Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz Saveza izbačeno dvadeset ronilačkih klubova

Svjetska prvakinja i svjetski rekorder suspendirani kako ne bi glasali protiv predsjednika Saveza

Foto: HRS
08.12.2021.
u 12:25

Kao razlog izbacivanja DPS-a iz Saveza na godinu dana navodi se fiktivni dug druge ronilačke udruge star 15 godina

Inicijativa APNEA S.O.S. u više je navrata ove godine upozorila na cijeli niz nezakonitosti u svom matičnom Savezu – Hrvatskom ronilačkom savezu (HRS-u). 

Unatoč širokoj potpori klubova organiziranih u HRS, potpori javnosti te potvrdi navoda inicijative od strane HOO-ove revizije, vodstvo HRS-a predvođeno predsjednikom Kamilom Čuljkom i potpredsjednikom i izbornikom Valentinom Rajkovićem, krenulo je u bezobzirnu odmazdu. 

Ukazivanja inicijative na nepravilnosti u HRS-u otvorilo je cijeli niz pitanja, a kroz potporu i priče drugih klubova problem se pokazao kao dugotrajniji i dublji nego što je bilo tko očekivao.

Ukratko, sportski klubovi organizirani u HRS godinama su žrtve zakidanja i neorganiziranosti vodstva HRSa čiji je jedini interes raznim se manipulacijama održati na vlasti kako bi mogli odlučivati o raspodjeli novca namijenjenog sportu, a kako nalaz HOO-ove revizije pokazuje, nezakonito su trošili novac.

To im sve ovo vrijeme uspijeva pomoću ranije elaboriranog izbornog inženjeringa u Savezu pomoću kojeg putem fiktivnih klubova uspijevaju održati većinu. 

Foto: HRS

Akcija Inicijative APNEA S.O.S. 2021 ipak je malo uzdrmala stvari te se kod aktivnih članica probudila nada i želja da je stvari ipak moguće promijeniti u korist razvoja sporta i potpore onim članicama koje žele transparentno i pošteno raditi.

Ta se nada sada svim silama želi ugušiti bezobzirnim postupanjem vodstva HRS-a. Naime, neposredno pred izvještajnu skupštinu HRS-a, zakazanu za 11. prosinca 2021. u Metkoviću, vodstvo predvođeno Čuljkom i Rajkovićem iz Saveza je izbacilo više od 20 klubova za koje su procijenili da bi mogli ugroziti njihovu prevlast u Savezu.

To su učinili bez ikakvog prethodnog upozorenja, putem insceniranog sankcioniranja radi navodnih, u stvarnosti izmišljenih dugova, mimo statutom propisane procedure i krivotvorenjem zaključaka Upravnog odbora HRS-a.

Najbolji primjer koji zorno prikazuje takvo zlonamjerno protupravno eliminiranje kritičara njihovog štetnog djelovanja je mjera privremene suspenzije vrlo aktivnog kluba „Društvo za podvodne sportove Zagreb“ (DPS), jednog od osnivača HRS-a.

DPS Zagreb jedna je od najtrofejnijih udruga unutar ronilačkog sporta s najbrojnijim članstvom te najstarija po stažu, osnovana 1954. godine. Kao razlog izbacivanja DPS-a iz Saveza na godinu dana navodi se fiktivni dug druge ronilačke udruge star 15 godina, a koji se DPSu stavlja na teret jer je osoba ovlaštena za zastupanje DPS-a ranije bila odgovorna osoba u toj drugoj ronilačkoj udruzi.

Trenutno su najpoznatiji članovi DPS-a višestruka svjetska rekorderka i prvakinja Mirela Kardašević te aktualni svjetski rekorder u zadržavanju daha s prethodnim disanjem kisika Budimir Šobat koji je putem svojih sportskih nastupa i humanitarnih akcija senzibilizirao javnost za probleme bolesne djece i za njih prikupio značajna financijska sredstva.

Nije li zapravo glavni cilj ovog protupravnog i protustatutarnog izbacivanja DPS-a iz HRS-a upravo osveta Mireli Kardašević i Budimiru Šobatu što su kao dio inicijative APNEA S.O.S. 2021 prozvali čelnike HRS-a za protuzakonito djelovanje?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije