Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNAJU I RODITELJI

Postoji jedan glavni razlog uspjeha mlade reprezentacije: Evo što kaže bivši izbornik

Šibenik: Kvalifikacijska utakmica za Euro U-21, Hrvatska - Škotska
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
02.04.2021.
u 11:45

A, pazite, ti momci bit će za još nekoliko nijansi jači u svibnju u četvrtfinalu protiv moćne Španjolske kad im se priključi ozlijeđeni Joško Gvardiol, vjerojatno i najveći hrvatski talent, pa i 18-godišnji Luka Sučić iz Salzburga za kojeg je Josip Šimunić jednom prilikom rekao da će sigurno biti klasa. Kako god završi utakmica s favoriziranim Španjolcima, za budućnost našeg nogometa se ne brinemo

Iako ste ovu rečenicu vjerojatno već pročitali, treba je opet naglasiti: hrvatska mlada nogometna reprezentacija (U-21) prvi je put u povijesti dosegnula nokaut-fazu nekog velikog natjecanja. To je najveći uspjeh mladih reprezentativaca i stoga zaslužuju velik prostor za čestitke i pohvale. Uistinu su nas učinili ponosnima.

Ne postoji bolji čovjek da prokomentira povijesni uspjeh te momčadi od Nenada Gračana, stratega koji je vodio mladu reprezentaciju većim dijelom proteklog desetljeća, od 2013. do 2019. godine.

– Gledajte, moramo naglasiti da je golem uspjeh i sam plasman na Euro. Na njemu je ipak mali broj reprezentacija, biti među 16 najboljih u Europi je već veliki pothvat. Sve ovo kasnije je još veći uspjeh i nagrada momcima za njihov trud i predanost.

Na papiru je naša reprezentacija jako kvalitetna, tu su nogometaši koji su standardni u Bundesligi, Serie A, Ligue 1, no pitali smo Gračana je li to najkvalitetnija naša U-21 vrsta dosad ili je to više stvar momčadskog duha i kohezije?

– Teško je reći što prevladava. Reprezentacija je sigurno vrlo talentirana. Ne možete postići veliki rezultat nemate li neki temelj u kvaliteti. Treba naglasiti i da su to, unatoč godinama, većinom igrači s već solidnim iskustvom i dobrom minutažom u svojim klubovima. Važni su i standardni igrači. Što se tiče momčadskog duha, dobar dio tih momaka igrao je zajedno i u Čileu na Svjetskom prvenstvu, tako da je i to veliki plus, dobro se poznaju.

Koliko momaka od ova 23 igrača ima realnu šansu da budu okosnica A-reprezentacije?

– Ne bih izdvajao nikoga, ali tu sigurno ima budućih A-reprezentativaca i potencijalnih nositelja igre naše seniorske vrste.

Hrvatska seniorska reprezentacija je poslije švedske i peruanske najstarija među 25 najbolje rangiranih reprezentacija svijeta. Izbornik Zlatko Dalić napravio je smjenu generacija od igrača s 30 do 33 godine na igrače koji već imaju 27 do 29 godina. Treba li se više okrenuti momcima iz U-21 reprezentacije kad se radi ta smjena?

– Smjena generacija mora biti prirodna, ne može ići na silu. Mislim da izbornik radi tu smjenu postupno i kvalitetno. Ipak je A-reprezentacija sasvim druga priča u odnosu na mlađe kategorije. Tamo možete stvarati i odgajati igrače i nekako je to prioritet, dok je u seniorskoj reprezentaciji najvažniji rezultat i sve se podređuje tome. Jako je bitno imati i starije nogometaše, poput Luke Modrića, uz koje mladi mogu stasati. Smjena generacija mora se obaviti jako oprezno – kaže li Gračan i dodaje:

– Najveći je problem kod mladih nogometaša, barem kod nas, prerani odlazak u inozemstvo. Jer dok se mlade igrače u našem prvenstvu čeka i trpi čak i kad odigraju nekoliko utakmica loše, u inozemstvu to nije slučaj. Mnogi se naši talenti koji odu u inozemstvo u mlađoj dobi i ne snađu. Nema prema njima toliko pažnje kao kad su u HNL-u. Kad vani igrate loše, pošalju vas odmah na klupu ili na tribine i više ne dobijete priliku.

S druge strane, Gračan naglašava da je porast kvalitete HNL-a izuzetno pogodovao mladim hrvatskim nadama. Teško je ne složiti se s bivšim izbornikom kad vidimo da 13 od 23 nogometaša iz mlade momčadi igraju važne uloge u svojim klubovima u domaćem nogometu. I, još važnije, imaju stalnu minutažu.

– U posljednje vrijeme sve više mladih nogometaša ostaje u HNL-u jer su i oni, a i roditelji i menadžeri, shvatili da nema potrebe za žurbom. Znatno posljednjih godina pomaže i porast kvalitete HNL-a. Igračima su bitne dvije stvari, minutaža i kvaliteta, a HNL sad može zadovoljiti oba kriterija. Vidi se to i po povratcima naših nogometaša iz inozemstva koji su još u dobrim igračkim godinama, poput Livaje, Mišića ili Murića.

Igrači poput Ivanušeca, Majera, Špikića, Vuškovića, Krizmanića, Nevistića, Franjića i Žapera već su nevjerojatno bitni u svojim domaćim klubovima, no ne treba zaboraviti ni momke poput Šverka, Vizingera i Divkovića koji u nešto slabijim ligama dobro grade svoju priču što su i dokazali u dresu reprezentacije.

A, pazite, ti momci bit će za još nekoliko nijansi jači u svibnju u četvrtfinalu protiv moćne Španjolske kad im se priključi ozlijeđeni Joško Gvardiol, vjerojatno i najveći hrvatski talent, pa i 18-godišnji Luka Sučić iz Salzburga za kojeg je Josip Šimunić jednom prilikom rekao da će sigurno biti klasa. Kako god završi utakmica s favoriziranim Španjolcima, za budućnost našeg nogometa se ne brinemo.

Hrvatska U-21 reprezentacija s povijesnim uspjehom na Euru:

Adrian Šemper (Chievo) 1,5 mil. €

Ivan Nevistić (Rijeka) 3 mil. €

Dominik Kotarski (Ajax) 800 tis. €

Mario Vušković (Hajduk) 3 mil. €

Martin Erlić (Spezia) 2 mil. €

Krešimir Krizmanić (Gorica) 600 tis. €

Marin Šverko (Saarbrücken) 300 tis. €

Domagoj Bradarić (Lille) 6 mil. €

David Čolina (Hajduk) 900 tis. €

Nikola Moro (C) (Dinamo, Moskva) 7 mil. €

Kristijan Bistrović (Kaşimpaşa) 2,5 mil. €

Mihael Žaper (Osijek) 1,5 mil €

Bartol Franjić (Dinamo) 1 mil. €

Darko Nejašmić (Hajduk) 1 mil. €

Hrvoje Babec (Gorica) 700 tis. €

Lovro Majer (Dinamo) 10 mil. €

Luka Ivanušec (Dinamo) 5,5 mil. €

Dario Špikić (Gorica) 1 mil. €

Matej Vuk (Istra 1961) 800 tis. €

Petar Musa (Union, Berlin) 1,7 mil. €

Dario Vizinger (Wolfsberger) 1,3 mil. €

Sandro Kulenović (Rijeka) 850 tis. €

Marko Divković (Dunajska Streda) 700 tis. €

Tržišne su vrijednosti naših reprezentativaca upisane prema procjeni Transfermarkta. Najskuplji naš igrač do 23 godine je Joško Gvardiol koji vrijedi 16 milijuna eura.

Komentara 14

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
13:05 02.04.2021.

Glavni razlog je taj da su tebi dali nogu.

BI
billynik
12:51 02.04.2021.

Jeste našli sugovornika, pod njegovim vodstvom nije napravljeno ništa, mislim da to izborničko mjesto služi samo za uhljebljivanje Bišćan ga isto tako nije ničim zaslužio. Na to mjesto treba stavljati dobre provjerene trener jer oni praktički pripremaju tu mladost za A reprezentaciju.

ZG
zgrcevic
21:07 02.04.2021.

Samo još istaknuti što je Gračan rekao. Sve više mladih igrača ne žuri otići van jer većina propadnu. To je dobro za HR nogomet jer naša HNL dobiva na kvaliteti., npr. Majer i Ivanušec koji su glavni igrači u U21 reprezentaciji. Oni su budući igraći A selekcije HR.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije