Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne sam, Safete

Sušić za Max!: Mihajloviću u Srbiji lakše je nego Štimcu u Hrvatskoj

Safet Sušić (1)
Foto: Reuters
1/3
24.09.2012.
u 20:10

– I Slaven Belupo osvojio bi prvenstvo BiH, Hajduk bi se kod nas prošetao ligom...

Safet Sušić (57), nogometni izbornik BiH, odiše zadovoljstvom. Cilj je s početka kvalifikacija ostvaren. Šest bodova je tu, a njegova reprezentacija u europskim kvalifikacijama ima najbolju gol razliku s čak 12 postignutih golova.

– Malo je bilo euforije, čak i kod mene, poslije tih dviju velikih pobjeda. Ali poslije, kad se sve zbroji, čovjek vidi da je samo ostvaren onaj cilj koji smo si zacrtali, šest bodova na startu kvalifikacija, i da je rezultat malo prevelik. Nismo očekivali baš 12 golova iz dviju utakmica, ali šest bodova su svi očekivali, tako da ništa nije nenormalno osim rezultata – počeo je Sušić.

Ipak, gol-razlika može biti bitna u skupini u kojoj ima više podjednakih reprezentacija.

– Možda će gol-razlika biti presudna na kraju. Najbolja gol-razlika je bod više – kazao je Sušić, koji nas je primio u uredu u prostorijama Nogometnog saveza BiH.

Intervju svako malo prekidaju brojni čestitari. Kako oni iz Saveza, tako i ljudi izvana. Jedan od njih bio je i pjevač Kemal Monteno, dugogodišnji Sušićev prijatelj. I on je dao svoje objašnjenje.

– Kada nekoga pobijedite 8:1, onda se i sljedeći suparnici prepadnu. I Grčka se malo prepadne – kazao nam je Monteno, a izbornika smo pitali: “Hoće li se Grčka prepasti?”.

– Ma gdje neće?! Mora se prepasti! Jači smo – odgovorio je popularni Kemo, i potom opet dao riječ izborniku Sušiću...

Kako sad da izbacim Ibiševića?

– Oni igraju oprezno, najprije se osiguraju nazad da ne prime gol, pa onda ako ga postignu, postignu... Ne vjerujem da će nas odmah napasti. Imaju i sreće. Uvijek im se dogodi da uspiju dati taj gol ili dva. Nadam se da će protiv nas trebati dati malo više golova kako bi nas pobijedili, a mi svakome možemo dati gol-dva – kaže Sušić.

Prije godinu dana te su dvije reprezentacije igrale u Sarajevu prijateljski susret. Grčka tada nije uspjela zabiti, doduše nije ni BiH.

– Nisu nam dali gol. Nama je tada nedostajalo dosta igrača, bila je dobra utakmica, dosta šansi.

Protiv momčadi s ubojitim tandemom Džeko – Misimović nijednoj obrani nije lako igrati, a tu je i odlični Vedad Ibišević.

– Džeko i Misimović odradili su ono što se od njih očekuje (postigli su po četiri pogotka i vodeći su strijelci kvalifikacija, op. a.). Rekao sam da ću većinu utakmica igrati s dva napadača, ali sad se može dogoditi da sve igramo s dva napadača jer ne vidim kako Ibiševića mogu staviti na klupu – kazao je Sušić i osvrnuo se na nastavak kvalifikacija koje čekaju BiH.

Prvi puta i BiH ima šanse za prvo mjesto, koje je dosad uvijek bilo rezervirano za nekog izrazitog favorita.

– Ima tu još borbe koliko hoćeš. U našoj skupini će, vjerujem, odlučiti posljednje dvije utakmice, ali najvažnije je pobijediti slabije ekipe, Latviju i Litvu, a s Lihtenštajnom neće biti problema. I to je šest utakmica, to je 18 bodova. To treba osvojiti, a netko će tu i kiksati – kazao je Sušić, koji pomno prati i “susjednu skupinu”.

– Hrvatska, Srbija i Belgija, to će biti borba do posljednje utakmice, čak ni Makedoniju ne treba podcijeniti. Poneki bod mogu uzeti i Škoti, i oni su opasni, iako će za prva dva mjesta biti borba između Hrvatske, Srbije i Belgije – kaže izbornik BiH koji o kolegi na hrvatskoj klupi ima visoko mišljenje...

– Štimac je bio izniman igrač, ne vidim razloga da i ovaj posao ne radi dobro. Znam da je jako komunikativan momak, inteligentan... Kod nas je, kao i u Hrvatskoj, javnost podijeljena čim se pojavi neko novo ime. Odmah na startu ima previše kritike. Kad se izabere netko, onda bi trebalo stati iza njega, a ne ga odmah previše kritizirati, ali to je naše... – kaže Sušić uz dodatak da u Srbiji nije tako, ističući da je Siniša Mihajlović bolje prošao od Štimca kada je javnost u pitanju, kaže “svi su stali iza njega!”

– Bolje su ga prihvatili nego Hrvati Štimca, ali rezultati su najvažniji. Evo, čim je osvojio bod u Belgiji, odmah je druga priča. Odmah govore da Štimac zaslužuje povjerenje. Vjerojatno isti novinari koji su ga prije te utakmice kritizirali, sad mu daju podršku, a ne pobijedi li Makedoniju, opet će ga previše kritizirati.

Ne igraš u klubu - nema poziva

Sušić nema problema s medijima u BiH, kritiku prihvaća, iako je nekoliko puta, smatra, bila bezrazložna.

Navijači ga vole, a nema problema ni s igračima. Od početka je postavio jasna pravila. Onaj tko ne igra u klubu, neće igrati ni u reprezentaciji.

– Toga se svi moraju podržavati. Nama puno dvojbi oko sastava, tek nekoliko, a s ovim pravilom o prijavljivanju 23 igrača puno mi je lakše jer ne moram nikoga slati na tribine. Ali igrači znaju da neće biti standardni u reprezentaciji ako nisu u klubovima.

Sušićev najvažniji i najskuplji igrač Džeko ima problema s minutažom.

– Manchester City je veliki klub i tu je velika konkurencija. Imaju četiri vrhunska napadača, a Edin Džeko je izabrao tako. Htio je veliki klub, mogao je ostati u Wolfsburgu i igrao bi sve utakmice. Oni igraju Ligu prvaka, prvenstvo, FA kup, Ligu kup, tako da svi mogu skupiti brojne nastupe. Džeko ima mjesta u svakoj ekipi pa i u Cityju.

Sušić ne želeći savjetovati Džeku o ostanku ili odlasku, a mogao bi... Veliku karijeru imao je Pape, ima golemo iskustvo, a nedavno je stiglo još jedno priznanje. Proglašen je najboljim stranim igračem u povijesti francuskog prvenstva. U PSG-u je proveo deset godina. Odigrao je 343 utakmice, zabio 85 golova. Klub je napustio 1991., ali navijači ga ni dva desetljeća poslije nisu zaboravili.

– Priznanje me u svakom slučaju obradovalo. Ne volim kad sam prisutan dok netko dijeli komplimente, ali kada sam pročitao da sam u nekoj anketi proglašen najboljim stranim igračem, bilo mi je drago. Pogotovo kad se zna kakvih je sve igrača bilo na Parku prinčeva.

Tu smo dobili priliku za usporedbu sadašnjeg i nogometa iz Sušićevih igračkih dana. Kada je kao od šale driblao suparničke igrače, a Mladen Delić u mikrofon vikao “Ne sam, Safete!” Jedan sarajevski bend otpjevao je i pjesmu tog naslova.

– Ne vjerujem da se nešto bitno promijenilo, ne bih rekao da se prije igralo bolje. Igralo se malo atraktivnije jer je bilo više prostora, danas se brže igra. Možda je znalcima malo teže doći do izražaja, ali opet kad vidiš kako igraju Messi i Ronaldo koji su u najjačoj ligi na svijetu i dali su više od 40 golova, nemaš pravi odgovor – kazao je Sušić, a za dodatno pojašnjenje pobrinuo se Kemal Monteno...

– Nekad je bilo teže igrati. Lopta je bila poput medicinke, a danas se izrađuju specijalne lopte, specijalne kopačke... Lako je tako igrati! – nasmijao se Monteno.

Počela je i Liga prvaka. Sušić najvećim favoritom smatra Real Madrid.

– Barcelona je izgubila odlaskom Guardiole, ali opet su Real i Barcelona favoriti. Možda bih ipak malo veće šanse dao Realu – kazao je Sušić, a Messija smatra najkompletnijim igrač današnjice. Kaže i da bi se teško odlučio koga uzeti u momčad Messija ili Ronalda. A CR7 će se najprije s klubom morati probiti kroz skupinu smrti u prvoj fazi natjecanja. Čekaju ih Borussia Dortmund, Manchester City i Ajax.

– Najmanje šanse tu dajem Ajaxu. I Borussia D. i Man. City imaju veće šanse da budu drugi. Mislim da će Real biti prvi u skupini, a i City će imati problema u borbi za drugo mjesto. Prošle godine nisu ništa napravili u Ligi prvaka pa ne vjerujem da će im se to opet dogoditi. Treba ozbiljnije računati na njih ove godine – kazao je Sušić, čiji će bivši klub PSG snage u Ligi prvaka ukrstiti i s Dinamom.

Hajdukovac mi je najspremniji

– Dinamo može prezimiti u Europi, zašto ne bi mogao?! – Sušićeva je ocjena, a onda je predvidio i rasplet u Dinamovoj skupini.

– Mislim da je najbolji PSG iako nema veliko iskustvo. Ali nisam siguran da će se prošetati skupinom. Ibrahimović je dobro počeo, ali doveli su mnoge nove igrače, ne da se to zgodno ukomponirati, ni u prvenstvu im ne ide sjajno. Porto i Dinamo bore se za drugo mjesto, iako ne treba ni Dinamo iz Kijeva zaboraviti. Te tri ekipe ulaze s podjednakim šansama za drugo mjesto. Porto ipak nije ono što je prije bio.

Dinamo drugu godinu zaredom igra u Ligi prvaka. S druge strane, nijedan klub iz BiH još nije prošao pretkola Uefinih natjecanja, a tako će, čini se, još dugo ostati.

– Kad ove godine nisu ušli, neće nikad! Treba eliminirati tri ekipe, sumnjam da može neka ekipa iz BiH uskoro ući u skupinu. Željezničar nije prošao Maribor. Sarajevo da je prošao Zetu igrao bi protiv PSV-a, teško bi to prošao. Onda je usporedio nogomet u Hrvatskoj i BiH.

– Nije toliko ispred koliko se misli, ali ispred jest. Hajduk bi se kod nas prošetao, Dinamo da i ne govorim. Slaven Belupo bi u BiH bio prvak – kaže Sušić kojega je na susretu protiv Latvije posebno oduševio Hajdukov as Avdija Vršajević, koji je u igru ušao već u 30. minuti umjesto ozlijeđenog Lazija Lulića.

– Vršajevićem sam zadovoljan, bio je u kombinaciji da krene od početka, ali odlučio sam se za Lulića. Znao je da će ući u igru. On nam donosi svježinu i brzinu. Vršajević je naš najspremniji igrač, može trčati u istom tempu svih 90 minuta – zadovoljan je Sušić “svojim” igračem Hajduka, kao i Štimac “svojim” Sušićem. U Hajduku igra i Safetov nećak Dino kojeg ne voli pretjerano hvaliti kako mu na leđa ne bi stavljao dodatni teret.

Napio se, pa igrao protiv bijelih

– Tek je došao, ne bih ja ništa govorio, znam da su ga svi hvalili. Hvalio ga je čak i Mišo Krstičević kojega sam sreo u Međugorju prije mjesec dana. Rekao mi je sve najbolje za njega. On mi je prvi rekao, ja nisam tražio mišljenje za njega, pustio sam da se momak sam snalazi i izbori mjesto u ekipi. Ne treba mu ni da se piše, ni da se intervenira za njega. Ali javnost ipak zanima hoće li Dino dostići oca i strica?

– Njemu je najvažnije da ima cilj i da ga polako ostvaruje. Ne treba govoriti o tome hoće li dostići oca i mene, nego da izbori mjesto u prvih 11 pa tek onda razmišlja o drugim stvarima – rekao je Sušić koji u karijeri zbog ozljede nikada nije propustio utakmicu, iako je znao i zaružiti prije važnijih susreta.

– Znali smo ponekad, prije se izlazilo puno više – kaže Sušić, a onda smo pogledali prema Kemalu Montenu. Znali smo da smo uletjeli na njegov teren. Nasmijao se i počeo.

– Bili smo kod Seje u kafiću. Pokojni Pimpek (Davorin Popović, pjevač Indexa, op. a.), Safet i ja. Bila je subota, a sutra je dolazio Hajduk. Ostali smo do 4 ujutro, a Safet je bez problema odigrao utakmicu. Sarajevo je slavilo 4:2 – zaključio je Kemo, a mi smo isključili diktafon i ostavili dvojicu prijatelja da se nastave prisjećati starog doba.

Priča i razgovor sa Safetom Sušićem objavljeni su u sportskom tjedniku Max!

Komentara 4

DE
dendej
20:34 24.09.2012.

Daje nama taki na klupi.Safet je bio i ostao legenda.

NN
novinari-ne-dirajte-nase-vatre
21:36 24.09.2012.

I Stimac je Legenda jos veca nego Safet pusti covjeka da napravi posao u miru a nemoj brkljat u naprijed neke teorije zato sto si neznalac gospodine Dendej. Treba malo vjere i motivacije naroda za naseg Stimca a ne odma neke crne zidove pisat gospodo novinari dok ih jos nema.

Avatar EU Turčin
EU Turčin
22:26 24.09.2012.

jedan je pape!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije