Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bacač kugle

Stipe Žunić ima najveći napredak na svijetu, a umalo je odustao zbog pluća

01.09.2014., Zagreb - Atletski miting Zagreb - Hanzekovicev memorijal, bacanje kugle, muski. Najbolji svjetski bacaci kugle natjecu se pokraj gradskih fontana i Nacionalne i sveucilisne knjiznice, prvi put u povijesti Hanzekovicevog memorijala izvan stadi
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
17.03.2015.
u 00:30

Prvo je trenirao košarku pa bio prvak Hrvatske u boksu, a onda je slučajno na školskom natjecanju bacio kuglu i otkrio svoj talent.

Nikada u povijesti nijedan hrvatski bacač kugle nije završio među prvih pet na svijetu na kraju dvoranske sezone. Do ove godine. Uspjelo je to zadarskom bacaču Stipi Žuniću koji je hicem od 21,11 metara, novim hrvatskim rekordom, pobijedio na sveučilišnom dvoranskom prvenstvu Amerike. Samo su trojica ove sezone u dvorani bacila kuglu dalje od Žunića – Amerikanci Ryan Whiting (21,80) i Ryan Crouser (21,14) te Nijemac David Storl (21,26). Sa 25 godina Stipe je u samom vrhu svjetskog kuglanja.

– Sada mi je tek žao što nisam osvojio medalju na dvoranskom EP-u u Pragu. Nažalost, mislio sam da jet-leg neće utjecati na moje bacanje, ali ipak jest. Nikada više neću iz Amerike doći u Europu dan prije natjecanja – rekao je Stipe.

Prije osam godina počeo je kao bacač koplja. Bacao je usporedo i kuglu pa se prebacio na disk.

– Prije atletike u rodnom Zadru trenirao sam borilačke sportove. Bio sam čak kadetski prvak Hrvatske u boksu. Pa sam se prebacio na kik-boks. U tom sportu osvojio sam desetak medalja u mlađim kategorijama, a 2006. godine postao sam svjetski juniorski prvak – istaknuo je Stipe.

Možda briljantnu karijeru boksača prekinuo je Predrag Saratlija, trener AK Zadar koji ga je vidio na jednom školskom natjecanju kako baca kuglu.

– Bacao sam kuglu za školu jer nije imao tko drugi. Tada sam prvi put u životu uzeo kuglu u ruku i bacio je dalje od svih. Bilo mi je zanimljivo rušiti rekorde pa sam napustio ring i otišao u atletiku – istaknuo je Žunić.

Iz Zadra se preselio u Split gdje su ga u ASK-u trenirali Ivan Veštić, današnji predsjednik Saveza i Ivan Jakeljić, koji mu je i danas trener. Nakon samo godinu dana treniranja dobio je ponudu od sveučilišta Florida i odlučio otići u Ameriku.

– U Ameriku sam došao kao bacač koplja, no uslijedile su neke teške ozljede pa operacije ramena. Tako sam počeo trenirati kuglu, kao vježbu za rame – istaknuo je Žunić.

Pored ozljeda stigla je i gotovo kobna upala pluća zbog koje je htio odustati od sporta.

– Uspio sam sve preživjeti zahvaljujući Bogu. Da, veliki sam vjernik i redovno odlazim u crkvu. Znao sam prije nekih natjecanja otići u Međugorje gdje sam nalazio duhovni mir. I obitelj mi je uvijek bila velika podrška, mama, tata, brat Tomislav koji se bavio boksom i sestra Valentina koja svira klavir – kaže Stipe.

Prošle godine na EP-u u Zürichu bacio je kuglu 20.68, a sada je već na 21.11 m.

– Ove godine završavam studij, bit ću školski pedagog. Nakon završetka studija ostat ću u Floridi gdje ću nastaviti s treninzima jer ovdje imam uvjete kakve u Hrvatskoj sigurno ne mogu imati.

>>Martin Marković europski prvak u bacanju diska

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije