Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Suci više štite male nogometaše!

Ibanez Tomasov
Marko Lukunić/Pixsell
20.05.2010.
u 14:20

Osjeti li da mora presuditi u nečiju korist u duelu dvojice nogometaša, a da pritom nije siguran što se dogodilo, prosječni će sudac gotovo uvijek kazniti optički većeg, snažnijeg igrača.

Veći uvijek izvuku deblji kraj, zaključak je studije koju su proveli znanstvenici s Roterdamskog sveučilišta, Niels van Quaquebeke i Steffen Giessner, a koju je u svom lipanjskom izdanju čitateljima predstavio njemački magazin Geo.

Tandem znastvenika pomno je proučio točno 123.844 dosuđena prekršaja iz njemačke Bundeslige, Lige prvaka i Svjetskih prvenstava, s naglaskom na ponašanje suca u dvojbenim situacijama. Ukoliko nije očito u čiju korist dosuditi prekršaj, sudac će se u velikoj većini sučajeva prikloniti manjem igraču a kazniti većega.

- Već je općepoznato iz evolucijskih istraživanja da se osobine agresivnosti oduvijek više pripisuju fizički većim ljudima – izjavio je Van Quaquebeke u predgovoru svog rada.

Činjenica da se manji nogometaši kažnjavaju rjeđe no što bi trebali moguće objašnjava dominaciju Barcelonine momčadi u posljednjih pet godina, kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu.

Ključne riječi

Komentara 1

EU
EUPatriot
14:55 20.05.2010.

Suci više štite male nogometaše i zato su zaštitili Andreya Shevchenka i Franka Lamparda umjesto Hrvatskog Australca Joe Simunica i Hrvatskog Njemca Roberta Kovaca !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije