Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Situacija se promijenila

Vatreni u problemima: 'Ja ne vidim tko dolazi, bojim se da ćemo imati problema'

Zlatko Dalić
Foto: DPA/PIXSELL
1/7
27.09.2018.
u 16:39

– Istina je da ne vidim nekoga tko dolazi, tko bi mogao postati dobar napadač. No, zašto ih nema, treba pitati “proizvođače”, naše nogometne škole

Jedno vrijeme kukali smo da nam nedostaje lijevih bekova, u jednom trenutku igrača za tu poziciju doista je nedostajalo i u cijeloj Europi. Stoga su i naši izbornici lutali odabirući one koji će igrati. No, sad se situacija promijenila, pokazalo se da imamo dovoljno lijevih bekova koji mogu kvalitetno igrati u nacionalnoj vrsti.

Ali se pojavio novi problem, sad nam nedostaje srednji napadač. Odlaskom Marija Mandžukića u reprezentativnu mirovinu, trenutačno ne znamo tko je prvi napadač reprezentacije.

Andrej Kramarić igra odlično, ali njemu više odgovara da bude druga špica. Izbornik Zlatko Dalić iskušao je Ivana Santinija i Marka Livaju.

>>Pogledajte kako je izgledalo na Fifinoj večeri u Londonu

Ni U21 nema špicu

– Njih dvojica u svojim klubovima igraju dobro i treba im dati priliku da se pokažu i u reprezentaciji, onda ćemo vidjeti trebaju li biti u njoj – kaže nekadašnji napadač i bivši reprezentativac Igor Cvitanović.

No, još je veći problem što na obzoru nemamo nekoga za budućnost, a i mlada reprezentacija nema klasičnog napadača.

– U njoj na toj poziciji igra Jakoliš, ali ni on nije klasična špica – kaže Cvitanović.

Još je gora situacija u našoj ligi koja bi trebala stvarati igrače za reprezentaciju. A situacija u našoj ligi je takva da su nam prvi strijelci redom stranci. Njih osam vodi na listi strijelaca lige: Poljak Zwolinski (Gorica) i Srbin Andrić (Inter) postigli su nakon osam kola po šest pogodaka, pet su puta mreže tresli Brazilac Heber (Rijeka), Kosovar Kastrati (Lokomotiva) i Argentinac Mierez (Istra 1961). No, ni nakon njih na listi nije neki domaći napadač, po četiri pogotka postigli su Bošnjak Hajradinović (Osijek), Makedonac Ivanovski (Hajduk) i Bošnjak Krstanović (Lokomotiva). Tek deveto mjesto sa po tri pogotka dijele domaći igrači Caktaš (Hajduk), Jelić (Slaven Belupo) i Petković (Dinamo), a toliko su zabili i “Švicarac” Gavranović (Dinamo), Nigerijac Henty (Osijek) i Francuz Mendy (Slaven Belupo).

Zlatko Dalić
1/5

Gdje su nestali domaći napadači kao što su bili Šuker, Bokšić, Vlaović, Cvitanović, Balaban, Šokota, Erceg..., zašto ih danas nema ni na obzoru?

– Istina je da ne vidim nekoga tko dolazi, tko bi mogao postati dobar napadač. No, zašto ih nema, treba pitati “proizvođače”, naše nogometne škole, jer je očito da nam nedostatak igrača postaje problem. Dovodimo strance da nam zabijaju golove, a uvjeren sam da kod nas ima nadarene djece. Ali, s tom djecom treba raditi, a kod nas u nogometnim školama ne radi se dovoljno individualno po pozicijama. Previše se toga posvećuje kontroliranom nogometu, rezultatu, a ne gradi se igra za napadača niti se napadači razvijaju. Posvećujemo pažnju svemu osim razvijanju igrača po pozicijama – drži Igor Cvitanović.

Napadača nema na vidiku

Apsolutno nemamo ništa protiv stranaca, uostalom pokazuju da znaju zabiti čim su vodeći strijelci lige, ali problem će nastati u hrvatskoj reprezentaciji jer više neće imati odakle crpiti nove igrače. Sad nam nedostaju napadači, ali kako je u svakom našem klubu jako puno stranaca, u mnogim klubovima ih je po utakmici u sastavu više od polovice, ne treba čuditi počne li nam uskoro nedostajati igrača i za druge pozicije, a onda možemo zaboraviti na uspješnu reprezentaciju koja nas je ovog ljeta posebno razveselila.

>>Pogledajte ljubavnu priču Luke i Vanje Modrić

– Žalosti me što je tako, ali bojim se da ćemo imati problema, više puta sam upozoravao da je u nogometnim školama potrebno puno individualno po pozicijama raditi kako bismo stvarali igrače za te pozicije – zaključio je Igor Cvitanović.

U svakom slučaju, klubovi se moraju zamisliti zbog takvog stanja jer budućnost nam ne izgleda dobro ne dogode li se nekakve promjene. Trenutačno ima mladih igrača, jako nadarenih, mladih reprezentativaca koje su izbacile naše nogometne škole, ali napadača i dalje ne vidimo, pa je jasno da će i dalje uvoz biti velik.

Komentara 50

SL
Slavonac
17:20 27.09.2018.

Tito Svetinja Jesi docekao svojih pet minuta da uzivas u jednom nebitnom porazu vatrenih.

Avatar Alan Ford
Alan Ford
17:07 27.09.2018.

"Bošnjak Krstanović"... Uzmite "novinaru" olovku i dajte mu neku igračku.

Avatar gordi
gordi
17:56 27.09.2018.

UDBA i njezina piskarala napadaju svetinju...patite viceprvaci smo svijeta..patite jugokomunisti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije