Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinje SP

Sa svakog od posljednjih devet SP-a, Hrvati su se vraćali s odličjem

Hrvatska reprezentacija
Foto: Dražen Brajdić
1/5
14.05.2019.
u 15:11

Hrvatska će na ovom SP-u biti jedna od rijetkih zemalja za popunjenih svih 16 kategorija što nemaju čak niti domaćini Britanci

Na Svjetskom prvenstvu u te-kvon-dou, koje u srijedu počinje u velebnoj Manchester Areni (kapaciteta 21 tisuća gledatelja), Hrvatska će biti jedna od rijetkih zemalja sudionica s predstavnicima u svih 16 težinskih kategorija.

Čak ni domaćini Britanci, a riječ je o tekvondaškoj velesili, nemaju toliko sudionika jer nisu popunili žensku kategoriju do 62 kg. 

A baš u toj kategoriji Hrvatska ima djevojku koja će biti konkurentna (Bruna Vuletić), baš kao što će to biti i Kristina Tomić (49 kg), Nikita Glasnović (57 kg), Matea Jelić (67 kg), Iva Radoš (73 kg) te Lovre Brečić (63 kg) i Toni Kanaet (74 kg). 

- Jako je važno da nositelji kvalitete budu na svojoj razini jer će oni time ohrabriti i ostale pa i netko od njih može ugodno iznenaditi - ističe izbornik Toni Tomas, ujedno i trener kluba (Marjan) koji je dao najviše reprezentativaca (sedam).

Pet svojih članova pod nacionalnih stijegom imat će zagrebački Osvit, a po jednog reprezentativca imaju Div Knin, Dubrava, Metalac i Jastreb.

Inače, ovo će Svjetsko prvenstvo biti značajnije od onog prethodnog iz olimpijskih razloga.

- Ovo je predolimpijska godina i ovaj SP značajniji je i od onoga sljedećega jer se ovdje skupljaju bodovi za olimpijske rang-liste s kojih će po šest najboljih u Tokio. Mi imamo šest kandidata za Olimpijske igre, a za mene osobno važno je da onaj tko u Tokio ode tamo bude i konkurentan za medalju - kazuje Tomas. 

Osim spomenutih, od srijede do nedjelje na najvećoj sportskoj sceni, hrvatske boje branit će još i ovi sportaši: Lena Stojković (46 kg), Ana Taslak (53 kg), Doris Pole (preko 73 kg), Josip Teskera (54 kg), Leon Glasnović (58 kg), Deni Andrun Razić (68 kg), Luka Horvat (80 kg), Ivan Šapina (87 kg) i najiskusniji član reprezentacije Vedran Golec (preko 87 kg).

Da bi im bili podrška, u Manchester će doći i bivši svjetski prvak Filip Grgić (2007.) te bivša svjetska prvakinja Ana Zaninović (2011.) i to u društvu svoje sestre blizankinje Lucije Zaninović (trostruke europske prvakinje) koja se kandidirala za predstavnicu sportaša u Sportskoj komisiji Međunarodnog te-kvon-do saveza, a istu kandidaturu istaknula je i još aktivna Nikita Glasnović. 

Na prijašnjih 13 svjetskih prvenstava Hrvatska je osvojila 20 medalja, a da bi se taj skor mogao povisiti sugerira nam činjenica da su naši tekvondaši na posljednjem Prvenstvu Europe u Kazanju osvojili tri zlata i pet bronci.

Prvacima kontinenta tada su postali Kristina Tomić, Lovre Brečić i Toni Kanaet i svo troje nastupit će i u Manchesteru čime će testirati i svoju vrijednost na najvećoj svjetskoj pozornici.

Doduše, Kristina Tomić je to već dokazala jer je upravo ona jedina osvajačica hrvatske medalje na prošlom Svjetskom prvenstvu održanom u Južnoj Koreji gdje je osvojila broncu. 

Otkako je samostalna država, Hrvatska se sa svjetskih prvenstava samo dvaput vratila bez odličja i to u 90-tim godinama prošlog stoljeća.

Hrvatskim tekvondašima kolajne nisu uručene jedino 1993. u New Yorku i 1999. u Edmontonu, a najviše ih je (po tri) osvojeno 2003. u Garmisch Partenkirchenu i 2007. u Pekingu.

Najviše medalja, čak četiri, sa svjetskih prvenstava ima Splićanka Ana Zaninović koja je triput nastupila u finalima i koja je 2011. u Južnoj Koreji postala svjetskom prvakinjom. 

Drugo hrvatsko zlato, od 20 ukupno osvojenih medalja, osvojio je 2007. u Pekingu Filip Grgić koji je sa samo 17 godina postao svjetski prvak. 

Raspored nastupanja naših po danima natjecanja:

15. svibnja: Lena Stojković, Iva Radoš, Leon Glasnović;

16. svibnja: Doris Pole, Josip Teskera, Deni Andrun Razić;

17. svibnja: Kristina Tomić, Nikita Glasnović, Toni Kanaet; 18. svibnja: Ana Taslak, Matea Jelić, Lovre Brečić, Piero Marić; 19. svibnja: Bruna Vuletić, Ivan Šapina i Vedran Golec. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije