Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOŠA SITUACIJA

Poznati Hrvat 90-ak puta testirao se na koronu: 'Oguglao sam na štapić u nosu'

Primopredaja inkubatora u bolnicu u Petrovoj kupljenih u sklopu akcije "Vratimo Palčiće u Petrovu"
Marko Prpic/PIXSELL
20.04.2021.
u 09:35

– Kada se pokaže da je netko zaražen, onda se testiramo nekoliko dana zaredom da mi u klubu budemo sigurni da se zaraza ne širi

Premda je situacija s koronavirusom sada čak i lošija nego prošle godine u isto vrijeme, ove godine će se košarkaška Euroliga ipak odigrati do kraja. Za razliku od lani, kada je sve brže-bolje – u zamjetnoj panici – otkazano.

O tome, baš i o četvrtfinalima Eurolige koja započinju danas, razgovaramo s Večernjakovim košarkašem godine, jedinim hrvatskim reprezentativcem u četvrtfinalima Eurolige, Krunoslavom Simonom.

– Tada je bilo ''prefriško'' da bi se pronašao model koji će funkcionirati i kakav sada imamo.

Napokon se kompletirali

Otkazivanjem završnice Eurolige lani je najviše bio oštećen upravo Simonov Anadolu Efes, u tom trenutku vodeća momčad najjačeg klupskog natjecanja na Starom kontinentu. Efesovci su igrali uvjerljivo najbolju košarku i bili su prvi favoriti za osvajanje naslova.

– To jest bilo tako, no lagao bih kada bih rekao da mi je u tim trenucima bilo žao što se sve prekida. Ta bolest se tada tek pojavila i nitko nije znao s čim se susrećemo i kolika je stvarna opasnost, koliko je moguće zaštititi se i slično. Većina nas u momčadi ima obitelj, a barem polovica igrača ima i djecu, i tada mi nije na pameti bilo to što neću završiti sezonu nego hoću li zaštititi obitelj, ne samo suprugu i djecu nego i roditelje i bližu rodbinu.

Srećom, Efes i ove sezone igra jednako dobro pa je opet među favoritima za osvajanje Eurolige, ovaj put s trećeg mjesta u ligaškom dijelu sezone jer je u sezonu ušao s tri poraza u prve četiri utakmice.

– Neki od naših najbitnijih igrača nisu bili spremni za početak sezone, a neki su hvatali formu. Sada izgledamo onako kako svi od nas očekuju i to je dobar osjećaj uoči četvrtfinala s Realom.

Trener Ergin Ataman kazuje da su čak i u boljem stanju nego lani.

– Ne bih se nabacivao s takvim izjavama. On je to rekao vjerojatno potaknut euforijom nakon vrlo visokih pobjeda nad Fenerom i CSKA.

Još u 17. kolu Efes je imao negativan skor, a u doigravanje ulazi kao treći nositelj. Što su promijenilo?

Kompletirali smo se. Prvi dio sezone igrali smo svaku utakmicu bez nekog bitnog igrača ili sa dva-tri koji nisu u formi. Kada sve sjedne, onda se tek vidi prava slika, a to se nama dogodilo tek nakon Nove godine.

Kad već ima raskošan izbor (Larkin, Micić, Simon, Beaubois), od svih euroligaša Ataman najviše koristi postave sa tri braniča u petorci.

– Naš trener voli da svi vanjski igrači budu kreativni, da svi igraju “pick”, mi i treniramo na taj način.

S obzirom na treće mjesto, Istanbulci će tijekom četvrtfinalne serije s Madriđanima imati prednost domaćeg terena ako se pogodnost da igrate jednu utakmicu kući više može tako nazvati s obzirom na to da nema publike.

– To sada nije prednost. Domaći teren neće igrati nikakvu ulogu. Biti među prva četiri nama je bio cilj više radi toga što to obećavajuće zvuči nego što nam to donosi neku prednost. I zato će naši izgledi protiv Reala biti 50-50.

Kladioničari će prednost ipak dati Efesu.

– Mi individualno jesmo kvalitetniji, imamo veću igračku širinu, no Real zna igrati ovakve utakmice i oni kada dođu do ove faze uvijek su opasni i ako to nećemo respektirati, onda nam se ne piše dobro. Pokazali su to i protiv Fenera kojeg su pomeli kada im je trebala pobjeda za potvrdu plasmana. No ako mi zadržimo razinu naših izvedbi iz drugog dijela sezone, teško će oni nas dobiti tri puta.

Kad smo već kod Fenera, njih je zahvatio epidemijski val.

– Mi smo trebali igrati utakmicu turskog prvenstva i ja sam već bio na parkiralištu njihove dvorane kada nam je javljeno da se susret otkazuje zbog sedmorice zaraženih fenerovaca. A navodno se zarazio i njihov trener Kokoškov tako da ne znam hoće li oni uopće moći na vrijeme započeti svoju četvrtfinalnu seriju sa CSKA.

U turskom prvenstvu, sa samo jednim porazom, Simonov Efes uvjerljivo je vodeći, no dobro stoje i Zubčićev Tofaş i Tomasov Gaziantep.

– Zubčić igra odlično, a Tomas je igrao konstantno, no i on je u jednom času zaradio koronu što se spojilo s nekom ozljedom pa sada hvata formu. Mi ćemo vjerojatno upravo na Gaziantep u prvom krugu doigravanja pa ću protiv Marka igrati još najmanje dvije utakmice.

Kruno je, kaže, kada je koronavirus u pitanju, dosad imao sreće.

– Da pokucam o drvo, mene još nije dohvatilo. Mislim da Dunston, Anderson i ja jedini nismo bili zaraženi. Svi ostali jesu, ali smo imali sreću da nisu svi u isto vrijeme nego po jedan-dvojica.

A kada je jedan zaražen, što to znači za ostatak momčadi?

– Taj odmah mora u izolaciju, a po drugi put se testira cijela momčad da se vidi da još netko nije zaražen.

Barça veliki favorit

Kao i u većini natjecanja i u košarkaškoj Euroligi obvezno je testiranje pred svaku utakmicu.

– Kada se pokaže da je netko zaražen, onda se testiramo nekoliko dana zaredom da mi u klubu budemo sigurni da se zaraza ne širi. Mislim da mi je čovjek iz kluba kazao da smo se do ovog vikenda testirali 90-ak puta pa mogu reći da sam već oguglao na štapić u nosu.

Slična iskustva zacijelo imaju i preostali Hrvati iz Eurolige poput makabijevaca Bendera i Žižića, bayernovca Radoševića te Albina Nikić i Paova Hezonje.

– Prije je bio običaj da nakon međusobne utakmice mi Hrvati odemo na piće ili na večeru, no sada nije tako jer igrači gostujućeg kluba ne smiju iz svog hotela. Radoševiću želim svu sreću protiv Milana. Okršaj Armanija i Bayerna, dvaju iznenađenja sezone, najizjednačeniji je četvrtfinalni par. Knap će biti i u paru Fenerbahçea i CSKA. Fener ima puno zaraženih, a CSKA je ostao bez najboljeg igrača Jamesa. Najizvjesniji duel bit će onaj Barcelone i Zenita jer je Barça, pojačana još i Gasolom, mnogo kvalitetnija.

>> Pogledajte i video o Superligi

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar SileZla
SileZla
10:40 20.04.2021.

Ne bi se toliko testirao da živi u Hrvatskoj. Ovdje je testiranje specijalna stvar za koju se mora putovati iz Trogira u Split. Koliko se premalo testira u Hrvatskoj vidi se iz dnevnih postotaka pozitivnih, oko 20% dok je u drugim zemljama EU to oko 5%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije