Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konjički sport

Svi na Hipodrom, besplatni napuhanci i jahanje za djecu, izložba slika, biranje najljepšeg šešira...

01.06.2023.
u 14:31

Zagrebački konjički savez pripremio je upoznavanje gledatelja s konjskim pasminama koji će kroz defile konja naučiti nešto više o svakom konju, te o tom koji konj služi za koju sportsku disciplinu ili određen rad u poljoprivredi.

Približava se početak 67. Lipanjskog turnira u preponskom jahanju.

Od petka do nedjelje hipodrom Zagreb opet se vraća građanima uz prezentaciju najljepših konjskih skokova koje možemo vidjeti u regiji.

Vrhunac trodnevnog natjecanja bit će utakmica za Pehar grada Zagreba

Prisjetimo se vremena kada su Zdravko Marušić, Radoslav Cimerman, Josip Koblar, Rajka Jurič, Mladen Gvajec i mnogi drugi velikani osvajali ovaj turnir u samim začetcima tradicije koja traje sve do danas.

Kroz dugi niz godina Lipanjski turnir je bio omiljen konjički natjecanje za mnoge jahače iz regije,ali i samog srca najrazvijenijih Europskih konjičkih nacija.

Gledatelji će tokom sva tri dana uživati u gracioznosti pokreta sportskog para koji čine konj i jahač koji svojom sinergijom postižu više i savladavaju sve prepreke koje se nalaze ispred njih.

Kroz našu povijest konji su bili uvijek nešto više, nešto posebno, jedno živo biće koje prati svojeg jahača u svakom pogledu kako bi zajedno stigli do cilja.

Tokom sva tri dana gledatelji će moći uživati u nastupu ponajboljih hrvatskih jahača koji će tražiti priliku za dokazivanjem zajedno sa svojim najboljim konjima, ali i konkurencija neće biti laka, tradicionalno na Lipanjskom turniru sudjeluju jahači iz Slovenije, Mađarske, Austrije, Srbije, Slovačke, Italije i brojnih drugih zemalja. 

Zagrebački konjički savez kao glavni organizator pripremio je bogati program za sve gledatelje koji svoj vikend odluče provesti u prirodi.

Već prvoga dana, 2. lipnja, uz natjecateljski dio,  Zagrebački konjički savez pripremio je besplatno jahanje za djecu, animacijske programe, napuhance i crtanje lica u najdražim motivima naših najmlađih gledatelja i to sve od 11 do 15 sati.

U subotu, 3. lipnja natjecanje počinje u 8 sati, a uz animacijske programe, napuhance, besplatno jahanje građani će moći uživati u prezentaciji starih zanata.

Naime, u sklopu projekta ZKS-a Eko zone svim okupljenim građanima prezentirat će se stari zanati i svestranost konja koji su pomagali ljudima kako bi uspijevali u svojim poslovima.

Besplatno jahanje i crtanje lica opet će biti između 11 i 15 sati. 

Gledatelji će moći uživati i u natjecanju potkivača koji će od običnog komada željeza morati ispred gledatelja izraditi četiri potkove u što kraćem vremenskom roku, bit će tu utrka DVD-a u sastavljanju vatrogasnih cijevi i mnoge druge aktivnosti.

Najzanimljiviji dio zasigurno će biti utrka u vrećama za sve građane koji se žele okušati u savladavanju prepreka koje moraju savladati omotani u vreću, a najbolji ili najspretniji sudionik osvojit će prigodnu nagradu Zagrebačkog konjičkog saveza, a to je početni tečaj škol jahanja na zagrebačkom hipodromu u vrijednosti 300 eura. 

Zadnji i finalni dan natjecanja, u nedjelju, 4. lipnja bit će posebno zanimljiv za sve gledatelje i natjecatelje. 

Uz bogati natjecateljski dio u programu Eko zone djeca će po treći dan moći uživati u animacijskim programima, besplatnim napuhancima, besplatnom jahanju za djecu (od 11 do 15 sati), izložbi slika, prezentaciji radionica šestinskih švelja, herihtera, remenara, heklera, izrada drvenih figura i namještaja. 

Zagrebački konjički savez pripremio je u 12 sati upoznavanje gledatelja s konjskim pasminama koji će kroz defile konja naučiti nešto više o svakom konju, te o tom koji konj služi za koju sportsku disciplinu ili određen rad u poljoprivredi.

Od 14.30 sati održat će se Ladies day, izbor najgracioznijeg damskog šešira kojem je pokrovitelj Adoro Jewelry s prigodnom ogrlicom u vrijednosti 300 eura.

Gledatelje će zabavljati tamburaški sastav, Hrvatsko seljačko pjevačko društvo“Sljeme“ Šestine-Zagreb i Marko Ivanović – Stoka uz Ritam Grada, a posebno iznenađenje za sv okupljene bit će skok padobranaca koje će izvesti Skydive Croatia, točno u 15 sati.

Tim skokom otvorit će se natjecanje za Pehar grada Zagreba, na visini prepona 1,40 metara.

- Ponosan sam da je zagrebački Hipodrom opet postao mjesto okupljanja svih generacija Zagrepčana koji će moći uživati u prirodi u samom srcu Zagreba.

Lipanjski turnir kao konjičko natjecanja tradicionalno je natjecanje koje je u prošlosti okupljalo preko 20 000 gledatelja koji su s uzdasima uživali u nevjerojatnim skokovima naših najdražih pratitelja i prijatelja, a to su konji.

Čovjek i konj čini jednu posebnu sinergiju koja ih povezuje u savladavanju svih prepreka, a tako i Zagrebački konjički savez želi napraviti jednu sinergiju povezanosti između gledatelja i naših sportaša.

Posebno me veseli projekt Eko zone koji planiramo razvijati kako bi naši gledatelji osim samog natjecanja mogli upoznati i stare zanate koji su zaboravljeni, a posebno oni koji su povezani s konjima.

Nutricionistička prehrana, edukacija, usmjeravanje i sportsko nadmetanje naši su ciljevi koje planiramo ostvariti i zato vas pozivamo da nam se pridružite u najboljem konjičkom događaju na Hipodromu Zagreb – rekao je Damir Djelmić, predsjednik Zagrebačkog konjičkog saveza, koji je još dodao: 

 - Iako smo se nedugo pronašli pred zidom i Lipanjski turnir je bio pred upitom nastavka, jer je podrška SSGZ-a bila mizerna, mogu čak reći i nikakva,

no naši prijatelji i vjerni ljubitelji konja zajedno sa upravom ZKS-a osigurali su fenomenalan fond nagrada od 12 000 eura i zato će  ovaj turnir od gradskog značaja doživjeti svoje povijesno 67. izdanje – zaključio je Djelmić.

Prvi Lipanjski turnir održao se 1955. godine, a prvi pobjednik bio je Zdravko Marušić.

Među najuspješnijim hrvatskim jahačima na Lipanjskom turniru treba istaknuti Ante Šimlešu (pet puta pobjednik) i Denisa Gugića (četiri puta) i Andreja Novak dvaput (dvaput).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije