Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TITULA ZA TITULOM

Svaka čast Ivaniševiću i Majoli, ali... hrvatski tenis nikad nije bio trofejniji i uspješniji!

Osvajač Australian Opena u konkurenciji miješovitih parova Ivan Dodig vratio se u Hrvatsku
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/5
01.02.2022.
u 07:00

Posljednjih godina pljušte Grand Slam trofeji, Ivan Dodig i Petra Marčinko osvojili su naš 32. i 33.

Nakon iznimno uspješne 2021. godine, hrvatski je tenis i 2022. započeo žetvom trofeja. Na upravo završenom Australian Openu naši su tenisači i tenisačice, konkretno Ivan Dodig (u mješovitim parovima) i Petra Marčinko (u konkurenciji juniorki), osvojili naš 32. i 33. naslov na Grand Slam turnirima. Samo spomenimo da su od te brojke 19 seniorskih (tri u pojedinačnoj konkurenciji) i 14 juniorskih trofeja.

Petra je šampionka

Oduvijek su naši mušketiri i mušketirke bili uspješni, ali ovo kako danas osvajaju trofeje na natjecanjima diljem svijeta to je dosad nezabilježeno. Svaka čast Franji Punčecu i Josipu Paladi, ne zaboravljamo ni trofejno doba Gorana Ivaniševića (ukupno 29 osvojenih turnira) i Ive Majoli (9), ali oni su tad bili prilično usamljeni. Danas gotovo da i ne prođe neki Grand Slam turnir, a da se na njemu netko od Hrvata ne okiti naslovom u nekoj od konkurencija. Zato ćemo smjelo ustvrditi da hrvatski tenis nikad nije bio uspješniji i trofejniji.

22.07.2021., Umag - Goran Ivanisevic, bivsi tenisac i trener tenisa. "nPhoto: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

– Uistinu je tako, svatko malo netko iskoči i kao od šale osvoji Grand Slam naslov. Dokazali smo da smo velika nacija za sport, a za tenis posebno. S jedne strane smo iznimno talentirani, a s druge strane naši mladi ljudi vide u sportu odskočnu dasku i mogućnost za uspjeh u životu, možda i više nego je to slučaj u nekim drugim zemljama – kaže Branimir Horvat, nekad tenisač i direktor mnogih turnira, a danas predsjednik kluba Top Spin iz kojega dolazi i 16-godišnja pobjednica juniorskoga Australian Opena Petra Marčinko.

 

– Jako smo sretni i ponosni na našu Petru, s puno emocija smo pratili njezin put do naslova, iako nismo bili izravno involvirani u to. Mogu zamisliti kako je tek bilo onima koji su bili u Petrinoj pratnji. Pamtim Petru dok je još kao mala djevojčica počinjala s tenisom, a sad je ona igrala u Areni Roda Lavera! Pomažemo kao klub njezin put koliko možemo, iako smo svjesni da su naše mogućnosti ograničene i da je najveći teret na roditeljima, premda i Hrvatski teniski savez uskače u određenoj mjeri – napomenuo je Horvat, dodavši:

– Marčinko je dokazala da je prava šampionka, da ima pobjednički karakter. Osvajanje Grand Slam turnira nova je dimenzija u njezinoj karijeri koja samo dodatno potvrđuje koliko je talentirana. A ima i glavu, bilo je tu i čvrstih mečeva sa suparnicama koje već igraju na WTA turnirima, ali Petra je redovito pronalazila put do pobjede. Ona ima gotovo sve što jedna vrhunska tenisačica mora imati: ima izlazak na mrežu, zna skratiti loptu, odlična joj je dijagonala i zna mijenjati ritam, nije boom-boom igračica koja samo jako udara – nahvalio je Horvat svoju članicu.

Tennis - Australian Open - Melbourne Park, Melbourne, Australia - January 24, 2022 Croatia's Marin Cilic in action during his fourth round match against Canada's Felix Auger-Aliassime REUTERS/Asanka Brendon Ratnayake Photo: ASANKA BRENDON RATNAYAKE/REUTERS
Foto: ASANKA BRENDON RATNAYAKE/REUTERS

Važna je njegova veza i s našim drugim osvajačem Grand Slam naslova iz Melbournea Ivanom Dodigom.

– Dodig je potvrdio ono što smo i prije znali: da je odličan igrač parova. I da može biti uspješan bez obzira na to tko mu je partner ili partnerica. Pratim Ivana od malih nogu, znam kako mu je teško bilo probijati se, kako on i njegovi nekad nisu imali za hotel. Pomagao sam mu pozivnicama koliko sam mogao i drago mi je da je Ivan svoj jedini naslov u pojedinačnoj konkurenciji osvojio na našem Zagreb Indoorsu 2011. godine. On je univerzalan igrač, dobar je i u singlu, ali u parovima je odličan.

Horvat je povezan i s Ivom Karlovićem, koji već dugo ne igra (posljednji nastup imao je u kvalifikacijama Indian Wellsa, u listopadu prošle godine), pao je na 339. mjesto na ATP listi, a 28. veljače napunit će 43. godinu. Znači li to da je došao kraj i njegovoj dugogodišnjoj karijeri?

Treba ohrabriti Poljička

– Sve ide ka tome, on zbilja već dugo ne igra ništa. To su već uistinu velike godine. Teško će se vratiti u vrh, posebno s ovim komplikacijama koje je donio COVID-19. On ipak ima i obitelj, dvoje male djece, teško je sve to uskladiti. Tako da ja mislim da on razmišlja o povlačenju, samo on je poseban tip, nije od velikih riječi, nije od onih koji će to pompozno objaviti.

– Mislim da vrijedi istaknuti da je i Čilić u Australiji igrao jako dobro, da se vratio na razinu na kojoj je bio prije. I treba ohrabriti mladog Poljička, istina je da je njegova serija prekinuta, ali on je drugi junior svijeta i to je također fantastičan rezultat – zaključio je Horvat koji se sad uvelike bavi organizacijom Istarske rivijere koja će se ove godine održati jubilarni 50. put i najstariji je takav turnir u svijetu.

>>> Goran Ivanišević o trenucima kad bi izgubio živce

Komentara 5

Avatar Istinski Hrvatski Vitez
Istinski Hrvatski Vitez
07:33 01.02.2022.

Svaka čast Ivaniševiću i Majoli, ali... hrvatski tenis nemreš smatrati kao trofejniji i uspješniji kada to uspoređuješ sa teniskim čudom i svemirom maga sa reketom Noleta Đokovića što izuzetno boli i uz to stravicno se pati.

SL
slavenZadravec
07:57 01.02.2022.

Uspoređivanje GS titula iz različitih konkurencija je donekle problematično kao i zbrajanje jednih s drugima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije