Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUDESNA SEZONA

Priče o 'vječnom talentu' su gotove: Kova je drugi najbolji veznjak najbolje lige svijeta!

Chelsea v Aston Villa - Premier League - Stamford Bridge
Paul Terry
25.10.2021.
u 06:48

Gledamo li ukupnu ocjenu (prosjek InStata, SofaScorea i WhoScoreda) Mateo je šesti najbolji igrač lige (ocjena 7.61), a još više uveseljava podatak da je s tom ocjenom trenutno drugi najbolji veznjak Premier lige (samo iza Unitedovog Brune Fernandesa) te drugi najbolji nogometaš Chelseaja (iza stopera Trevora Chalobaha)

Oni koji ga prate znaju da priče o "vječnom talentu" i "neispunjenom potencijalu" već godinama ne vrijede, a ove se sezone, pak, Mateo Kovačić pretvorio u jednog od najboljih veznih igrača na svijetu, i to nije nikakvo pretjerivanje.

Subotnja utakmica protiv Norwicha u kojoj je Chelsea razbio goste 7:0 čisto nam je poslužila kao podsjetnik Mateove trenutne forme, ali i bez te fantastične utakmice u kojoj je podijelio dvije asistencije teško je negirati njegov utjecaj na preporođeni Chelsea pod Thomasom Tuchelom.

Kad je kao tinejdžer žario i palio Prvom HNL svi smo se pitali kako će Kovačić izgledati kad uđe u svoje najbolje igračke godine, i evo, sad kada ima 27 na leđima svjedočimo gotovo pa besprijekornim partijama hrvatskog veznjaka.

Turin, Italy, 29th September 2021. Mateo Kovacic of Chelsea FC during the UEFA Champions League match at Allianz Stadium, Turin. Picture credit should read: Jonathan Moscrop / Sportimage via PA Images
Foto: Jonathan Moscrop

Moramo se prisjetiti da narativ oko Kovačića u proteklom desetljeću nije bio baš najbolji, ali ako realno pogledamo situaciju, njegov najveći problem u tom periodu karijere nije bio neki njegov izraženi nedostatak, nego činjenica da je i na klupskom i na reprezentativnom planu kao mlad nogometaš jednostavno bio okružen strašno jakom konkurencijom. U reprezentaciji su vezni red držali Modrić, Rakitić i Brozović, a u Real Madridu Modrić, Kroos i Casemiro i, što god vam netko govorio, nije sramota sjediti na klupi pored takvih igračina, a Mateo je bio profesionalan, strpljiv i čekao je svoju pravu priliku.

Otvorio se prostor u reprezentaciji umirovljenjem Rakitića, a na klupskom planu se prostor otvorio odlaskom u Chelsea. Koliko god to nekim tvrdoglavim ljudima iz naše nogometne javne sfere bilo teško priznati, Mateo je na oba plana i više nego uspio kad je dobio pravu priliku. Otkako je u prvih 11 u reprezentaciji nedvojbeno je jedan od najboljih igrača u kvadratićima, a o njegovim izvedbama u Chelseaju će vam brojke reći i više nego dovoljno ako ne gledate utakmice Chelseaja iz tjedna u tjedan, iako je dojam dok gledate te njegove izvedbe vjerojatno još i bolji od već impresivnih brojki.

Pogledajmo za početak samo ovu sezonu. Sama činjenica da je Kovačić u osam od devet susreta engleske Premier lige bio starter govori vam jako puno. U Tuchelovom sistemu Chelsea igra s dva središnja vezna, što znači da je u osam od devet susreta Mateo dobio prednost ili ispred Jorginha ili ispred N'Gola Kantea, dva nogometaša za koje se sve češće govori da su među najboljim središnjim veznjacima svijeta, a vjerojatno će i Jorginho i Kante završiti u Top 10 društvu u izboru za ovogodišnju Zlatnu loptu. Kad imate takav status u momčadi koja je trenutno prvak Europe, to znači da pružate igre koje su, što bi se reklo, "van svake pameti".

Mateo je u ovom trenutku drugi najbolji asistent Premier lige s pet asistencija (samo Pogba sa sedam ima više), četvrti je u prvenstvu po kreiranim velikim prilikama (4), drugi najbolji u ligi po postotku uspješnih progresivnih dodavanja (86 posto) te četvrti po postotku točnih dodavanja u protivničkoj trećini (82 posto).

U odnosu na prošle sezone je drastično smanjio broj driblinga, ali i dalje je po uspješnim driblinzima (2.1 po utakmici sa 75 posto uspješnosti) jedan od najboljih deset driblera na Otoku. Iako u ovim sljedećim kategorijama nije u samom vrhu lige, treba naglasiti da se znatno popravio u duelima na tlu, pokušanim udarcima po utakmici, dugim dodavanjima te klizećim i stojećim startovima.

September 14, 2021, London, United Kingdom: London, England, 14th September 2021. Mateo Kovacic of Chelsea with Wendel of Zenit during the UEFA Champions League match at Stamford Bridge, London. Picture credit should read: David Klein / Sportimage Photo via Newscom
Foto: David Klein

Gledamo li ukupnu ocjenu (prosjek InStata, SofaScorea i WhoScoreda) Mateo je šesti najbolji igrač lige (ocjena 7.61), a još više uveseljava podatak da je s tom ocjenom trenutno drugi najbolji veznjak Premier lige (samo iza Unitedovog Brune Fernandesa) te drugi najbolji nogometaš Chelseaja (iza stopera Trevora Chalobaha).

Ako tražite razlog Mateovog uspjeha u posljednje vrijeme, najboji odgovor možete pronaći u riječima njegovog stratega.

- Volim tog igrača. Možete ga probuditi u tri sata ujutro, a on će biti spreman za trening u 3.15 i dat će sve od sebe. Sretan sam što ga imam - rekao je Tuchel o Kovačiću.

Komentara 10

GR
Grana9
07:49 25.10.2021.

Amen

VK
vječni krojf
09:02 25.10.2021.

Kova je oduvijek bio odličan igrač, ali u velikoj konkurenciji,a jedno je biti Brazilac,Argentinac, a drugo Hrvat.Kovačić je uvijek bio član velikih klubova,I nije bio kao obično po posudbama,a to mnogo govori o njemu.Pogledajmo samo njegove transfera i cifre koje su se za njega uplaćivale, au reprezentaciji ni sada nije ono što bi morao biti,ali nije to do njega,jer u reprezentaciji nema trenera kao što je Tuchel,već se tu uče amateri,neznalicama.Izbornik ne sastavlja momčad sam već to radi u dosluhu sa Facebookom i gledalištem i naravno sa Hajdukom,a pošto je Kova ponikao u Dinamu ima teži status nego drugi igrači.

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
10:32 25.10.2021.

Da ima malo vise hrabrosti , bio bi Messi , ali nije jos kasno , ako ga tijelo posluzi kao Modrica , jos 2 svjetska prvenstva mogli bi biti iznenadenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije