Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neravnopravnost spolova

Real će nakon 117 godina od osnutka imati žensku ekipu!

24.06.2019.
u 21:40

Idući tjedan uprava Reala održat će sastanak na kojem se očekuje usvajanje odluke te kupnja lokalnog kluba Club Deportivo Tacón za oko 400.000 eura

Real Madrid najtrofejniji je europski nogometni klub u povijesti, osnovan je prije čak 117 godina, no tek od sljedeće sezone imat će žensku nogometnu ekipu!

A oformljuje se zbog pritiska Uefe, koja je zamjerala “kraljevima” da bez ženske ekipe šalju lošu sliku o neravnopravnosti spolova. Inače, Real je jedan od samo četiri kluba Primere, uz Celtu, Getafe i Valladolid, koji još nema žensku ekipu.

>> Najskuplji na svijetu! Pogledajte 'zvijer' koju je Cristiano kupio od samo jedne plaće

1/13

Idući tjedan uprava Reala održat će sastanak na kojem se očekuje usvajanje odluke te kupnja lokalnog kluba Club Deportivo Tacón za oko 400.000 eura. Tacón, iz madridske četvrti Hortaleza, upravo je izborio ulazak u prvu ligu. Njegove igračice trenirat će u sportskom centru Real Madrida, u četvrti Valdebebas na sjeveru grada. Ondje vježba muška momčad, te svi uzrasti iz podmlatka kao i muška košarkaška ekipa.

Trener nogometne ekipe bit će David Aznar koji je uveo Tacón u prvu ligu. U Realu kažu kako će to biti tranzicijsko razdoblje u kojem će vidjeti može li se projekt optimalno organizirati. Stoga odbijaju dovođenje velikih pojačanja iz inozemstva te zvučnih imena iz svijeta ženskog nogometa.

Igračice Lyona dominiraju

U Ligama petice većina klubova ima svoje ženske ekipe. Neki su ih osnovali prije samo nekoliko godina, poput Juventusa i Rome.

Jedan od europskih velikana koji nema žensku ekipu je i Borussia iz Dortmunda.

Ženska inačica Lige prvaka igra se tek od 2002. godine kada je Frankfurt bio prvi pobjednik. Najviše osvojenih naslova ima francuski Lyon – šest, a zatim slijede Frankfurt (4), Umea (2), Potsdam (2) i Wolfsburg (2).

Od velikih klubova nitko se ne može pohvaliti da ima muškog i ženskog osvajača Lige prvaka. Blizu tog ostvarenja bile su samo nogometašice Barcelone koje su ove sezone izgubile finale od Lyona. Muška Barcelona u svojim vitrinama ima pet naslova u LP.

Mizerije u odnosu na kolege

Ako se pitate kakve su zarade najboljih svjetskih nogometašica, a to su u ovom trenutku Nizozemka Lieke Mertens koja igra za Barcelonu te Norvežanka Ada Hegerberg koja igra za Lyon, odgovor je 200.000 eura po sezoni.

Najplaćenija igračica svojevremeno je bila Brazilka Marta koja je godišnje u švedskom Umeu zarađivala 300.000 eura.

U Hrvatskoj nijedan od prvoligaša nema svoj ženski klub. Dinamo-Maksimir, osnovan 1937. godine, uvijek je bio samostalan klub kojem je muški klub tek financijski pomagao, ali nikad nisu bili dio kluba. Ima nekoliko klubova koji imaju samo isto ime kao muški prvoligaši – Dinamo, Osijek, Rijeka.

Osnutak ženske ekipe:
1970. – Bayern
1971. – PSG
1987. – Arsenal
1988. – Barcelona
1992. – Chelsea
1998. – Frankfurt
2003. – Wolfsburg
2004. – Lyon
2017 – Juventus
2018. – Roma

Real je jedan od samo četiri španjolska prvoligaša koja nemaju žensku ekipu. No,sada će se to promijeniti.

>> Trebaju li očevi, baš kao Zidane, gurati sinove u prvu momčad?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije