Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKO PRVENSTVO

Dalić se prije Brazila odmah ispričao na presici: Nikad nismo imali jačeg protivnika, novi igrači tek se trebaju dokazati

KATAR 2022 - Dalić i Modrić održali konferenciju za medije uoči utakmice s Brazilom
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
08.12.2022.
u 13:23

Izbornik vatrenih istaknuo je kako će sutrašnja utakmica biti najsličnija finalu protiv Francuske. Po njemu smo 2018. imali prestižniju ekipu pa na scenu moraju stupiti mladi. Hrvatska je među osam najboljih u svijetu, a odlazak dalje bio bi, kaže Dalić, spektakularan.

Hrvatska nogometna reprezentacija sutra će se od 16 sati u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Kataru susresti s Brazilom. Nakon što smo s Mundijala izbacili Japan i plasirali se među osam najboljih reprezentacija natjecanja, sve je spremno za okršaj s prvim favoritom turnira. Utakmicu je uz Luku Modrića najavio izbornik Zlatko Dalić.

>> U studiju Večernjeg otkrivena životna priča Dominika Livakovića, otkrio ga je čovjek koji nije dočekao njegovu najveću noć: 'Mali buš videl, taj bu jednog dana svjetska klasa'

Javnosti su se od 12:45 sati iz Dohe obraćali na konferenciji za novinare. Izjave smo prenosili kako su dolazile. 

Dalić se prije svega ispričao zbog izjave poslije Japana da nogomet nije umjetničko klizanje već "borba za rezultat". Zasmetalo ga je, naime, seciranje igre po prolasku na jedanaesterce.

– Htio bih objasniti nešto o umjetničkom klizanju, da se ispričam ako se netko osjetio povrijeđenim. Nisam mislio ništa negativno, nego sam ga pohvalio jer je to težak sport gdje se ocjenjuje dojam, a u nogometu nije tako. Nisam mislio ništa loše, čak sam i pohvalio. Isprika moja ako se netko osjetio povrijeđenim.

Upitan kakvo je stanje u momčadi pa se dotaknuo ozlijeđenog Borne Sose. 

Momčad? Nije bilo puno vremena za pripremu, prebrzo dolazi utakmica. Bitno je da se oporavimo od Japana, Sosa je bio na treningu jučer i mislim da će konkurirati. Znamo što možemo, nećemo raditi puno promjena. Napravili smo nešto fantastično za Hrvatsku s gotovo novom reprezentacijom, igramo protiv jednog od najvećih favorita, spremni smo, potrudit ćemo se i dati sve od sebe. Čeka nas jako teška utakmica, Brazil je favorit – rekao je Dalić.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Croatia Press Conference - Main Media Center, Doha, Qatar - December 8, 2022 Croatia coach Zlatko Dalic and Luka Modric during the press conference REUTERS/Annegret Hilse Photo: Annegret Hilse/REUTERS
Foto: Annegret Hilse/REUTERS, ilustracija

Ne može usporediti ekipu s SP-a u Rusiji i današnju, puno je novih igrača. 

– Ovo je nova reprezentacija, 18 novih igrača nije bilo na prošlom Svjetskom prvenstvu. Ne možemo napraviti usporedbu. Tada smo imali ekipu koja je igrala deset godina zaredom u najboljim ekipama. Trebamo vremena za razvijanje i sazrijevanje. Imamo još šest igrača, poput Modrića, Lovrena, Vide... Nova reprezentacija tek se treba dokazati. Imamo jako kvalitetna igrače, ali mislim da smo 2018. imali prestižniju ekipu – objašnjava.

Kojoj utakmici na kojoj nas je Dalić dosad vodio na SP-u je sutrašnja najsličnija? 

Finale protiv Francuske. Možda je i ovo najjači protivnik s kojim smo igrali na SP-ima. Od 11, deset smo ih prošli kako treba. Ali ova je došla prerano, među osam. Ali tako je to, nekad te ždrijeb malo pomazi, nekad ne. Hrvatska je jedina manja država koja je nakon uspjeha na jednom SP-u to ponovila, jedina u povijesti. To je sjajno, ali nećemo i ne želimo tu stati, probat ćemo dobiti.

Foto: Reuters/Pixsell

Brazilci plešu prilikom proslave golova. Izbornik ne bi volio da njegova ekipa tako slavi. 

– Imaju svoj način veselja i zabave, tu pokazuju momčad, zajedništvo, narav i karakter i to je njihovo pravo. Je li to respekt prema protivniku ili ne, nebitno je. Ne bih volio da moja momčad tako slavi. Ali to je karakter, nacija, takvi su kakvi jesu i to je lijepo – ističe.

Može li se dvoboj protiv Brazila usporediti s onim Argentine 2018.?

– Utakmica s Argentinom bila je drukčija jer nije odlučivala o prolasku. Morat ćemo zaustaviti Neymara, no on ima veću i bolju podršku suigrača nego što je imao tada Messi – rekao je.

Dalić je rekao kako je gledao susret Brazila i Srbije.

– Gledali smo Srbiju protiv Brazila. Srbija je igrala sat vremena odlično, no onda su igrači postali nervozni. Nakon gola Brazil se razigrao, a Srbija pala. Mi ne smijemo upasti u tu nervozu. Moramo biti disciplinirani i čekati priliku.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Brazil v South Korea - Stadium 974, Doha, Qatar - December 5, 2022 Brazil's Neymar celebrates scoring their second goal with Vinicius Junior, Raphinha and Lucas Paqueta REUTERS/Carl Recine Photo: Carl Recine/REUTERS
Foto: Carl Recine/REUTERS

Brazil je favorit, ne samo sutra nego i na cijelom turniru. 

– Znamo što Brazil znači u svijetu nogometa. Moramo biti dostojan protivnik, dati sve od sebe. Hrvatska je među osam najboljih u svijetu. Ako uspijemo otići dalje, to će biti spektakularno – zaključio je Dalić. 

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista


 

Komentara 32

ST
starsandstripes
13:27 08.12.2022.

zast se radi problem oko dalićeve izjave jer istina je da je u umjetničkom klizanju bitna ljepota a u nogometu rezultat u golovima..super je kad ljepota i rezultat idu zajedno ali sta bi nam vrijedilo da igramo lijepo a izgubimo

TH
Thufir
14:20 08.12.2022.

Dakle, umjetničko klizanje je sport u kojem nema pobjede bez dobrog, odnosno umjetničkog dojma, dok je u nogometu pobjeda moguća i uz najružniju igru (stariji će se sjetiti Grčkog osvajanja Europskog prvenstva). Svakom s dva zrna soli u glavi je to jasno i u kojem kontekstu je Dalić izjavio, to što je izjavio. Naravno, jasno je čak i toj gospođi, ali je prepoznala priliku da se i njen glas malo čuje. Uglavnom, prva velika greška Dalića na ovom prvenstvu. Trebao je gospođu jednostavno uputiti da pročita njegovu izjavu još nekoliko puta, dok joj ne "sjedne", jer kad jednom kreneš s nepotrebnim isprikama, tome onda nikad kraja. Inače, čudan je ovaj današnji svijet. Dok npr. novinari smiju bez problema uvrijediti bilo koga od sportaša, političara, pa do cijelog naroda, imamo i povlaštene skupine i ovakve mimoze, koje na konto glumljenja žrtve, vrlo dobro posluju i žive.

ZE
zenga69
13:16 08.12.2022.

U Rusiji Argentina bila Favorit za osvajanje WMa,znamo kako je završilo.Neka bude kao I u Rusiji napenale u Polufinale.SRETNO VATRENI.Od CROATA -DINAMO MÜNCHEN

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije