Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liverpool

Rapsodija u crvenom! Je li ovo napokon njihova sezona?

11.01.2020.
u 07:42

Gotovo je. Liverpool je osvojio naslov – rekao je bivši veznjak Leicestera Robbie Savage, danas sukomentator na BBC-u, nakon trijumfa Redsa protiv Wolvesa u posljednjoj utakmici u 2019.

SSR i SFRJ su još uvijek postojali, Njemačka još nije bila i službeno ujedinjena iako je Berlinski zid već bio “pao”... Svijet je bio potpuno drukčije mjesto kada je Liverpool posljednji put osvojio naslov prvaka.

Čak se ni natjecanje koje je Liverpool posljednji put u klupskoj povijesti osvojio nije zvalo isto.

1/5

Kada su u sezoni 1989./1990., u kojoj je tada 22-godišnji Jürgen Klopp uglavnom bio rezerva u njemačkom petoligašu Rot-Weiss Frankfurtu, Redsi osvojili svoju 18. šampionsku titulu, najljući rival Manchester United imao ih je tek sedam. Tri desetljeća poslije Liverpool je ostao na 18, ali ih United danas ima čak 20.

Bila je to sezona opterećena traumom s Hillsborougha u kojoj je u travnju 1989. život izgubilo 96 navijača Liverpoola. Grad je bio u crnini. John Aldridge, sezonu prije s 21 prvenstvenim pogotkom najbolji strijelac Liverpoola, nije mogao izdržati.

Poslije je otkrio da je nakon Hillsborougha čak razmišljao o napuštanju nogometa, no odlučio je umjesto toga napustiti Anfield. Kapetan Alan Hansen i Steve McMahon, stijene momčadi, bili su emotivno uništeni nakon svih pokopa navijača koje su ispratili i obilazaka ozlijeđenih po bolnicama.

Emotivno slomljeni Dalglish

Nogomet je bio u drugom planu u toj mjeri da je legendarni Kenny Dalglish, u to vrijeme igrač trener Liverpoola, sezoni 1989./90. posvetio svega pet stranica u svojoj autobiografiji.

A bila je to posljednja šampionska sezona Liverpoola, bili su to posljednji dani nogometnog carstva koje je deset godina vladalo Engleskom i Europom, koje je 80-ih godina prošlog stoljeća osvojilo čak sedam naslova prvaka Engleske i dva Kupa europskih prvaka (uz izgubljeno finale 1985.).

Titula je osvojena tri kola prije kraja prvenstva trijumfom protiv QPR-a 2-1 na Anfieldu i na koncu uvjerljivo osvojena, s devet bodova prednosti ispred Aston Ville koja je do 31. ožujka držala vrh ljestvice i onda naglo pala, uz sjajne golgeterske sezone Johna Barnesa (22 gola) i Iana Rusha (18 pogodaka).

Kenny Dalglish je 1. svibnja 1990. u pobjedi protiv Derby Countyja (1:0) odigrao posljednje minute za Liverpool i posvetio se trenerskom poslu. Emotivno slomljen, ni godinu dana poslije podnio je ostavku.

Nakon 30 godina, 1,63 milijarde eura troška i 230 dovedenih nogometaša, na Anfieldu napokon mogu reći: “Ovo je ta sezona!”

– Gotovo je. Liverpool je osvojio naslov – rekao je bivši veznjak Leicestera Robbie Savage, danas sukomentator na BBC-u, nakon trijumfa Redsa protiv Wolvesa u posljednjoj utakmici u 2019.

U tri desetljeća, od 1990. do danas, Liverpoolova trofejna riznica postala je bogatija za dva pokala Lige prvaka, odnedavno i trofejom svjetskog klupskog prvaka, kupom Uefe, tri Superkupa, tri pokala namijenjena pobjedniku FA kupa, četiri Liga kupa, dva Community Shielda, no jedan je trofej, onaj najželjeniji kao za inat ostajao nedostižan.

U tih 30 godina, koliko je trajao Liverpoolov šampionski post, iznova je pisana povijest engleskog klupskog nogometa. Redse je po broju osvojenih naslova prvaka stigao pa onda i prestigao najveći rival Manchester.

– Moj najveći izazov je razje...ti Liverpool, napišite tim riječima – izjavio je svojedobno Sir Alex Ferguson.

Klupu Uniteda napustio je tek nakon što je ispunio obećanje.

U posljednja tri desetljeća naslove prvaka osvajali su još i Chelsea (pet puta), Manchester City i Arsenal po četiri puta, šampioni su bili Leeds, Blackburn i Leicester, dok je trofejni klub s Anfielda zaslužio nadimak Looserpool. Bio je Liverpool četiri puta na korak da prekine prokletstvo.

Generacija Redsa vođena Gérardom Houllierom 2002. je sezonu završila na drugom mjestu, sedam bodova iza Arsenala. Pod Rafom Benitezom Liverpool je 2009. ostao četiri boda kratak za Manchester Unitedom, 2014. se san o tituli ugasio proklizavanjem Stevena Gerrarda protiv Chelseaja, a sezona je završena s dva boda zaostatka za Cityjem.

A onda se Liverpoolu dogodio Jürgen Klopp. Lani ni čudesna sezona i čak 97 osvojenih bodova nije bila dovoljna jer City je bio za bod bolji, ali sada Redsi igraju još čudesniju sezonu u kojoj su do sada izgubili tek dva boda, u kojoj su pobijedili u 19 od 20 utakmica uz jedan remi.

Više nema promašaja

Do Kloppova dolaska na Anfield Liverpoolovu politiku na tržištu određivao je peteročlani “transfer odbor” u kojem glas trenera nije bio odlučujući, već onaj američkih vlasnika, a koji je na “pojačanja” u vjetar bacio stotine milijuna eura. Liverpool se “proslavio” s nekoliko katastrofalnih poslova poput transfera Andyja Carrolla koji je plaćen 41 milijun eura, a na čiji se spomen svima na Anfieldu i danas diže kosa na glavi.

Dvije godine poslije u očaju su ga prodali za 17,5 milijuna kako bi spasili bar dio uloženog. Podsmijeh je izazvalo i 46,5 milijuna eura isplaćenih za Christiana Bentekea, a kojeg su samo godinu dana poslije Redsi prodali za 15 milijuna eura manje nego što su ga platili.

Gašenjem “odbora za transfere”, što je bio i Kloppov uvjet dolaska na Anfield, počelo je stvaranje jedne od najboljih generacija u slavnoj klupskoj povijesti.

U četiri godine Klopp je, uključujući nedavno dovođenje Japanca Takumija Minamina za 10 milijuna eura, na transfere potrošio 546,7 milijuna eura. Samo je šest klubova od Kloppova dolaska na Anfield uložilo veći novac u transfere.

Kladionice isplaćuju dobitke

Trošilo se puno, ali za razliku od godina lutanja, transferi su se isplatili. Za najubojitiji napadački “trozubac” europskog nogometa Salah – Mane – Firmino (koji je, doduše, na Anfield došao nekoliko mjeseci prije Kloppa) plaćena su ukupno 124 milijuna eura. To je, za usporedbu, čak sto milijuna eura manje nego što je PSG platio samo za Neymara, a pritom na Parku prinčeva mogu samo sanjati prestižne europske trofeje koje je Liverpool osvojio u posljednjih nekoliko mjeseci.

Sve je sjelo na svoje mjesto dovođenjem jedno vrijeme najskupljeg braniča i najskupljeg vratara u povijesti nogometa – Virgila van Dijka i Alisona Beckera – koji su ukupno koštali 141 milijun eura. Od 69 utakmica, u njih čak 35 odnosno više od polovine Alisson je sačuvao svoju mrežu.

Pritom je primio 44 gola, što je prosjek od 0,69 golova po utakmici. Van Dijk je, pak, na Anfieldu postao ne samo jedan od najboljih braniča svijeta, već jedan od najboljih nogometaša svijeta, kandidat za Zlatnu loptu. U sto utakmica u kojima je držao obranu Liverpoola, Redsi su izgubili samo deset!

Danas više nije pitanje hoće li Liverpool napokon osvojiti 30 godina čekani naslov, pitanje je može li Kloppova momčad ponoviti marš Arsenalove generacije “Nepobjedivih” koja je u sezoni 2002./2003. naslov prvaka osvojila bez poraza. Liverpool godinu dana, još od 3. siječnja, ne zna za prvenstveni poraz!

Pojedine kladionice već su i počele isplaćivati dobitak onima koji su uplatili novac na Liverpoolov naslov, a Pep Guardiola javno je digao ruke od obrane titule i razbio posljednju iluziju onim rijetkim navijačima Cityja koji su još vjerovali u čudo.

– Nije realno da možemo dostići Liverpool... Svaka utakmica pomaže nam da napredujemo ususret idućoj sezoni. Nadamo se da ćemo tada igrati bolje – kazao je trener Manchester Cityja.

Liverpool je odmakao 13 bodova najbližem pratitelju, uz utakmicu manje, ali Klopp je i dalje oprezan nakon frustrirajućih posrtanja u prošlosti.

– Uopće se ne osjećamo kao da smo već prvaci, te priče nas ne zanimaju. Mogu i ja pisati priče. Prva je o momčadi koja je ispustila rekordnu prednost u povijesti britanskog nogometa. Ništa još nije gotovo – kazao je trener Liverpoola iako je svjestan da su jako blizu nečemu što čekaju dugih 30 godina. 
Kada ako ne sada?

>>>> Pogledajte luksuzni kamp vatrenih na EURU 2020.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije