Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Hrvoje Kačić

Umro hrvatski domoljub kojeg su zatvorili jer je slavio pobjedu Dinama nad Zvezdom

Hrvoje Kačić
Grgo Jelavic/PIXSELL
15.02.2023.
u 08:34

Često je imao probleme s tadašnjom milicijom, a 1952. je i zatvoren jer se javno radovao pobjedi Dinama nad Crvenom zvezdom, zbog čega su mu oduzeli i putovnicu, pa te godine nije mogao nastupiti na Olimpijskim igrama u Helsinkiju

Napustio nas je još jedan sportski velikan, u 92. godini preminuo je dr. Hrvoje Kačić, veliki hrvatski vaterpolist, srebrni olimpijac iz Melbournea 1956., kasnije diplomat i jedan od izravnih sudionika stvaranja samostalne hrvatske države. Rođen je 12. siječnja 1932. u Dubrovniku, a svoju je sportsku karijeru započeo nakon Drugog svjetskog rata. Bio je vratar, a za prvu momčad Juga debitirao je 1950. godine. Jug je osvojio prvenstvo, a Kačić je postao reprezentativac Jugoslavije s kojom je te iste godine osvojio brončanu medalju na EP-u u Beču (prva reprezentativna medalja naših vaterpolista). Nakon toga se u Melbourneu 1956. okitio olimpijskim srebrom, 1958. europskim srebrom u Budimpešti, a godinu dana kasnije i mediteranskim zlatom u Bejrutu. S Jugom je osvojio dva državna prvenstva.

Bio je veliki hrvatski domoljub, zbog čega je često imao probleme s tadašnjom milicijom, a 1952. je i zatvoren jer se javno radovao pobjedi Dinama nad Crvenom zvezdom, zbog čega su mu oduzeli putovnicu, pa 1952. nije mogao nastupiti na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine.

– U vrijeme Olimpijskih igara u Helsinkiju odsluživao sam zatvorsku kaznu. Trideset dana zatvora odradio sam gradeći obalu u Cavtatu ispred hotela Ministarstva unutarnjih poslova – ispričao nam je jednom.

Čelnici Saveza uvjeravali su državne i partijske moćnike da je reprezentacija oslabljena bez Kačića, ali to nije pomoglo.

Po okončanju sportske, vaterpolske karijere, Hrvoje Kačić gradio je onu akademsku kao doktor pomorskog prava. Istaknuo se osobito od 1990. kada se istog trenutka stavio u službu domovine u samostalnoj Hrvatskoj, gdje je svojom stručnošću bio od silne pomoći. Sudjelovao je u donošenju prvog Ustava Republike Hrvatske, bio je nezavisni zastupnik u prvom sazivu demokratski izabranog Hrvatskog sabora, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Sabora, član niza državnih komisija, predstavljao je Hrvatsku i vodio saborska izaslanstva na više međunarodnih skupova u začecima naše samostalnosti te u posjetima sjedištu Vijeća Europe, NATO saveza, kao i današnje Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

Osobit je pečat dao kao predsjednik Državne komisije za granice Republike Hrvatske od 1994. do 2001. Iznimno su zapaženi bili njegovi radovi na utvrđivanje pomorske granice Republike Hrvatske u Savudrijskoj vali te kod poluotoka Prevlake, od sjevera do juga jadranske Hrvatske.

Vaterpolo mu je, međutim, ostao i u dubokoj starosti strast i ljubav, 2005. nastupio je u predigri Divlje lige, a još donedavna dolazio je s vremena na vrijeme i na utakmice.

Komentara 17

Avatar MarkoHR
MarkoHR
09:00 15.02.2023.

Počivaj u miru, veliki čovječe! Tvoj sam se ostvario!

KO
Kobilak1
09:29 15.02.2023.

Počivao u miru Božjem. Iskreno, o ovakvim ljudima želim čitati na VL portalu a ne tamo o nekim probisvijetima i naricateljima nestale tvorevine.

Avatar AtilaTheGreat
AtilaTheGreat
09:43 15.02.2023.

Počivao u miru. Sučut obitelji, a i svima nama. Ne znamo prepoznati prave ljude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije