Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI KAPETAN

S Modrićem se družio dok su po Zadru padale srpske granate, ispričao kakav je Luka

24.06.2021.
u 08:00

– Kao čovjek ostao je isti, naše obitelji se druže, bili smo i kod njega u Madridu, samo sad Luka “malo” bolje igra nego dok smo bili djeca – kaže Buljat

Nogometni svijet ponovno se, po tko zna koji put, naklonio maestru Luki Modriću. Škotska javnost, škotski bivši veliki igrači, mediji, pa i današnji reprezentativci priznali su da nisu imali rješenja za takvog igrača, koliko god su potonuli zbog ispadanja s Eura, dive se načinu na koji ih je Modrić, ali i cijela Hrvatska izbacila. Nastavio je tako Modrić svoju seriju briljantnih partija, nepobitno je najbolji hrvatski igrač u povijesti.

No tko je mogao pomisliti da će taj mali plavi dječak iz zadarskog zaleđa napraviti takvu karijeru. Pa igrao je na posudbama u mostarskom Zrinjskom, zaprešićkom Interu. U “divu iz predgrađa” vodio ga je Srećko Bogdan, sjajan je bio Inter u toj sezoni.

Luka se prvi nametnuo

– Kako se ne bih sjećao Luke iz tih dana. Došao je na posudbu, i nije bio jedini. Rekao sam im da ih neću forsirati, da će kod mene igrati oni koji se nametnu. I Luka je bio prvi koji se nametnuo, kasnije je došao Ćorluka, i on je poslije igrao odlično – govori nam Srećko Bogdan.

Inter je bio i blizu naslova prvaka, možda bi ga i osvojio Luka nije vraćen u Dinamo kojem je išlo užasno loše.

– Ne mogu reći da bismo sto posto bili prvaci, ali vjerojatno bi trofej bio naš da je Luka ostao do kraja sezone kako je i bilo dogovoreno. No morao se vratiti u Dinamo, a nama je itekako nedostajao. On je bio igrač koji je donosio prevagu, koji nam je donosio golove, a bio je klinac od 18 godina – sjeća se legendarni Čeči.

Luka i danas donosi prevagu, bilo da igra u Real Madridu ili u našoj reprezentaciji, iako mu više nije 18, nego će uskoro 36 godina, igra s jednakom snagom, a sada još ima i puno mudrosti.

– On je jednostavno takav igrač, igrač prevage, kad on tako igra, njegova momčad pobjeđuje. Sad je ponovno protiv Škota bio sjajan, još je zabio i taj prekrasni pogodak vanjskim dijelom stopala što samo rijetki mogu.

Hrvatska je uspjela ostvariti željeno, prošla je skupinu, odigrala je odlično protiv Škota i probudila optimizam kod Hrvata.

– Bili smo svi malo skeptični nakon prvih utakmica, iskreno, bio sam i ja. No ti dečki pokazali su da imaju karakter, a po meni je to najvažnije, sigurno im nije bilo lako nakon utakmica s Engleskom i Češkom. I sad se može dogoditi nešto slično onome što je bilo na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, tada se momčad dizala iz utakmice u utakmicu, zašto sad ne bi bilo tako pa da opet odemo daleko i na ovom turniru. Imamo pravu karakternu momčad u kojoj je Modrić “šef” koji sve to organizira i kanalizira – zaključio je Bogdan.

A još dulje Modrića zna Marijan Buljat, bili su zajedno još u ratno doba, kad je Zadar bio pod granatama.

– Trenirali smo kao djeca zajedno na Višnjiku u to ratno vrijeme. Nije se Luka tada bojao, koliko se sjećam. Ma mi smo bili mali, nisi tada svega ni svjestan – kaže nam Buljat.

Josip Bajlo koji je bio sportski direktor Zadra doveo je Luku u klub na prve treninge iz hotela Kolovare, a onda mu je i potpisao ispisnicu za odlazak u Dinamo po nalogu tadašnjeg šefa kluba Ante Jurjevića. I onda su se u Dinamu ponovno spojili Buljat i Modrić. Podsjetimo, Buljat je igrao za sva četiri naša velika kluba, Rijeku, Osijek, Dinamo i Hajduk u kojem je i završio karijeru nakon drugog loma noge. Zajedno su debitirali i u reprezentaciji.

– Dobili smo poziv pokojnog Cice Kranjčara za prijateljsku utakmicu s Argentinom i Luka je igrao od početka, nije se prestrašio argentinskih zvijezda, ma on se nikada ničega nije bojao – kaže Buljat.

Skupit ćemo se opet u Zadru

Luka je upao u momčad jer se Robert Kovač ozlijedio pa je Cico morao rotirati u momčadi. I Luka je zasjenio tada veliku nadolazeću zvijezdu Messija, Hrvatska je slavila s 3:2. I sad kad je puno stariji Modrić jednako vuče, a kod prijatelja Buljata u zadarskom kafiću gledaju se utakmice.

– Naravno da gledamo i uživamo, a Luka igra sve bolje što je stariji. Kao čovjek je ostao isti, naše obitelji se druže, bili smo i kod njega u Madridu, samo sad Luka “malo” bolje igra nego dok smo bili djeca – kaže Buljat kojem se sviđa put kojim je Hrvatska krenula na Euru.

– Možda je bolje da smo na početku bili slabiji, sigurno bolje nego da smo prvo sve dobili pa da onda popustimo, ovako ćemo se samo dizati, dečki su sad dobili samopouzdanje i nadam se da ćemo se opet svi skupiti u Zadru i slaviti veliki uspjeh naše reprezentacije – zaključio je Buljat.

>> Pogledajte profil Luke Modrića

 

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
08:27 24.06.2021.

Luka je naš najveći igrač svih vremena. Može bez problema odigrati slijedeće godine SP na ovoj razini. No za ovo EP, treba odmah pridružiti Lovru Majera, Dinamovu 10tku , u slučaju da Modrić dobije 2 žuta i nemože igrat. SS obzirom da je Kovačić odličan na zadnjem veznom, za Majera mora biti mjesta na prednjem veznom. On je budućnost. A vrijeme je i da se Luki da da se nekad malo može odmoriti!!! Bravo Luka za sve i samo naprijed. Ovakav možeš još dugo igrat i u Realu i za Hrvatskoj!

VA
vadis1
14:01 24.06.2021.

Zasto samo o Modricu, koji je nema sumnje izvrstan igrac. Zasto ne o drugim igracima u reprezentaciji, zasto ne pisati vise o Perisicu itd. Perisic je jako zasluzan zasto smo u osmini finala, da nije dao gol protiv Ceske ne bi nas bilo. Dao je treci gol na utakmici sa Skotskom. Zasto su rano otisli Mandzukic, Subasic i Raketic?

ST
Stipan
14:15 24.06.2021.

Kad su padale granate je Luka bio dijete. Sad je veliki i najbolji. Da imamo trenera bili bi svjetska sila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije