.

Hrvatski zbor sportskih novinara je podijelio deset nagrada, a među laureatima je bio i Nenad Bjelica. Trener Dinama uvijek je na raspolaganju novinarima, nagradu je za 2019. zaslužio.

– Doduše, zbog nedavne press konferencije u Osijeku diskvalificirao sam se za ovu nagradu iduće godine – nasmijao je sve prisutne Bjelica, a potom dodao:

– Shvaćam da je moj posao i to da se javljam novinarima kada me zovu na mobitel, odgovorim im kad me zovu i tijekom nedjeljnog ručka.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša na kraju je naglasio važnost sportskih novinara:

– Nije lako biti sportski novinar u ovo doba Facebooka, Twittera, Instagrama, vaš posao je težak, ali jako važan za svaku državu. Sjetite se nogometnog SP-a u Rusiji, pa nedavnog Eura u rukometu, koliko su mediji širili pozitivu – rekao je Mateša.

Laureati HZSN-a za 2019. godinu
Za životno djelo: Jovan Kosijer
Novinar godine: Tomislav Dasović
Priznanje za reportažu: Dubravko Miličić
Priznanje za komentar: Mario Zorko
Priznanje za fotografiju u publicistici: Drago Sopta
Priznanje za lokalne medije: Goran Tomičić
Priznanje za izdavaštvo: Olimp
Priznanje za press službu: HNS
Priznanje za suradnju s medijima: Nenad Bjelica
Priznanje za intervju: Silvijo Škrlec

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije