Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrio talent

Strelovit uspon: Bubnjar mirne ruke i oštra oka

Marko Bačić
Foto: Osobna arhiva
20.09.2017.
u 21:06

Marko Bačić iz zabave je otišao gađati mete, a onda mu je jedan susret promijenio život. U samo nekoliko mjeseci postao je juniorski doprvak države u parnom trapu, a prošlog je vikenda sa SK Turopolje osvojio momčadsko zlato

Katkad treba proći vremena da otkriješ kako se u nečemu ističeš od ostalih, a svoj talent možeš otkriti sasvim slučajno. Priča je to 20-godišnjeg Zagrepčanina Marka Bačića koji je prije godinu dana iz zabave otišao na gađanje letećih meta. Tada nije znao da će mu jedan susret otvoriti novu, sportsku stranicu u životu. Njegovu priču donosi Večernjakov sportski tjednik Max!

U samo nekoliko mjeseci treniranja Marko je postao državni juniorski doprvak u parnom trapu, a prošlog je vikenda sa SK Turopolje osvojio momčadsko juniorsko zlato u trapu. Student druge godine Zagrebačke škola ekonomije i managementa u sportu je od malih nogu. Šest je godina trenirao plivanje, pa karate, od kojeg je morao odustati nakon pet godina zbog ozljede koljena.

Marko Bačić
1/17

Završio je glazbenu školu za bubnjeve i udaraljke te je donedavno bio član tamburaškog sastava Logosi. A osim na bubnjevima, svoju je strast pokazao i u streljaštvu, u gađanju letećih meta. Ali ne slučajno. Otac Sanjin vodio ga je na treninge na streljanu LD Ponikve na Bizeku. U početku je to bila zabava, a onda se to pretvorilo u nešto ozbiljno.

– Počeo sam trenirati prije godinu dana na streljani LD Ponikve.

Nakon nekoliko treninga prijatelj me pozvao u LD Dubravica. Uključio sam se u Zagrebačku ligu, a prvi trener bio mi je Ivan Štritof. On mi je davao prve savjete – rekao je Marko Bačić.

Na prvom natjecanju, Kupu branitelja, u konkurenciji stotinjak strijelaca iz 16 ekipa ostvario je sjajan rezultat.

– Na kupu sam osvojio peto mjesto, a u Zagrebačkoj ligi, nakon osam kola i Kupa Grada Zagreba, bio sam osmi.
Prije nekoliko mjeseci sve je postalo ozbiljno.

– U svibnju sam otišao na noćno gađanje u LD Srna u Veliku Goricu i tamo sam upoznao Željka Vađića, legendu turopoljskog streljaštva. Rekao mi je: “Dečko, vidim da imaš potencijala. Ako te to zanima i imaš volje, dođi na trening.” I tako je krenulo.

Dolaskom u Streljački klub Turopolje porasla je i želja da se ozbiljnije bavi gađanjem letećih meta. Uz trenerske savjete Željka Vađića, hrvatskog reprezentativca na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine, krenuli su i bolji rezultati. Početak je bio težak.

– Nije isto pucati u 15 ili 25 meta. Do tog trenutka na svakom natjecanju sam gađao 15 “golubova”, a sada deset meta više. Padao sam već nakon druge serije, a sada mogu bez problema izdržati barem četiri.

Pravi savjeti uvijek su dobrodošli.

– Ne zamaram se previše kada mi pobjegne meta, pokušavam zadržati mirnoću. Ne zanima me kako drugi pucaju, samo želim zadržati čistu glavu i završiti seriju sa što više pogodaka. Ponekad sam znao pogledati rezultate, a to nije dobro. Sada više nemam takvih problema. Isključim se i gotovo.

U nekoliko mjeseci natjecanja Marko je pokazao vrhunski talent.

– Prvu veliku utakmicu imao sam 16. srpnja na Memorijalu strijelaca u Lukavcu, gađalo se 125 meta, a tu je još bio i finale. U juniorskoj konkurenciji bio sam drugi. Na prvenstvu Zagrebačke županije također sam osvojio drugo mjesto, a na Grand Prixu u Zadru bio sam treći.

Na državnom prvenstvu u parnom trapu u Kukuljanovu osvojio je drugo mjesto.

– U finale sam ušao kao peti, ali u svakoj sljedećoj seriji popravljao sam rezultat. Uvijek sam imao pogodak ili dva više od suparnika.

U završnom pripetavanju ostali su Bačić i Vlašiček. Marko je ušao s dva pogotka boljim rezultatom od klupskog kolege.

– Pritisak je bio velik i malo sam pao, a Vlašiček je nastavio dobro gađati. Na kraju me pobijedio s dva pogotka više.

Prošlog se vikenda u Osijeku održalo državno prvenstvo u gađanju letećih meta. Marko se nije natjecao u pojedinačnoj konkurenciji jer u dva mjeseca nije mogao ispucati normu za trap, ali je pomogao SK Turopolju osvojiti prvo mjesto.

– Trener Vađić je rekao kako je šteta što nisam ranije došao u klub jer bih mogao napraviti dobar rezultat u pojedinačnoj konkurenciji - kaže Marko Bačić koji je zajedno s Ivanom Karabalićem i Matijom Kečkešom osvojio juniorsko zlato.

Do prije godinu nije pratio streljaštvo, a sada je situacija posve drugačija, prati svako natjecanje. Gledao je snimke zlatnih olimpijaca Giovannija Cernogorza u Londonu i Josipa Glasnovića iz Rija.

– Takve snimke dosta znaju pomoći. Vidiš kako stoje, kako se pripremaju. K treneru Viđeku došao sam kao gotov strijelac.
Gađanje traje oko 25 minuta što je fizički jako naporno.

– Zahtjevan je to sport, moraš držati koncentraciju, a puška ti je stalno u rukama. Morao bih više trenirati na snazi, onda bih imao još bolje rezultate.

Sljedeće sezone ide u seniore. Tamo ga čeka jaka konkurencija i olimpijski prvaci.

– Sigurno da treba mnogo vremena i treniranja kako bi se uspjelo. Treniram dva do tri puta tjedno. Trener je zadovoljan. Veliki je to napor. Dosta sam smiren i to mi daje prednost pred suparnicima. Među seniorima će biti veća konkurencija jer godinama treniraju. Ali nema veze, bit ću uporan.

Upoznao je zlatnog olimpijca Josipa Glasnovića i njegova brata Antu.

– Ozračje u klubu je odlično. Na treninge znaju doći Ante i Josip Glasnović. Trener Vađić bio je deset godina trener hrvatske reprezentacije, a sada vodi samo juniore. No mnogi rado dođu na streljanu SK Turopolje.

Marko ne skriva svoj cilj.

– Pa ne bih imao ništa protiv otići barem na jedne Olimpijske igre – istaknuo je Marko Bačić te se zahvalio majci Nataliji, ocu Sanjinu i djevojci Mateji koji su mu cijelo vrijeme bili velika potpora.

Kako je krenuo, nije daleko da mu se snovi ispune. Tokio je za tri godine, ali do Igara u Parizu (2024.) ili Los Angelesu (2028.) mogao bi izboriti mjesto na popisu olimpijaca u trapu. No neće biti lako jer Marko treba poskidati još mnogo letećih meta kako bi došao do cilja.

Komentara 1

Avatar mrTrobec
mrTrobec
14:45 21.09.2017.

Zanimljiv je podatak iz drugog svj.rata koji kaže da svaki deset tisučiti metak pogodi cilj(vojnika).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije