Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odabrao Stipe Pletikosa

U Rostovu na Donu morate probati riječne rakove, a nikako se nemojte rukovati sa ženama

Stipe Pletikosa
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/4
23.04.2018.
u 13:47

Bivšeg vratara hrvatske nogometne reprezentacije u Rusiji su obožavali, a za vrijeme Svjetskog prvenstva, vraća se u svoju drugu domovinu kao HRT-ov sportski komentator

Naš proslavljeni vratar Stipe Pletikosa (39) u Rostovu na Donu proveo je svoje najbolje dane u karijeri igrajući za ruskog prvoligaša. U taj grad na obali rijeke Don, Pletikosa je stigao 2011. i ostao je do 2015. godine. Prije nego li je došao u Rostov na Donu,

Pletikosa je igrao za Moskovski Spartak, u koji je došao 2007. godine gdje je imao poziciju prvog vratara. Zbog njegovih fantastičnih obrana, proglasili su ga najboljim vratarem i strancem u prvoj ruskoj nogometnoj ligi. Splićanin Pletikosa i danas se rado sjeća svojih ruskih dana, a tu zemlju smatra svojom drugom domovinom. Umirovljeni hrvatski nogometni reprezentativac i dalje je aktivan u nogometu, a Svjetsko prvenstvo komentirat će za HRT, koji ima ekskluzivno pravo prijenosa svih susreta iz Rusije. Stipe nam je otkrio koja mjesta navijači trebaju posjetiti u Rostovu na Donu, gdje će naši nogometaši 26. lipnja odmjeriti snage s islandskom reprezentacijom.

  • Rostov se nalazi na rijeci Don, a na obali su izgradili i novi stadion, Rostov Arenu, gdje će igrati i naša reprezentacija. Prošlog vikenda na tom je stadionu odigrana prva nogometna utakmica i to između ruskih prvoligaša Rostova i Khabarovska. Stadion je napravljen na području koje je poznato kao Levy Bereg Dona što bi se moglo prevesti kao Lijevi Brijeg. Taj je dio rijeke prepun pješćanih plaža i tu navijači mogu provesti dosta vremena jer ima mnogo restorana kao i kafića. Ja se, nažalost, nikad nisam kupao u rijeci Don - rekao nam je HRT-ov komentator Stipe Pletikosa. Pohvalio je odličnu prometnu povezanost Rostova na Donu, koji se zbog Mundijala obnavlja velikom brzinom. Što se tiče tamošnjih specijaliteta, Pletikosa je izdvojio riječne rakove.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

  • Taj je specijalitet poznat u cijeloj Rusiji. Sjećam se dok sam igrao za Spartak, igrači bi u avion ulazili s kantama u kojima su nosili riječne rakove. Zatim bi svi čučali u avionu i jeli ih jer su fenomenalni, slatkasti su i drukčiji od svih koje sam dotad imao prilike probati. Uz rakove, definitivno najpoznatije rusko jelo je boršč - kaže Pletikosa. Dodaje da je Rostov na Donu tipičan ruski grad, centar je lijepo uređen, a čim se malo udaljiš od središta, gradom dominira ostavština vladavine socijalizma. Dodao je da je Rostov na Donu trenutačno veliko gradilište, u kojem se ubrzano grade restorani i hoteli. Bivši vratar hrvatske nogometne reprezentacije podijelio je s nama i svoje dojmove s oproštaja od kluba Rostov.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

  • Od navijača sam u svlačionici dobio kozačku uniformu i kapu, a kad sam došao na teren, guverner mi je predao mač Kozaka. Ruski običaj je da mač izvadiš iz toke i poljubiš ga, što sam ja i učinio i nikad neću zaboraviti ovacije navijača, koji su bili u deliriju od sreće i ponosa - kaže Stipe. Dodao je, Rusi jako drže do kozačke tradicije pa su mnogi tamošnji suveniri inspirirani Kozacima. Iz Rostova na Donu, HRT-ov komentator nogometnih utakmica za vrijeme Svjetskog prvenstva, nosi, kako kaže, lijepe uspomene jer je emotivno vezan za taj grad, a za Ruse ima samo riječi hvale.

  • Rusi su me odmah prihvatili kao nekoga svoga. Na prvi će se pogled nekima učiniti da su hladni, no oni su itekako emotivni i privrženi. Jednom kad te prihvate, uvijek će ostati uz tebe i tu osobinu kod ljudi jako cijenim - ispričao je Pletikosa. Prisjetio se i ruskih emocija kad je Olimpijada u pitanju.

  • Sjećam se utakmica koje smo igrali za vrijeme Olimpijade i svi Rusi bi čim bi uhvatili minutu vremena trčali da vide biatlon. Tako su sada ponosni i na organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva i siguran sam da će se jako truditi da se svi navijači u Rusiji osjećaju kao kod kuće. Oni su jako dragi i volim ih kao narod - rekao je bivši golman. Što se tiče ruskih običaja, koji su bitni za hrvatske navijače, Pletikosa je izdvojio da se muškarci nikad ne rukuju sa ženama nego ih samo pozdrave. Muškarci se u Rusiji vole rukovati, a Pletikosa kaže da ga je to isprva iznenadilo jer bi se dolazeći na trening rukovao sa svima koje bi sreo. Nekadašnji vratar sada se veseli novom izazovu u karijeri, a to je komentiranje nogometnih utakmica za HRT zbog kojih će kad počne Svjetsko prvenstvo, ponovno otputovati u Rusiju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije